Unelma omakotitalosta – ja totuus sen rakentamisesta

Vantaan asuntomessuille ensimmäisen omakotitalonsa rakennuttanut kertoo, millaista pelisilmää, budjettitaiturointia ja raakaa työtä unelmien saavuttaminen vaatii.

Kun citykaksion ikkunalaudalle ei mahdu enää yhtäkään chilipurkkia, on selvää, että jostain täytyy saada lisää tilaa. Tai mieluiten oma piha. Sellaisen Pia ja Martin Ranna saavat ihan pian Vantaan asuntomessualueelta, kun heille valmistuu kaksikerroksinen, 136 neliöinen puutalo nimeltään Villa Chili.

Tutkijan työstä äitiyslomalla oleva Pia ja Tartosta kotoisin oleva lääkäri Martin sekä perheen kaksi pientä poikaa muuttavat uuteen kotiin heti, kun asuntomessut saadaan elokuussa 2015 pakettiin.

Perheenäiti projektipäällikkönä

– Meitä ei hirvittänyt lähteä taloprojektiin, vaikka moni pelottelee rakentamisen varjopuolilla. Jo etukäteen oli selvää, ettemme tarttuisi vasaraan, joten päätimme rakennuttaa talon avaimet käteen -periaatteella, Pia kertoo ja hytkyttää sylissään perheen parikuista kuopusta.

Pia on ihailtavan rautainen suomalainen nainen. Vaikka koliikkivauva vaatii äidin huomiota, hän bloggaa taloprojektista, pitää budjettiexcelin ajan tasalla ja rakennushankkeen langat käsissään.

– Olen ollut talonrakennusprojektissa pääjehu, meidän perheessä se vaan menee niin. Minä hoidan laskut ja muut, toki Martinia voi konsultoida kaikissa asioissa, Pia hymyilee.

Kun Martin hoiti pariskunnan esikoista, Pia opiskeli kaupungin järjestämillä ilmaiskursseilla pientalorakentamista, energiaratkaisuja ja kosteusvaurioiden torjuntaa. Lisätukea ja oppia tuli Facebookin rakentajaryhmistä sekä tietenkin lähipiiristä. Silti käytäntö on ollut Pian mielestä paras opettaja.

Tontin sijainti ratkaisi Vantaan voitoksi

Pariskunta metsästi täydellistä taloa kaksi vuotta, mutta lopulta he alkoivat nähdä pelkkiä vikoja kaikkialla. Niinpä Rannat päätyivät rakennuttajiksi itse.

Vaikka Länsi-Vantaa ei aluksi houkutellut, tontin sijainti voitti: työpaikat lähellä, autolla hurauttaa nopeasti Pian lapsuudenkotiin Turkuun, ja Martinin sukulaisten on helppo saapua Virosta kylään.

Tontin löydyttyä Pia otti yhteyden Suomen Asuntomessuihin, joka puolestaan yhdisti heidät talofirmoihin. Pia teki soittokierroksen, ja haastateltujen talovalmistajien joukosta löytyi perheelle sopiva kumppani. Talotyyppi, hinta, koko ja piha vakuuttivat. Talopaketista ei saanut messualennusta, mutta messuyhteistyön takia pintamateriaaleissa voitiin satsata laatuun. Talofirma halusi myös oman sisustussuunnittelijansa mukaan, ja Pialle se sopi.

Syksyllä 2013 Rannat allekirjoittivat sopimuksen talovalmistajan kanssa ja tekivät tonttikaupat. Projektin loppumetreillä synkkiä pilviä ilmestyi horisonttiin.

Synkkiä uutisia ja kultaisia vinkkejä

Joulukuussa 2014 iski järkytys: Villa Chiliä rakentanut Muurametalot hakeutui yrityssaneeraukseen. Voi vain kuvitella, millaiseen rumbaan Rannat joutuivat.

Joidenkin urakoitsijoiden kanssa menivät sukset ristiin ja luottamus oli lujilla – yksi ei vastannut puhelimeen kahteen kuukauteen, toinen hinnoitteli hämärästi. Saneerauksen myötä Pia menetti myös sisustussuunnittelijan.

Määrätietoisuudella, sinnikkyydellä ja budjettijoustoilla taloprojekti tuli kuitenkin valmiiksi.

– Nyt näyttää hyvältä, mutta joulukuussa meillä oli pelko, että voisimme menettää paljonkin rahaa yrityssaneerauksen takia, Pia myöntää.

Pialla on tärkeä vinkki talonrakennuttajille: vastaavan rakennusmestarin tarkka valinta kannattaa. Pia haastatteli kolmea ihmistä, joista kaikki olivat tuttujen suosittelemia. Löytyi luotettu rakennusmestari, joka otti monia lupa-asioita ja paperihommia hoitaakseen. Pian hoidettavaksi jäi muun muassa maanrakennustöiden kilpailutus ja pihaprojektin hoitaminen.

Laske, suunnittele ja varaudu

Budjetista puhuminen saa Pian naurahtamaan. Hänen mukaansa oli onni, että tuttavapiiristä löytyi ihminen, joka oli rakennuttanut saman firman talon. Tuttavan lähettämä budjettiexcel oli pelastus, joka helpotti lopullisten rakennuskustannusten arviointia.

Kun talofirman kustannuslaskelmassa oli vain 17 riviä, löytyi itse rakennuttajan excelistä yli 400 riviä yksityiskohtia, joita moni ei ymmärrä huomioida.

– Totta kai jokainen talofirma jättää kertomatta mitä kaikkea talopakettiin ei kuulu. Sillähän he ylimääräiset rahastukset tekevät, Pia järkeilee.

Rakennuttajan budjettiexcel oli Pialle hyvä apuväline, jolla hän osasi laskea realistisen lainatarpeen.

– Jos nyt aloittaisin alusta, niin mitään en tekisi toisin. Olemme tehneet kaiken niin hyvin, kuin näissä olosuhteissa on voinut. Emmehän voineet tietää, että talofirma menisi yrityssaneeraukseen, tai että sähköurakoitsija tulisi niin kalliiksi tai sisustussuunnittelija lähtisi lätkimään, Pia pohtii.

Villa Chili tulee ajallaan valmiiksi, ja tutun sisustussuunnittelijan avulla siitä tulee asukkaidensa näköinen – värikäs, kodikas ja tunnelmallinen. Vanhat huonekalut muuttavat kaupunkikodista Vantaalle, ja chilit tietysti mukana.

– Seuraavaksi aion perehtyä kasveihin ja niiden hoitoon, ja taidan liittyä joihinkin piharyhmiin Facebookissa. Toivottavasti minussa herää sisäinen viherpeukalo, Pia haaveilee.

Rakennusteollisuuden ohjeet pientalon rakentajalle ja remontoijalle

Haaveiletko sinäkin omakotitalosta? Ota yhteyttä, niin jutellaan asiasta yhdessä!

Teksti: Laura Kokko

Kopioi sivun linkki: