Kaikki paitsi kaasuliesi – näin löytyi unelmien ensiasunto

Mette Åström on innoissaan. Täydellinen koti on löytynyt! ASP-säästäminen ja sopivien asuntojen kartoittaminen vaativat pientä kärsivällisyyttä, mutta kokonaisuudessaan ensiasunnon ostaminen sujui Meten mukaan helposti.

– Aloitin asunnon etsimisen tämän vuoden alkupuolella. Asia tuli ajankohtaiseksi, kun vuokra-asuntooni oli tulossa putkiremontti, Mette kertoo.

– Laitoin ilmoitusvahdit välityssivustoille ja aloin käydä näytöissä. Pyrin alusta asti kartoittamaan tarjontaa laajasti. Kävin katsomassa todella potentiaalisten asuntojen lisäksi myös niitä, joissa vain osa kriteereistäni täyttyi. Halusin saada kokonaiskuvan hintatasosta ja tarjonnasta. 

Meten ainoa ehdoton kriteeri asunnon suhteen oli sijainti.

– Haluan päästä liikkumaan kätevästi julkisilla ja pyörällä. Lisäksi toivoin erillistä keittiötä ja kaasuhellaa. Vain hella jäi uupumaan. Olen myös tosi iloinen, että löytämässäni asunnossa on tunnelmaa ja ajan henkeä – sekä upeat pariovet keittiöön.

ASP-säästämisellä alkuun

Mette on säästänyt ASP-tilille säännöllisesti.

– Aloitin säästämisen jo opiskellessani ulkomailla. Minulle oli itsestään selvää, että ostan asunnon Suomesta jossain vaiheessa. Sain vähän perintöä, jonka avulla säästämisen aloittaminen oli luontevaa. ASP tuntui selkeältä tavalta säästää. 

– Kulutustottumuksillani säästäminen ei aina ollut helppoa. Pyrin laittamaan tasaisin väliajoin summia ASP-tilille, mielellään aina heti palkkapäivänä. Minua motivoi eteenpäin ajatus siitä, miten suuri merkitys rahoilla on sitten myöhemmin. Se painoi paljon enemmän kuin halu ostaa vaikka uusi takki.

Mette koki myös, että ASP-säästämisestä viestitään selkeästi ja nuori kohderyhmä huomioiden.

– Ja se, että esimerkiksi takauspuoli on kunnossa, on hieno juttu. Mielestäni ASP on kaikin puolin todella reilu diili.  

Helppo lainaprosessi ja hymyilevää palvelua 

Mette kilpailutti pankkeja asuntolainaa hakiessaan ja päätyi Nordeaan.

– Lainan hakeminen kävi mielestäni tosi kätevästi. Juttelin pankkineuvojan kanssa kerran puhelimessa ja sain tarjouksen jo siltä pohjalta. Tarjous tuli tosi nopeasti ja oli mielestäni hyvinkin reilu.

– Pankkineuvojani tuntui heti oikealta matchilta, tulimme todella hyvin toimeen. Neuvoja oli hyvin tavoitettavissa aina tarvittaessa ja jaksoi vastailla kysymyksiini kärsivällisesti. Jutustelimme myös ihan muista asioista. Se teki oikeasti vaikutuksen, että palvelu oli tarkkaa ja ammattitaitoista, mutta samalla myös jutustelu luonnistui.

– Olen erityisen tyytyväinen, miten hyvin digitaaliset palvelut toimivat. Lainaprosessin aikana esimerkiksi mahdollisuus online-palavereihin on osoittautunut hyväksi.

Kärsivällisyys kannattaa

Mette vinkkaa muita ensiasunnon ostajia olemaan kärsivällisiä ja etsimään kotia kaikessa rauhassa.

– Joskus voi tuntua, että unelmien koti menee juuri nenän edestä, mutta kyllä niitä asuntoja oikeasti riittää.

Toisaalta kun oikea löytyy, on nopea toiminta valttia. Helsingissä pienet asunnot menevät pikaisesti kaupaksi.

– Tuntui, että usein asunnot katosivat jo ennen ensimmäistä näyttöä. 

Myös Mette iski nopeasti kiinni, kun unelmien koti löytyi.

– Onneksi äitini oli mukana kannustamassa tarjouksen tekemiseen. Itse kun olen aika harkitsevainen ”maltti on valttia” -tyyppi. Asunnon ostamisessa on kuitenkin karaistuttava tekemään pikaisia päätöksiä.

Asuntokaupat upeassa ympäristössä 

Asuntokaupat olivat sujuvat.

– Asuntoa ei ollut myymässä välittäjä, vaan omistaja itse. Hänellä oli kuitenkin todella selvät sävelet. Koko prosessi kesti tunnin verran ja oli tosi helppo. Ennen varsinaista kaupantekoa kävimme paperit läpi oman pankkineuvojani ja harjoittelijan kanssa.

Kaupat tehtiin Nordean Senaatintorin konttorissa.

– Tuntui aika mahtipontiselta allekirjoittaa ensimmäisen oman kodin kauppakirja Marski-nimisessä neuvotteluhuoneessa, Mette naurahtaa.

Kauppojen jälkeen Mette on ehtinyt fiilistellä omistusasumisen hyviä puolia.

– Onhan se ihan toista maksaa kotia itselleen, eikä vuokranantajalle. Olen aina pitänyt vuokra-asumista aika väliaikaisena ratkaisuna. Nyt on ihanaa, kun voin panostaa omaan kotiin ja laittaa niin paljon tauluja seinille kuin haluan!

Lue myös Meten pankkineuvottelijan Emmi Savolaisen vinkit ensiasunnon ostajalle.

Lainalupauksen kanssa sinun on helppo lähteä asuntonäytöille ja tehdä ostotarjous mieleisestäsi asunnosta.

Myös asuntolainaneuvottelut hoidat helposti verkkotapaamisessa.

Kirjoittaja: Aurinna Weisman

Kuvat: Johanna Taskinen

Kopioi sivun linkki: