Haaveena oma koti? Viisi vinkkiä ensiasunnon ostamiseen

Omasta kodista haaveilevan on hyvä olla ajoissa liikkeellä. ASP-säästäminen kannattaa aloittaa, vaikka oma koti olisi vasta pilke silmäkulmassa. Lue vinkit ensiasunnon ostamiseen.

1. Käytä ensiasunnon ostajan edut

ASP-säästämisen ja -lainan edut saa käyttöönsä ainoastaan ensiasunnon ostaja. ASP-laina on valtion takaama, ensiasunnon ostajille tarkoitettu laina. ASP-tilille tulee säästää vähintään kymmenen prosenttia asunnon hinnasta. ASP-tili kannattaa avata ja säästäminen aloittaa, vaikkei asunnon ostaminen olisikaan vielä ajankohtaista.

2. Aloita ajoissa

ASP-lainan saaminen edellyttää säästämistä ainakin kahdeksan vuosineljänneksen ajan. ASP-tili kannattaakin perustaa ja säästäminen aloittaa, vaikkei asunnon hankinta olisikaan vielä ajankohtaista. ASP-säästäminen joustaa oman elämäntilanteen mukaan, eikä ASP-tilille tarvitse säästä joka kuukausi.

3. Kartoita mahdollisuutesi

Ensiasunnon ostajan on hyvä olla realisti. Lainan saaminen riippuu omista tuloista, eikä itseään kannata ajaa taloudellisesti liian tiukkaan tilanteeseen.

Keskustelut pankin kanssa sujuvat vaivattomasti, jos on etukäteen ehtinyt miettiä omia tuloja ja menoja. Nordean lainalaskurilla voi helposti kartoittaa omat mahdollisuutensa maksaa lainaa.

Lue, miten valmistautua asuntolainaneuvotteluun.

Lainaneuvottelut hoituvat kätevästi myös verkkotapaamisessa. Lue lisää.

4. Tutustu kohteeseen huolella

Asuntojen etsiminen on syytä tehdä kaikessa rauhassa ja ostamisen kanssa edetä vasta, kun on täysin varma kohteesta. Tutustu kohteeseen huolella, sillä esimerkiksi taloyhtiön remontit voivat olla iso lisäkustannus.

Lainaneuvottelut kannattaa aloittaa, vaikkei unelmien kotia olisi vielä löytynyt. Lainalupaus plakkarissa eteneminen on helpompaa.

Mitä asuntokaupoilla tapahtuu? Lue lisää.

5. Ota kaikki irti pankin asiantuntijuudesta

Pankilla on tarjolla valtavasti tietoa asunnon ostamisesta, kaupanteosta ja esimerkiksi verotuksesta. Asuntolaina-asioissa pankki on paras asiantuntija. Kaikki kysymykset asunnon ostamiseen liittyen ovat tervetulleita.

Myös lainan ottamisen jälkeen pankki on apuna. Tarvittaessa maksusuunnitelmaan voi tehdä muutoksia tai hakea lyhennysvapaata. Ole yhteydessä pankkiin, jos taloudellinen tilanteesi muuttuu. Autamme monin tavoin myös erilaisissa maksuvaikeuksissa.

Vinkit antoi Emmi Savolainen Nordeasta. 

Emmi Savolainen auttoi Mette Åströmiä asuntokaupoilla. Lue, kuinka Åström hankki unelmien asuntonsa.   

Lue lisää asuntokaupoista ja asuntolainen hakemisesta.

Tutustu Nordean ensiasunnon ostajan vinkkeihin. 

Kirjoittaja: Aurinna Weisman

Kuvat: Johanna Taskinen

Kopioi sivun linkki: