Viisi vinkkiä vaihtoon lähtijälle

Syksyn myötä monet opiskelijat aloittavat uuden lukukautensa uudessa maassa. Uusi opiskeluympäristö ja ihmiset takaavat vaihtoon lähtijälle kunnon lähtötutinat, ja tätä helpottaaksemme kokosimme viiden kohdan muistilistan. Ota neuvot talteen ja vältä ikävät taloudelliset yllätykset vaihdon aikana ja sen jälkeen!

1. Suunnittele rahoitus ja laadi budjetti

Arvioi kuukausittain tarvitsemasi rahamäärä. Vuokran ja ruokamenojen lisäksi kannattaa huomioida mahdollinen takuuvuokra, matkakortti, puhelin- ja nettiliittymä, vapaa-ajan menot sekä matkustelu.

Jos lähdet vaihtoon oman oppilaitoksesi vaihtosopimuksen kautta, ei sinun yleensä tarvitse maksaa lukukausimaksuja. Itsenäisesti vaihtoon lähtevä saattaa joutua maksamaan normaalit lukukausimaksut, jotka vaihtelevat maittain. Huomioi budjetissa myös matkat kohdemaahan ja takaisin kotiin, sekä mahdollisen oleskeluluvan hankkimisesta aiheutuvat kulut.

2. Kelan opintotuki ja muu rahoitus

Selvitä oletko oikeutettu Kelan opintotukeen ja lainatakaukseen. Selvitä myös mahdolliset saatavissa olevat apurahat. Yleensä oma oppilaitos maksaa vaihtoon lähtijälle tukea vaihto-ohjelmasta riippuen. Huomioi myös palkkatulojen vaikutus opintotukeen, jos aiot työskennellä kohdemaassa.

3. Ota selvää mahdollisista opiskelija-alennuksista

Opiskelijaelämään tervetullutta taloudellista helpotusta tuovat erilaiset opiskelija-alennukset, joita aktiivisesti hyödyntämällä voi säästää useamman opiskelijalounaan verran. Kansainvälisellä ISIC-opiskelijakortilla voit saada vaihdon aikana opiskelija-alennuksia esimerkiksi matkustamisesta. Lisäksi kohdeoppilaitoksellasi saattaa olla oma opiskelijakortti, jolla saat alennuksia paikallisesti.

4. Maksuvälineet

Vaihtoon lähtiessä on hyvä ottaa mukaan ainakin yksi luottokortti. Korkeakouluopiskelijana sinun on mahdollista hakea luottokorttia tai voit myös hankkia rinnakkaiskortin esimerkiksi vanhempiesi korttiluottoon, jolle voidaan määritellä oma käyttöraja. Tarvittaessa kannattaa kohdemaassa avata tili ja hankkia paikallinen pankkikortti, etenkin jos olet lähdössä vaihtoon pidemmäksi aikaa.

5. Vakuutukset

Varmista, että sinulla on vakuutukset voimassa. Jos olet vaihdossa Euroopassa, ota mukaan eurooppalainen sairaanhoitokortti, jotta saat hoidon paikalliseen hintaan.

Kun nämä asiat ovat hoidossa, voitkin ottaa hieman rennommin ja nauttia yhdestä elämän hienoimmista kokemuksista. Hyvää ja ikimuistoista vaihtoaikaa!

Vinkit antoi CIMOn vastaava tietoasiantuntija Hanna Isoranta. Lisätietoa vaihtoon lähdöstä saat esimerkiksi www.maailmalle.net -sivustolta.

Teksti: Essi Nummi

Kopioi sivun linkki: