Meidän perheen arki ja talous: Työttömyys uudisti koko arvomaailman

Kun Tim Norrgrann jäi työttömäksi IT-alalta, vaimo Manuela odotti parin esikoista ja taakkana olivat suuret lainat. Ahdingosta selvittiin, kun Tim kouluttautui uudelleen lähihoitajaksi.

– Kun Tim irtisanottiin, vitsailimme aluksi, että ei kai tässä pulloja jouduta keräämään. Huumori oli ainut keino käsitellä järkytystämme, Manuela Norrgrann sanoo.

Kun Manuela ja hänen miehensä Tim Norrgrann tapasivat kymmenen vuotta sitten, Manuela oli valmistumassa kampaajaksi ja Tim kovapalkkaisessa työssä IT-alalla. Rakkaus roihahti nopeasti. Kun Manuela alkoi odottaa parin esikoista, nyt 5-vuotiasta Maxia, heillä oli jo yhteinen asunto- ja autolaina. Sitten tuli vuoden 2009 lama, ja Tim jäi täysin yllättäen työttömäksi.

Työttömyys koetteli parisuhdetta

Tim alkoi heti hakea uutta työpaikkaa. Hän laskee lähettäneensä yhteensä parisataa työhakemusta, joista yksikään ei tärpännyt.

– Monista firmoista tuli heti automaattinen hylkäysviesti. Työnhaku tuntui ajantuhlaukselta.

Työttömyys koetteli myös parisuhdetta.

– Timillä saattoi olla aamulla fiilis, että tänään en hae töitä. Minä taas paasasin hermot kireällä, että ei tästä muutenkaan selvitä, Manuela sanoo.

Meneväisen pariskunnan vapaa-ajanviettokin meni kerralla uusiksi.

– Perjantaisin lähdetään ulos rentoutumaan raskaan työviikon jälkeen. Mutta jos ei käy töissä, mistä rentoudut? Työnhaustako? Maxin syntymän jälkeen minusta taas olisi tuntunut oudolta lähteä äitiyspäivärahalla baanalle, Manuela pohtii.

Meidän perheen arki

"Heräsimme öisin ahdistukseen siitä, miten pärjäämme"

Jälkeenpäin ajateltuna muutoksesta koitui paljon hyvää. Timin oli pakko pysähtyä miettimään, mitä hän haluaa työltään.

– Kun on sisällä oravanpyörässä, ei ehkä edes uskalla miettiä, elääkö oikeasti hyvää elämää, Manuela pohtii.

Perhe alkoi pitää tarkasti kirjaa tuloista ja menoista ja priorisoi tärkeimmät hankinnat. Stressi helpotti, kun huomasi, että tarvittaessa vähälläkin rahalla tulee toimeen. Apuna oli myös tuttu pankkineuvoja, joka auttoi järjestämään raha-asiat ja loi uskoa tulevaisuuteen.

– Tämä on hirveän kliseistä, mutta oikeasti opimme, ettei materia tee onnelliseksi. En kuitenkaan tahdo yhtään vähätellä sitä valtavaa huolta, joka meillä oli. Heräsimme öisin ahdistukseen siitä, miten pärjäämme, Manuela kuvailee.

Uudelleenkoulutus pelasti työttömyydeltä ja stressiltä

Pian pariskunta tuli siihen tulokseen, ettei Timillä ollut muuta vaihtoehtoa kuin hankkia uusi ammatti.

– Hän oli perheellinen mies, joka ei yksinkertaisesti työllistynyt unelma-alallaan. Mitä muuta siinä tilanteessa voi tehdä? Manuela sanoo.

Tim sai idean uudesta alasta, kun hän vei Max-pojan päiväkotiin.  Hän opiskeli oppisopimuksella lähihoitajaksi ja on nyt töissä päiväkodissa. Manuela oli pari vuotta kampaamoyrittäjänä, mutta sai sitten entistä haastavamman ja kiinnostavamman työn kouluttajana Wellalla. Koska Tim on mielellään kotona Maxin kanssa, Manuelan on mahdollista reissata ympäri Pohjoismaita maanantaista perjantaihin. Vaikka Timin palkka on huomattavasti entistä pienempi, hän ei ole katunut hetkeäkään.

– Nykyään ei koskaan ahdista tai stressaa mennä töihin. Naisvaltaisella alalla on myös siinä mielessä hauskaa, että olen miehenä vähän jalustalla. Keksin lasten kanssa sellaisia juttuja, joihin tädit eivät pysty, Tim naurahtaa.

Meidän perheen arki

Rahahuolet eivät ole syy eroon

Tiukat vuodet auttoivat osaltaan pariskuntaa ymmärtämään, mikä elämässä on tärkeintä.

– Eivät juhliminen ja turhat ostokset lopulta tee ketään onnelliseksi. Iloitsen eniten siitä, että minulla on ihana perhe ja työ, Manuela sanoo.

Hän pohtii, että he ovat kohdanneet yhdessä sellaisia vastoinkäymisiä, jotka olisivat voineet johtaa myös eroon.

– Emme kuitenkaan ole yhdessä rahan vuoksi vaan siksi, että arki on aina ollut mukavaa. Samanlainen huumorintaju pitää meidät yhdessä.

Luonnollisesti rahasta syntyy välillä myös erimielisyyksiä. Tim on intohimoinen musiikkimies ja haluaisi laittaa kaiken ylimääräisen rakkaaseen Forth-rock-bändiinsä.

– Tavoitteena on, että yhtye löisi läpi ja perheen voisi elättää entistä enemmän musiikilla, hän sanoo.

Manuelan haaveena taas on matkustella, tutustua uusiin kulttuureihin ja ehkä luoda oma hiuskuva- tai taidekokoelma. Pariskunta on ratkaissut tilanteen niin, että molempien haaveisiin satsataan mahdollisuuksien mukaan.

– Minä olen esimerkiksi käynyt Maxin kanssa kahdestaan Dubaissa, ja Tim saa keskittyä musiikkiinsa, Manuela kertoo.

Tim toteaa, että juuri siinä taitaa olla heidän parisuhteensa salaisuus.

– Kunnioitamme toistemme valintoja ja unelmia.

Uusi vauva laittaa elämän taas uusiksi

Maxille syntyy tänä vuonna pikkusisarus. Kun Manuela jää äitiyslomalle, tulotaso tietenkin taas laskee. Pari onkin jo säästänyt tulevan varalle.

– Rakastan työmatkailua, mutta tuntuu tosi ihanalta, että pian saa joka päivä herätä omasta sängystä, Manuela sanoo.

Vaikka eteen tulisi taas suuria mullistuksia, Manuela ja Tim luottavat nyt siihen, että rahavaikeuksista kyllä selviää.

– Haluan elämältä mahdollisimman paljon erilaisia kokemuksia. Siksi huonotkin aikamme ovat tavallaan makeita. Ne ovat kokemuksia, Manuela summaa.

Näin selviät yllättävästä rahapulasta

Työttömäksi jääminen tai sairastuminen voi horjuttaa kenen tahansa taloutta. Muutoksesta selviää, kun budjetoi menot tarkasti ja sopii tarvittaessa uusia maksujärjestelyjä. Hävetä ei tarvitse. Lue koko juttu

Teksti: Pauliina Suominen

Kuvat: Maria Moulud

Kopioi sivun linkki: