Äitiyspakkaus vai rahaa?

Vauvaa odottava perhe voi valita joko äitiyspakkauksen tai 140 euron arvoisen rahasumman. Kumpi on kannattavampaa, pakkauksen vai rahallisen äitiysavustuksen ottaminen?

Kelan mukaan noin 95 prosenttia suomalaisperheistä valitsee äitiyspakkauksen ensimmäistä lasta odottaessaan. Seuraavien lasten kohdalla pakkaus ei ole yhtä suosittu, vaan yli puolet perheistä ottaa äitiysavustuksen rahana.

Äitiyspakkauksen tuotteiden hinta

Äitiyspakkaus maksaa Kelalle äitiysavustuksen verran, eli 140 euroa. Pakkauksista järjestetään vuosittain tarjouskilpailu, jonka perusteella tuotteet valitaan. Pakkauksen sisältö maksaa Kelalle huomattavasti vähemmän kuin vastaavien tuotteiden ostaminen kaupasta. Laskelmien mukaan samojen tai vastaavien tuotteiden hankintaan kuluu helposti 500–700 euroa tuotteiden merkistä ja ostopaikasta riippuen.

Perinteet ja helppous puhuvat äitiyspakkauksen puolesta

Helmikuussa esikoistyttärensä saanut Gritten Naams ei oikeastaan edes harkinnut rahavaihtoehtoa. Hän on seurannut äitiyspakkaukseen liittyvää keskustelua ja tietää pakkauksen sisältämien tavaroiden arvon olevan rahallista avustusta suurempi.

– Mielestäni pakkauksen ottaminen ikään kuin kuuluu äidiksi tulemiseen. Pakkauksessa on kaikki tarvittava, ja vaatteille ja tavaroille tulee varmasti käyttöä, Naams kertoo.

Verkkokeskustelut vilisevät gallupeja äitiyspakkauksen ottamisen puolesta ja vastaan. Naamsin tavoin osalle keskustelijoista äitiyspakkauksen valinta on itsestäänselvyys.

– Tämä on ensimmäinen lapsi, joten ihan perinteen vuoksi otan pakkauksen, ja onhan siellä paljon vaatteita, joita varmasti käyttää. Ja onhan se varmaan tosi jännää saada itsessään jo se paketti käsiin, kirjoittaa eräs keskustelija vau.fi-keskustelupalstalla.

Moni pitää valmiiksi koottua pakkausta kätevänä ja aikaa säästävänä ratkaisuna.

– Minulla ei ollut aikaa kierrellä kirpputoreja, jotta olisin sieltä saanut kaiken samaan hintaan. Mieluummin valitsin helpon ja vähemmän aikaa vievän vaihtoehdon, kommentoi eräs vanhempi Vauva.fi-keskustelupalstalla.

Osa keskustelijoista säästää pakkauksen lapselleen muistoksi ja kokee äitiyspakkauksen sitovan lapsensa myös tiettyyn ikäluokkaan.

Omat mieltymykset ohjaavat valitsemaan rahan

Kaikki eivät kuitenkaan halua äitiyspakkausta. Osa vanhemmista ei koe äitiyspakkauksen tavaroita itselleen tarpeellisiksi tai oman tyylin mukaisiksi ja käyttääkin rahan mieluummin itse valitsemiinsa tuotteisiin.

– Esikoiselle otetusta pakkauksesta käyttöön päätyivät lopulta vain pyyhe, villapuku sekä pari muuta vaatekappaletta. Heinäkuussa syntyvä vauva on esikoisen tavoin poika, joten pikkuveljen on helppo periä isoveljeltään pieneksi jäävät vaatteet ja tavarat, kertoo toista lastaan odottava ja rahalliseen äitiysavustukseen päätynyt Heidi Ekholm-Talas.

– Saimme tutuilta paljon vauvanvaatteita ilmaiseksi ja lainaan. Nyt toisen vauvan kohdalla meillä on jo vaatteita, ja muutaman olen ostanut kirppikseltä lisäksi, koska nyt tiedän, millaisia vaatteita tarvitaan. Lisäksi osa pakkauksen tuotteista oli meidän tarpeisiimme vääränlaisia, perustelee puolestaan eräs kommentoija rahallisen äitiysavustuksen valitsemista Vauva.fissä.

Tarvittavien vauvanvaatteiden ja -tuotteiden ei välttämättä tarvitse maksaa nelin- tai viisinkertaisesti rahalliseen äitiysavustukseen verrattuna, vaan edullisia ja itselle mieleisiä tuotteita voi löytää myös alennusmyynneistä ja kirpputoreilta.

– Olin jo ostanut edellisten vuosien pakkausten vaatteita pilkkahintaan, aivan uusia ja käyttämättömiä. Sain paljon kivemman setin parillakymmenellä eurolla. Säästyneillä rahoilla ostin parhaan mahdollisen turvakaukalon, kertoo eräs keskustelupalstalle kommentoinut.

Teksti: Riikka Karppinen

Kuvitus: Ville Korhonen

Kopioi sivun linkki: