Nuori pankkilainen äänessä: Nadjan vinkit säästämisen aloittamiseen

Nordeassa  työskentelevä 24-vuotias Nadja Lehtinen on kokenut säästäjä, joka on vaihtanut säästöpossun ASP-tiliin ja rahastosäästämiseen. Nuori pankkilainen äänessä -jutussa Savings & Wealth Insights -osastolla työskentelevä Nadja antaa säästövinkkejä, jotka sopivat erityisesti nuorille. Nadja tietää kokemuksesta, miten pienistäkin tuloista saa kerrytettyä pesämunaa.

Nadja Lehtinen on kolmannen sukupolven pankkilainen ja saanut säästökulttuurin lähes perintönä.

– Lapsena säästin säästöpossuun, mutta 15-vuoden iässä toivoin rippilahjaksi rahastosijoituksia. Se oli fiksu idea.

Tietoinen säästäminen nousee nuorille ajankohtaiseksi asiaksi usein itsenäistymisen kynnyksellä. Silloin Nadja alkoi itse säästää säästötilille.

–  Pitää nähdä vähän eteenpäin, että pystyy säästämään. Jos elää vain hetkessä niin tulotkin kuluvat helpommin.

Aina säästäminen ei kuitenkaan ole helppoa. Nadja kertoo, että pääkaupunkiseudulla opiskellessa ei tuloista jäänyt juuri ylimääräistä rahaa säästöjä varten: opintotuki ja osa palkasta kului vuokraan ja elämisen peruskustannuksiin.

– On ollut myös hankalaa, kun työtilanne on vaihdellut, mutta olen aina yrittänyt laittaa pienen osan tuloista sivuun. Aina vähintään ASP-tilille 50 euroa kuussa.

Tee päätös säästämisestä heti 

Säästämisen aloittaminen lykkääntyy helposti.

– Monella on ehkä mielessä, että pitäisi aloittaa säästäminen. Siinä voi mennä vaikka vuosi, että ajattelee tilin avaamista, ja sinä aikana ei kuitenkaan vielä säästä mitään. Pitäisi vaan aloittaa, ja miettiä mitkä tavoitteet itsellä on. On varmasti helpompi säästää, jos on konkreettinen tavoite säästöille, Nadja miettii.

Nadjan tärkein säästökohde on omilleen muutosta asti ollut oma asunto.

– Säästäminen itsessään ei ehkä pelota nuoria, vaan rahojen sitominen. Tai se, ettei tiedä tarpeeksi siitä, mihin rahat kannattaa sijoittaa. Moni ehkä pelkää menettävänsä rahansa. Ja jos on esimerkiksi opiskelija, on aika paljon muutakin ajateltavaa, kuin että mihin sitoo rahansa.

Säästämisestä löytyy helposti tietoa esimerkiksi pankin verkkosivuilta. Säästämiseen liittyvät pankkiasiat voi myös hoitaa kotoa käsin verkkotapaamisen avulla, jossa pankin asiakaspalvelija on yhteydessä asiakkaaseen puhelimen ja verkon avulla. Nadja kehottaa ottamaan yhteyttä pankin asiakaspalveluun, mikäli säästämiseen liittyvät kysymykset mietityttävät.

–Vastassa asiakaspalvelussa voi hyvinkin olla nuori, joka on itsekin pohtinut vastikään samoja asioita. Pankissa on henkilökuntaa juuri siksi, että he voivat auttaa asiakkaita.

Aloita pienestä

Heti ei tarvitse sijoittaa koko omaisuuttaan riskirahastoon tai tehdä kymmenen vuoden säästösopimusta. Aloittaa voi ihan pienestä. Ensimmäinen askel säästämisratkaisuihin voi olla esimerkiksi e-possu, joka on Nadjalla itselläänkin käytössä. 

– E-possu on säästöpossun elektroninen versio. Joka kerta, kun käyttää maksukorttia, siirtyy säästöön rahaa. Summa voi olla vaikka niinkin pieni kuin 50 senttiä tai yksi euro.

Sido osa säästöistä tulevaisuuden varalle

E-possun lisäksi Nadja suosittelee vahvasti ASP-tilin avaamista, mikäli oma asunto on suunnitelmissa edes kaukana tulevaisuudessa. ASP-säästäminen on suosittu tapa säästää ensiasuntoa varten. Kun asunnon hinnasta on säästetty vähintään 10 prosenttia, pankki lainaa loput hinnasta. ASP-tilin voi avata 18–39-vuotiaana. ASP-tilille pitää säästää vähintään 50 euroa kuukaudessa tai 150 euroa kvartaalissa.

– Itseäni ASP-tili kannustaa pitämään rahat tilillä, sillä jos rahat nostaa, pitää nostaa kaikki ja aloittaa  säästäminen kokonaan alusta Nadja kertoo.

Nadja inspiroitui avaamaan oman ASP-tilin isoveljensä esimerkistä.

– Ajattelin, että jos isovelikin, niin kyllä minäkin.

Jos ASP-tili tuntuu suurelta askeleelta ja oma asunto siintää hyvin kaukana, kannattaa puhua asiasta kavereiden kanssa. Monella kaverilla voikin olla jo ASP-tili, koska se on jokaisessa pankissa saatavilla.

Asuntosäästöjen lisäksi rahastosäästösopimukset ovat keino tallettaa rahaa pidemmiksi ajoiksi. Rahastosäästösopimuksessa pääsee alkuun 40 eurolla kuussa.

– Rahastosäästämisen voi aloittaa helposti vähäriskisillä vaihtoehdoilla, jolloin se ei tunnu niin suurelta päätökseltä, Nadja kertoo.

Automatisoi säästäminen

Rantaloman suunnittelu ystäväporukalla voi päättyä lyhyeen, jos rahansiirto säästötilille on unohtunut useamman kuukauden ajan. Nadja kehottaa tekemään säästämisestä automaattista. Silloin rahankulutusta on helpompi kontrolloida.

– Säästäminen on helpompaa, kun raha menee automaattisesti tililtä esimerkiksi palkkapäivänä.

Säästöjen hajauttaminen antaa joustovaraa

Nykyään Nadja hajauttaa säästönsä useampaan säästöratkaisuun.

– Tällä hetkellä minulla on EtuTili, ePossu, ASP-tili ja rahastosäästösopimus.

Säästöjen hajauttaminen erilaisiin säästöratkaisuihin kannattaa Nadjan mukaan, sillä silloin säästöt voi jakaa selkeästi eri tarkoituksiin.

– Säästääkseen rahaa ei tarvitse olla pihi. Osa säästöistäni on ihan käyttörahaa, jolla voi ostaa jotain kivaa, tai mennä matkalle. Sitä kertyy helposti. Osa säästöratkaisuistani puolestaan sitoo rahat tiukemmin talteen.

Vaivannäkö säästämisen vuoksi kannattaa, sillä se antaa mielenrauhaa.

– Säästäminen kannattaa. Jos oma tilanne muuttuu, on hyvä, että on rahaa säästössä. Se on tulevaisuuden suunnittelua. Ei se ole pakollista, mutta se ehdottomasti kannattaa, Nadja tiivistää.

Teksti: Eveliina Salomaa

Kuvat: Jirina Alanko

Kopioi sivun linkki: