Kaksi tarinaa: miten kuluttaminen muuttuu eläkkeellä?

Kun tulotaso putoaa, kaupasta ostetaan vain tarpeellinen ja heräteostokset jäävät. Elämäntyylit vaihtelevat, mutta säästäminen on asia, josta vantaalaiset eivät suostu tinkimään.

Taloustietoa verkosta

Marja Salmi siirtyi eläkkeelle vuonna 2011, kun sanomalehtialan yritys tarjosi yt-neuvotteluiden yhteydessä lähtöpakettia. Laitettuaan pisteen työuralleen, Salmi muutti Porista Tikkurilaan palveluiden ja hyvien kulkuyhteyksien äärelle. Pääkaupunkiseudulla asuvat myös hänen lapsensa, jotka ovat avuksi esimerkiksi kauppareissuilla ja ikkunoiden pesemisessä.

Työelämään liittyvät kulut ovat jääneet, mutta Salmi on kuitenkin tarkka rahan käytön ja talouden suhteen.

– Tavoitteenani on, että eläkkeestä päätyy säästötilille mahdollisimman paljon. Teen kauppaan aina ostoslistan, enkä sorru heräteostoksiin. Käytän myös kaikki kosmetiikkapurnukat tyhjäksi, ennen kuin ostan uutta, hän sanoo.

Salmi oli säästänyt pitkällä tähtäimellä jo ennen eläkkeelle pääsyään, ja varoillaan hän osti huoneiston senioritalosta.

– Se oli hyvä päätös, sillä meillä on talossa yhteistä toimintaa, kuten retkiä museoihin ja konserttikäyntejä. Muutenkin eläkeläisellä riittää vapaa-aikana tekemistä: käyn kansanopistolla joogakurssilla ja opiskelen italiaa.

Salmi on järjestellyt talouttaan omatoimisesti. Hän otti hyvissä ajoin selvää siitä, mikä lopullinen käteen jäävä eläke tulisi olemaan ja teki itselleen taloudelliset tavoitteet tulevaisuuden varalle.

– Opettelin termit ja lukujen merkitykset netin avulla ja tein itselleni suunnitelman. Autan myös muita senioritalon asukkaita löytämään taloustietoa verkosta, oman elämänsä talousneuvojana toimiva Salmi kertoo.

Rattoisaa arkea remonttien keskellä

Tuore eläkeläispari Ulla ja Heimo Halonen on totutellut uuteen elämäntilanteeseensa vajaan puolen vuoden ajan. Hiekkaharjussa asuvan aktiivisen parin arki sujuu rattoisasti urheiluharrastusten ja remonttien parissa. Haloset omistavat muutamia kiinteistöjä Suomessa ja yhden Italiassa. Lisääntynyt vapaa-aika on useille harrastuksille ja kiinteistöjen huolloille.

Vaikka kiinteistöjen remontit syövät paljon rahaa, ei talous ole vaakalaudalla, kiitos pitkäaikaisten säästöjen. Haloset ovat suunnitelleet jatkavansa säästämistä tulojen muuttumisesta huolimatta.

– Aina voi laittaa jotakin sivuun. Säästämisestä on tullut tapa, ja säästötili on meille sopiva, sillä rahan voi nostaa käyttöönsä, kun sitä tarvitsee, Ulla Halonen sanoo.

Myös osakkeet ovat Halosten kiinnostuksen kohde.

– Niitä on mielenkiintoista seurata. Suosimme pitkälti kotimaisia yrityksiä, koska haluamme tukea suomalaisia yrityksiä ja sitä kautta maan taloutta kokonaisuudessaan.

Ulla Halosen mukaan pariskunnan elintaso on eläkkeellä pysynyt samana. Hän on kuitenkin huomannut kulutuksensa joiltain osin vähentyneen.

– Kun olin Helsingissä töissä, kuljin päivittäin junalle keskustan suurten tavaratalojen läpi, ja silloin tuli välillä tehtyä heräteostoksia. Työelämässä ulkoiseen olemukseen meni rahaa, mutta nyt esimerkiksi jakkupukujen ostamiselle ei ole niinkään tarvetta.

Pariskunta käyttää rahaa teatteriin, oopperaan ja konsertteihin kuten aina ennenkin. Ulla Halonen arvioi, että ainoat lisäkulut syntyvät syömisestä, sillä kotona tulee nyt kokattua useita kertoja päivässä.

Eläkeläisillä on myös aikaa järjestellä ja inventoida tavaroitaan.

– Meillä on vanha talo ja useita ullakkokomeroita, joista olen löytänyt vaatteita ja laukkuja, joita en ole ikinä käyttänytkään. Olemme vieneet tarpeettomia tavaroita kirpputorille ja kierrätyspisteisiin. Työelämässä tällaiseen ei ollut aikaa, Ulla Halonen toteaa.

Ota yhteyttä, niin tehdään sinulle oma SiSu, sinun suunnitelmasi säästämiseen.

Teksti: Mikaela Remes

Kopioi sivun linkki: