Opiskelija, ota oma talous haltuun!

Opiskelijan tulot voivat olla niukat ja epäsäännölliset, jolloin hyvä henkilökohtainen taloussuunnittelu nousee entistä tärkeämpään asemaan. Pankki tarjoaa opiskelijalle monia rahanarvoisia palveluja ja etuja, joista voi olla suurta hyötyä oman talouden hallinnassa ja tasapainottamisessa.

Opiskelijanakin omaan taloudelliseen tilanteeseen voi vaikuttaa aktiivisesti. Hyvä suunnittelu ja taloudellisen puskurin luominen kannattavat yllättävien taloustilanteiden varalta. Tarvittaessa apua ja neuvoja saa pankista.

Edullista lainaa

Nordean Kannelmäen konttorinjohtaja Katariina Kaijalaisen mukaan pankin puolesta tärkein ja näkyvin opiskelijan talouteen vaikuttava osa-alue on opintolaina. Opintolaina on edullista, valtion takaamaa lainaa, jota opiskelija voi nostaa tietyin ehdoin.

– Täysi-ikäiselle opiskelijalle näppärin tapa hakea opintolainaa on tehdä opintolainahakemus verkkopankissa. Opintolainan saamiseksi tarvitaan valtion takaus, jota haetaan opintotuen yhteydessä. Pankki saa Kelalta tiedon takauksesta automaattisesti. Päätös lainan myöntämisestä tehdään 1–3 pankkipäivän kuluessa, joten lainan saaminen on helppoa ja nopeaa, Kaijalainen kertoo.

Opintolainan suuruus on 260–400 €/kk. Opintolainaa ei tarvitse lyhentää vielä opiskeluaikana, sillä korko lisätään lainaan. Opintolaina on maksettava 30 vuoden kuluttua lainannostosta.

Opintolainan takaisinmaksu alkaa yleensä 1,5–2 vuoden kuluttua opintojen päättymisestä. Takaisinmaksuaika on yleensä noin kaksi kertaa opiskeluajan pituinen, ja siitä voidaan sopia joustavasti senhetkisen elämäntilanteen mukaan.

– Nordea lähettää asiakkaalle kaksi vuotta valmistumisen jälkeen automaattisesti maksuohjelmaehdotuksen. Ohjelmaa voi muuttaa kerran veloituksetta kuuden kuukauden kuluessa maksuohjelman saamisesta. Check-in -asiakkaana muutoksen voi tehdä ilmaiseksi kerran vuodessa, Kaijalainen selventää.

Lääketieteen 5. vuoden opiskelija Miika Lampinen on toistaiseksi pärjännyt ilman opintolainaa muun muassa opintotuen ja asumislisän, sekä säästöjensä avulla. Maastohiihtoharrastukseen liittyvissä menoissa vanhempien rahallinen tuki on ollut tärkeää. Opiskelijan suurimman menoerän, asumisen, suhteen Miika on onnistunut pitämään kulut matalalla.

– Ensimmäinen asuntoni oli vuokralla tutulta, ja nykyisin asun sisareni kanssa kolmiossa, jossa tilaa riittää molemmille ja vuokra on edullinen.

Vaikka opintolainan nostaminen ei toistaiseksi ole ollut Lampiselle ajankohtaista, on sekin vaihtoehto pidetty avoinna.

– Opintolainan nostaminen ei ole poissuljettua, jos sitä joskus tarvitsen. Lainan ehdot ovat kuitenkin erittäin edulliset, Lampinen toteaa.

Säästämistä ja arvokkaita etuja

Lampinen seuraa tilinsä tilannetta melko tarkasti, etenkin kun se on verkon ja mobiilisovelluksen kautta helppoa. Tällöin pysyy hyvin kartalla siitä, mikä tilin saldo milloinkin on.

– Olen perusluonteeltani melko pihi. Sorrun harvoin heräteostoksiin, joka vähentää tarvetta tiukalle budjetoinnille. Matkustelu on myös jäänyt opiskellessa vähemmälle, Lampinen kertoo.

Arjessa säästöä kertyy tehtyjä valintoja tarkkaan miettimällä.

– Yritän miettiä ostoslistan tarkkaan ennen ruokakauppaan lähtemistä ja valita edullisia tuotteita. Joskus nälkäisenä kauppaan mennessä tämä voi tosin olla haastavaa. Myös koulun edullista opiskelijalounasta tulee hyödynnettyä paljon.

Julkisten kulkuvälineiden lippuhinnat ovat Lampiselle tuttuja. Hän matkustaa usein niin oman opiskelu- ja kotikaupungin, kuin tyttöystävänkin opiskelu- ja kotikaupungin välillä.

– Matkat yritän suunnitella tarkkaan etukäteen ja käyttää halvinta vaihtoehtoa. Opiskelijana matkustaminen on onneksi edullista, Lampinen toteaa.

18–28-vuotias voi saada Nordean Check-in -asiakkaana useita arvokkaita etuja.

– Näihin kuuluvat maksuttomat Nordea Electron- tai Nordea Debit -kortti ja pankkitunnukset, edullinen nuorille räätälöity Check-in -vakuutuspaketti, sekä tietenkin Asiakaspalvelumme hyvät neuvot, Kaijalainen kertoo.

Nordea tarjoaa myös neuvontaa henkilökohtaiseen säästämiseen, ja oman säästämisen suunnitelman voi tulla tekemään paikanpäälle pankkiin. Säästäminen on ensisijaisen tärkeä osa opiskelijan taloudenhallintaa, etenkin jos suurin osa tuloista tulee kesätöistä. Tällöin on tärkeää huolehtia, että säästöt riittävät koko tulevaksi lukuvuodeksi.

Lampiselle säästöjen kerryttäminen on osoittautunut haasteelliseksi. Yllättävissä menoissa rahallista tukea on joskus joutunut pyytämään muilta. Tulevaisuuden taloussuunnittelu on kuitenkin jo käynnissä, sillä keväällä hän päätti aloittaa asuntosäästämisen.

– Tällä hetkellä säästöjen kerryttäminen on ollut hidasta, mutta tarkoitukseni on kiristää tahtia jahka tuloni kasvavat. Myös rahastosäästäminen on suunnitelmissa, jos säästöjä alkaa kertyä enemmän. Tavoitteeni on ostaa oma asunto ja tietenkin rahaa pitää olla myös pahan päivän varalle, Lampinen kertoo.

Opiskelujen tiivis tahti on rajoittanut töiden teon kesäaikaan. Tänä kesänä Lampinen on ensimmäistä kertaa oman alan töissä kesäkandina vuodeosastolla.

– Oman alan töiden tekeminen ensimmäistä kertaa on valtavan opettavaista ja silmiä avaavaa. Samalla se tietenkin helpottaa taloudellista tilannetta mukavasti.

Luotto avuksi tiukkoihin tilanteisiin

Aina tulot ja menot eivät ole tasapainossa. Taloudellinen puskuri kannattaa hankkia ja hyvä vaihtoehto siihen on opiskelijan luottokortti. Opiskelijan luottokortin saa, jos opiskelee suomalaisessa korkeakoulussa ja on suorittanut vähintään 90 opintopistettä. Lisäksi opiskelijalla ei saa olla maksuhäiriöitä ja opintojen aloittamisesta on saanut kulua maksimissaan seitsemän vuotta.

Korttihakemuksen voi tehdä konttorissa tai soittamalla pankin asiakaspalveluun ja tunnistautumalla pankkitunnuksilla. Liitteeksi vaaditaan ainoastaan todiste suoritetuista opinnoista, esimerkiksi opintorekisteriote.

– Opiskelijan luottokortissa luottoraja on 1500 euroa. Jos vaadittu 90 opintopisteen määrä ei täyty, voi yli 20-vuotias opiskelija hakea myös Check-in -luottokorttia, jossa luottoraja on alhaisempi 500 euroa. Tällöin huomioon otetaan myös hakijan tulot, Kaijalainen kertoo.

Arvokkaammat kodin hankinnat kannattaa maksaa luottokortilla, sillä Nordea Credit- ja Nordea Gold -kortit sisältävät tuoteturvavakuutuksen. Tällöin kortin credit-ominaisuudella maksettu ostos on vakuutettu, jolloin esimerkiksi matkapuhelimen rikkoutuessa vakuutus korvaa hajonneen puhelimen vakuutusehtojen mukaisesti. Luottokortilla voi myös tarvittaessa nostaa hätäkäteistä ulkomailla matkustettaessa.

Lampinen hankki oman opiskelijan luottokorttinsa kuluneena talvena. Hän suunnittelee käyttävänsä sitä lähinnä verkko-ostoksia varten.

– Tulevaisuutta ajatellen luottokortti on varmasti kätevä olla myös yllättävien menojen varalta.

Teksti: Essi Nummi

Kopioi sivun linkki: