Opiskelija – opi Marttojen parhaat säästövinkit

Opiskelijalla on harvemmin ylimääräistä rahaa käytettävänään, ja jokainen euro lasketaan tarkkaan. Itsenäistä elämää aloittelevalle opiskelijalle erilaiset säästövinkit ovat arvokasta tietoa. Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku antoi vinkit opiskelijan taloudenhallintaan.

1. Tee tilannekatsaus

Ennen opiskelujen aloittamista ja omaan asuntoon muuttamista kannattaa käydä läpi oma taloustilanne. Tee arvio tulevista tuloista ja menoista, niin tiedät, millaiseen elämään sinulla on varaa. Asuminen ja ruoka ovat pakollisia kuukausittaisia menoja. Omaan asuntoon muuttaessa edessä on myös monia hankintoja.

Oman talouden hallinnassa voi auttaa pienen aikavälin budjetointi. Tee esimerkiksi viikko- tai päiväbudjetti, johon lasket, kuinka paljon rahaa on käytettävissä ruokaan ja muihin menoihin.

2. Ota taidot haltuun

Vaikka Kelan tukema opiskelijalounas on monipuolinen ja edullinen, on opiskelijan syötävä muulloinkin. Eniten arjessa säästää itse tekemällä, joten ruoanlaittotaidot kannattaa ottaa haltuun.

Kehitä käsityötaitoja: kirppareilta ostamalla ja itse tuunaamalla saa omanlaisiaan vaatteita edullisesti.

3. Tee edullisia valintoja

Vertaile hintoja, olit sitten ruokaostoksilla tai matkalippua hankkimassa. Ruokatarvikkeissa yleensä yksilöhinnaltaan halvin vaihtoehto ei ole se edullisin, sillä pakkauskoot vaihtelevat. Siksi kannattaa vertailla kilohintoja. Kalleinta on poisheitetty ruoka. Helposti pilaantuvia aineksia ei siis kannata hankkia suuria määriä, jos niitä ei tule käytettyä.

Matkalippujen hinnoissa saattaa olla suuriakin eroja kulkuvälineestä ja matkustusajasta riippuen. Myös kimppakyydit kannattaa pitää mielessä, sillä silloin matkanteko sujuu todennäköisesti nopeammin ja edullisemmin.

4. Turhat maksut pois

Koita välttää ylimääräisiä ja turhia maksuja. Maksa laskut ajallaan ja palauta kirjaston kirjat ennen eräpäivää, jotta vältyt viivästyskoroilta ja sakkomaksuilta. Myöskään pikavippien käyttäminen ei pitkällä tähtäimellä ole järkevää. Loppukuusta matkapuhelimella maksaminen voi tuntua houkuttelevalta, mutta mieti, onko sinulla todella varaa suurempaan puhelinlaskuun.

Pieneltä tuntuvat summat kannattaa budjetoida ja miettiä, mikä todella on olennaista. Maksatko turhaan esimerkiksi kuntosalijäsenyydestä? Työssäkäyvän opiskelijan tulee pitää huoli tulorajoistaan välttyäkseen myöhemmin tukien takaisinperinnältä ja korkojen maksamiselta.

5. Varaudu tulevaan

Tiedätkö jo, miten pärjäät loppuvuoden? Onko säästöjä tarpeeksi vai onko otettava lainaa? Työskentelymahdollisuudet on myös hyvä kartoittaa. Muista, että kesätyöhaku ensi vuodelle alkaa useimmissa yrityksissä jo melko aikaisin keväällä. Ole siis aktiivinen ja valmistaudu työnhakuun etukäteen.

Oman talouden hallinta ei vaadi sen kummempia poppakonsteja. Suunnitelmallisuus ja ennakointi kantavat pitkälle, jolloin et joudu jo kuun puolivälissä toteamaan rahojen olevan lopussa.

Tee itsellesi taloussuunnitelma.

Teksti: Essi Nummi

Kopioi sivun linkki: