Intohimolla ammattilaiseksi

Koripalloilija Shawn Huff on jo vuosia ollut tuttu näky sekä kotimaisilla että kansainvälisillä koripallokentillä. Ammattilaisurheilija uskoo menestyksen salaisuuden löytyvän paitsi kovasta työstä ja aidosta intohimosta lajiin, myös urheilu-uran jälkeisen elämän ja talouden varmistamisesta. 

Kiireinen Shawn Huff vastaa puhelimeen Saksassa. Päivän harjoitukset ovat ohi ja on iltavapaan aika. Suomen koripallomaajoukkueen, Susijengin, kapteeni on matkustanut edellisenä iltana joukkueen kanssa Etelä-Saksaan Ulmin kaupunkiin. Tiedossa on ensi vuoden EM-kisoihin valmentava harjoitusturnaus.

Pitkään ulkomailla ammattilaisena pelannut Huff nauttii sinivalkoisessa peliasussa pelaamisesta. Ainoastaan kesäisin Suomessa treenaava Huff on jo kahdeksan vuoden ajan asunut ympäri Eurooppaa. Syksyllä Suomi jää taas taakse, kun 32-vuotias urheilija siirtyy Ranskan pääsarjassa pelaavan ESSM Le Portellin riveihin.

Pikkupojasta asti ammattilaisen urasta haaveillut Huff ei olisi voinut kuvitella, mihin kaikkialle koripallo hänet elämässä vie. Uran alusta asti saatu perheen tuki sekä mahdollisuus yhdistää koripallo ja koulunkäynti ovat olleet molemmat avainasemassa kasvamisessa ammattilaiseksi.

Matala kynnys lajin pariin

Amerikkalaistaustainen Huff löysi koripallon tasan kaksikymmentä vuotta sitten. Urheilullisessa perheessä kasvanut Huff oli ollut aina liikunnallinen ja harrastanut lapsesta asti useita eri lajeja. 12-vuotiaana koripallo vei kuitenkin ala-asteikäisen pojan sydämen pysyvästi. 

– En harrastanut koripalloa vain treeneissä. Minulla oli pallo aina mukana ja koulussa pelasimme kaikki välitunnit, Torpan Pojissa lajin aloittanut Huff naurahtaa.

Koripallo on monissa suomalaiskouluissa tuttu laji. Sitä pääsee jo kokeilemaan, kun koulusta löytyy liikuntasali, korit ja pallo. Koripalloliiton olympiavalmentaja Antti Koskelainen kertoo koripallon suosion selittyvän sillä, että laji on edullinen, sen pariin on helppo tulla ja varustekustannukset ovat pienet.

Jos lajista innostuu, oman pallon ja koripallotossut voi Koskelaisen mukaan hankkia jo alle 100 eurolla ja mukaan viikoittaisiin treeneihin hyvän valmentajan ohjaukseen pääsee edullisimmillaan jo 200 euron kausimaksulla. Erot paikkakuntien ja seurojen välillä ovat kuitenkin suuria.

Huffin inspiraationa toimi hänen isänsä, ammattilaiskoripalloilija Leon Huff. Nuori Huff, jonka mielessä kyti unelma ammattilaisurasta, teki alusta asti kovasti töitä kehittyäkseen. Kunnianhimoinen pelaaja asetti itselleen jatkuvasti erilaisia välitavoitteita. Yksi niistä täyttyi, kun urheilijalupaus aloitti yläasteen jälkeen opinnot Mäkelänrinteen urheilulukiossa.

Koripalloa koulussa 

Mäkelänrinteessä Huff sai laadukasta valmennusta opiskelun ohella. Koulussa treenaaminen on sulautettu lukujärjestykseen, minkä ansiosta opiskelu ja harrastaminen tukevat toisiaan. Tämä tarjoaa eväitä niin ammattilaisuralle kuin sen jälkeiseen elämäänkin. 

Suomen Koripalloliitto kannustaa nuoria opiskelemaan toisen ammatin koripallon rinnalle.

– Tavoitteena on, että jokaisella pelaajalla olisi vähintään valkolakki hankittuna, Koripalloliiton olympiavalmentaja Antti Koskelainen sanoo.

Koskelaisen mukaan kaksoisura eli pelaamisen ja akateemisuuden yhdistäminen on Koripalloliitolle tärkeä asia. Jos ammattilaisura jostain syystä tyssää, urheilijalla on mahdollisuus työllistyä koulutustaan vastaaviin tehtäviin ja varmistaa näin toimeentulo.

Suomen Koripalloliitto tukee opiskelun ja koripallouran yhdistämistä esimerkiksi yhteistyössä pääkaupunkiseudun kanssa kehitetyllä Helsinki Basketball Academy -ohjelmalla. Vuonna 2012 perustettu Helsinki Basketball Academy on suunnattu 13–19-vuotiaille koripallolupauksille. Sen tarkoituksena on tarjota tulevaisuuden ja tämän hetken nuorisomaajoukkuepelaajille mahdollisuus saada ympäri vuoden maajoukkuetasoista ammattivalmennusta omassa kouluympäristössä.

Myös Huffin vanhemmat pitivät tarkkaa huolta poikansa koulunkäynnistä. Kansainvälisestä yliopistosta valmistunut isä ja opettajana työskentelevä äiti korostivat aina opiskelun tärkeyttä.

– Jos kouluarvosanat olisivat tippuneet tietyn rajan alle, koripallon pelaaminen olisi loppunut siihen, Huff sanoo.

Urheilijan elämä vaatii valintoja

Vaikka pelkästään koulun ja treenaamisen yhdistäminen voi tuntua monesta nuoresta haastavalta, matka ammattilaiseksi vaatii vieläkin enemmän. Nuoria valmentavan Koskelaisen mukaan moni ammattilaisurasta haaveileva ei välttämättä ymmärrä, kuinka paljon valintoja uran eteen on tehtävä. 

– Terveellinen ruokavalio, levon ja rasituksen oikea suhde sekä määrätietoinen harjoittelu ovat kaikki välttämättömiä asioita urheilijan elämässä. Elämäntapa on läsnä 24 tuntia vuorokaudessa, seitsemänä päivänä viikossa, Koskelainen sanoo.

Kun treenikerrat lisääntyivät ja taso koveni, myös Huffin täytyi alkaa tehdä valintoja. Juhliminen, matkustelu ja kavereiden tapaaminen vapaa-ajalla vähenivät, kun Huff tavoitteli unelmaansa ammattilaisena.

– Lukiossa minulta jäi penkkaritkin välistä vierasottelun takia, Huff muistelee.

Aikoinaan samat uhraukset tehnyt Huffin isä toimi esimerkkinä ja apuna pojalleen. Perhe osallistui myös taloudellisesti harrastuksen tukemiseen. Vaikka koripallo on edullinen laji, tason noustessa myös kustannukset kasvavat.

– Kausimaksut nousevat aina 2 000 euroon asti, kun puhutaan A-juniorien ikäisistä pelaajista ja kilpauraan tähtäävästä toiminnasta, Koskelainen kertoo.

Lähtökohtaisesti perheet maksavat harrastusmaksut itse. Jotkut seurat tarjoavat kuitenkin stipendirahastoja perheille, joille harrastaminen ei olisi mahdollista taloudellisista syistä.

– Koripalloliiton lähtökohtana on, ettei pelaaminen jäisi ikinä kenellekään taloudesta kiinni, Koskelainen sanoo.

Yliopiston kautta ammattilaiskentille

Koska koulutuksen hankkiminen oli Huffille tärkeää, hän suuntasi lukion jälkeen 20-vuotiaana jatkamaan opintoja ulkomaille. Indianassa sijaitseva Valparaison yliopisto antoi mahdollisuuden pelata opiskelun ohessa yliopiston koripallojoukkueessa. Yhtenä selkeänä tavoitteena oli kuitenkin suorittaa sosiologian ja kriminologian opinnot kunnialla loppuun.

Koskelaisen mukaan Koripalloliiton tavoitteena on ohjata potentiaalisimmat pelaajat Yhdysvaltojen yliopistoihin opiskelemaan sekä hankkimaan samalla arvokasta kokemusta kansainvälisiltä pelikentiltä. Amerikkalaiset yliopistot tarjoavat pelaajille stipendejä, jolla kustannetaan koulu ja muu eläminen. Näin urheilijat voivat panostaa täysillä uraansa opiskelun ohessa.

– Yhdysvaltoihin yliopistoon lähteminen on koripalloilijalle kannattavaa, koska hän saa siellä opiskeltua tutkinnon samalla kun harjoittelee koripalloa, Koskelainen summaa.

Yliopiston koripallojoukkueen kautta Huffille aukesi tie ammattilaiskentille. Valmistumisen jälkeen vuonna 2008 hän siirtyi ammattilaiseksi kreikkalaisseura Maroussiin, minkä jälkeen mies on ollut haluttu pelaaja ympäri Eurooppaa.

Lyhyt ja epävakaa ura

Nyt Huffilla on ammattilaisuraa takana kahdeksan vuotta. Tällä hetkellä urheilulla itsensä ja perheensä elättävä mies on uransa alusta asti ollut tietoinen myös sen epävakaudesta.

– Ammattilaisurheilijan ura on pitkälti kiinni fysiikasta – siitä, miten pitkään kroppa kestää, Huff sanoo.

Pienillä murtumilla ja nilkkavaivoilla selvinnyt Huff suhtautuu loukkaantumisiin vakavasti, mutta ei anna niiden sanella elämäänsä. Pelolle ei saa antaa sijaa.

– Jos alkaa liikaa varoa pelaamista, niin nopeasti on askeleen hitaampi kentällä ja riski loukkaantua on suurempi, Huff miettii.

Kahden lapsen isä on varautunut ikäviin yllätyksiin myös taloudellisesti. Siitä asti, kun Huff on tienannut koripallolla, hän on laittanut rahaa säännöllisesti säästöön. Osa rahoista on sijoitettu myös asuntoon sekä erilaisiin osakkeisiin ja rahastoihin.

– Veljeni oli pitkään töissä pankkialalla ja hänestä on ollut suuri apu raha-asioiden kanssa.

Vaikka urheilijan fysiikka kestäisikin rasituksen, viimeistään ikä tulee jossain vaiheessa uran tielle. Tämä on yksi syy, miksi Koripalloliitto tukee opiskelua.

– Koripallouran jälkeen on vielä paljon elämää jäljellä. Siihen on helpompi lähteä, kun on olemassa tutkintotodistus ja jokin pohja, valmentaja Koskelainen sanoo.

Intohimo on urheilijan tärkein polttoaine 

Moni ammattilainen siirtyy aktiiviuransa jälkeen kentän laidalle ja alkaa valmentaa. Huff ei vielä tiedä mitä tulevaisuus tuo tulleessaan, mutta hän haluaa auttaa nuoria jo nyt. Huff on järjestänytkin kahtena vuotena Vierumäellä neljän päivän mittaisen urheiluleirin 9–13-vuotiaille. Leirillä kokenut ammattilainen opettaa nuorille lajin saloja ja mikä tärkeintä, viettää aikaa heidän kanssaan.

– Haluan jakaa nuorille intohimoani lajia kohtaan, Huff summaa.

Huffin mukaan juuri aito palo ja nautinto tekemisestä ovat avain menestykseen. Tie ammattilaiseksi on pitkä ja rankka, mutta vaikeina hetkinä jaksaminen kumpuaa intohimosta.

Pelkän mammonan tavoittelu ei ole Koskelaisen mukaan kestävä tie, vaan taustalla on oltava syvemmät arvot, jotka ajavat kohti koripalloammattilaisuutta.

– Pitää rakastaa sitä, mitä tekee – oli korvaus mikä tahansa.

Koskelainen kehottaakin nuoria unelmoimaan rohkeasti.

– Pitää uskoa itseensä ja tehdä unelmien eteen kovasti töitä. Ahkeruus palkitaan aina.

 

Tuntuuko unelmasi karkaavan käsistä? Budjetin teko voi paljastaa yllättäviä menoeriä. Katso vinkit talouden suunnitteluun.

Teksti: Iisa-Noora Leppänen

Kuvat: Pinja Nikki

Kopioi sivun linkki: