Hans Välimäki neuvoo: näin kokkaat hyvää edullisesti

Edullinen, terveellinen ruoka voi olla muutakin kuin kaurapuuroa. Huippukokki kertoo niksit, joilla nipistät kauppalaskusta rahaa säästöön.

Suunnittele kauppakäynnit

– Jos haluaa terveellistä ruokaa nopeasti, saa yleensä maksaa paljon. Maukas, terveellinen kotiruoka vaatii vähän aikaa ja suunnitelmallisuutta, Hans Välimäki sanoo.

Hän neuvoo, että kerralla kannattaa kokata muutaman päivän ruoka-annos. Raaka-aineet on hyvä ostaa kauppalistan kanssa ja kaupassa käydä vain pari kolme kertaa viikossa.

– Olen itsekin huomannut, että niin välttyy turhilta ostoksilta.

Satsaa sesonkituotteisiin

Kauppakorin täyttäminen tuoreilla vihanneksilla ja hedelmillä on terveellistä, mutta helposti myös tyyristä. Välimäellä on nyrkkisääntö, jonka mukaan hän suunnistaa kaupan hedelmä- ja vihannesosastolla:

– Se, mikä on halpaa, on usein myös sesongissa.

Talvella Välimäki kehottaa jättämään kalliit, mauttomat tomaatit ja kurkut kauppaan ja suosimaan juureksia, jotka ovat edullisia ympäri vuoden.

– Talvi on pataruuan kulta-aikaa. Lämmittävä liha- tai kalapata valmistuu itsekseen uunissa hautuen.

Pataruoka saa makunsa hitaasti kypsyvistä raaka-aineista, joten kalliita mausteseoksia ja -kastikkeita ei tarvita. Välimäki kehottaa ostamaan lihan hallista tai ison marketin lihatiskiltä, jossa on asiantunteva myyjä.

– Pataan kannattaa käyttää edullisia ruhonosia, ei kallista lihaa valmispakkauksessa.

Avuksi sesonkiostosten taklaamiseen voi ottaa satokausikalenterin, joka toimii sekä verkossa että puhelimeen ladattavana mobiilisovelluksena.

Opettele edulliset luottoreseptit

Kalleimpiin ruokaostoksiin haksahtaa usein nälkäisenä. Tilanteen voi kiertää opettelemalla helpon ja nopean luottoreseptin, joka syntyy perusraaka-aineista ilman kauppakäyntiäkin.

Välimäki vinkkaa, että loistava arkiruoka syntyy esimerkiksi spagetista, oliiviöljystä tai voinokareesta, mustapippurista ja valkosipulista.

– Keitetään pasta al dente, lisätään tilkkaan pastan keitinlientä raastettua valkosipulia, rasva sekä mustapippuri ja lopuksi sekoitetaan pastan joukkoon. Jos sattuu olemaan basilikaa, rucolaa tai parmesaanijuustoa, niitä voi lisätä joukkoon.

Hyödynnä tähteet

Ruuan heittäminen roskiin on kuin heittäisi rahaa menemään. Suurin osa suomalaisten poisheittämästä ruuasta on vihanneksia.

– Kannattaa pitää jääkaapin siivouspäiviä, jolloin tekee ruokaa pilalle menevistä aineksista. Ylikypsä banaani toimii esimerkiksi loistavasti banaanikakussa tai leivässä.

Parhaat päivänsä nähneet vihannekset voi puolestaan upottaa pastakastikkeeseen tai munakkaaseen. 

Miten voit yhdistää kauppareissun ja säästämisen? Katso video!

Teksti: Pauliina Suominen

Kuvat: Elias Ervast

Kopioi sivun linkki: