Passi ja hammasharja – check. Moni kaukomaille suuntaava ei kuitenkaan mieti, mitä pakata lompakkoon sen varalta, että jotain ikävää sattuu, ja jää reissussa kokonaan ilman rahaa. Näin kävi Askolle, jolla kaikki mahdollinen meni työmatkalla pieleen.

– Thank you, Asko huikkasi taksikuskille ennen kuin sulki taksin takaoven Hong Kong–Macau Ferry -terminaalin edessä. Laiturissa odotti jo lautta kohti Manner-Kiinaa, joten Asko keräsi matkatavaransa nopeasti ja kiirehti ulos autosta. 

Samalla hetkellä, kun punaisen taksin ovi tömähti kiinni, Asko tajusi puhelimensa tippuneen taksin takapenkille. Hän viittoili vimmatusti kuskia pysähtymään ja yritti juosta autoa kiinni, mutta turhaan. Taksin perävalot hävisivät miljoonakaupungin liikenteen vilinään, kun kuski kaasutti tiehensä.

Puhelimen katoamisesta käynnistyi tapahtumaketju, jossa kaikki mikä voi mennä pieleen myös meni pieleen. Antaa Askon kertoa oma kiinalainen juttunsa.

Vastoinkäymiset alkavat 

Epäonneksi taksin takapenkille ei pudonnut pelkkä puhelin, vaan sen lompakkokotelossa olivat myös Askon yrityksen luottokortti sekä käteistä rahaa. Taksimatkasta jäi taskunpohjalle talteen kuitti, jossa oli taksin rekisterinumero. Asko mietti, että sen avulla hän saisi kuskin varmasti kiinni ja lompakkonsa takaisin tuota pikaa.

Hän soitti ohikulkijoiden avustuksella Hongkongin taksikeskukseen ja kuvaili tapahtuneen. Taksikeskuksen vastaus oli kuitenkin muuta, kuin mitä Asko toivoi. Keskuksen virkailija kertoi, ettei heillä ole suoraa yhteyttä takseihin. Virkailija antoi Askolle tapausnumeron, jonka perusteella hän voisi kysellä asiaa päivän mittaan uudestaan ja kehotti Askoa ilmoittamaan asiasta poliisille.

Poliisiasema oli lähellä terminaalia, joten Asko päätti kävellä sinne. Poliisin vastaanotto oli tyly: koska puhelin oli kadonnut taksin matkustamotiloissa eikä sitä oltu varastettu, asia ei kiinnostanut heitä.

– Se oli kuulemma käytäntö. Muutoin he olisivat todennäköisesti saaneet taksin kiinni melko nopeasti. Varsinkin kun tapahtuneesta oli kulunut vain noin puoli tuntia siinä kohtaa, kun olin jo tekemässä ilmoitusta, Asko kertoo.

Tyyntä ennen myrskyä

Koska puhelimen etsiminen ja visiitti poliisiasemalle tuottivat vesiperän, Asko mietti vaihtoehtojaan: hänen pitäisi sulkea luottokortti ja puhelinliittymä mahdollisimman pikaisesti. Mutta kannattaisiko hänen tehdä se Hongkongissa vai jatkaa matkaa omalla kustannuksella Kiinaan ja hoitaa asiat vasta sieltä. Kumpikin vaihtoehto oli mahdollinen, koska hän oli varautunut matkaan kahdella luottokortilla. 

– Tiesin, että henkilökohtainen luottokorttini oli lompakossani, koska pidän luottokortteja ja pientä määrää käteistä aina eri lompakoissa ulkomailla ollessani, Asko kertoo.

Lauttoja lähtisi iltaan asti, joten Asko päätti hoitaa asiat kuntoon ennen kuin lähtisi jatkamaan matkaansa. Hän etsi poliisiaseman lähistöltä kahvilan, jossa pääsi tablettitietokoneellaan langattomaan verkkoon ja sai avattua yrityksen käyttämän pikaviestipalvelun. Hän pyysi sihteeriään Sonjaa ottamaan yhteyttä pankkiin ja sulkemaan kadonneen kortin.

Hetken kaikki näytti hyvältä. Kortti oli ilmoitettu kadonneeksi, ja kadonneen puhelimen SIM-kortti suljettu. Asko istui ikkunapöydässä ja katseli jalkakäytävän jatkuvaa ihmisvilinää. Viikonloppuun valmistautuvia perheenäitejä ruokakasseineen, koulusta palaavia koululaisia, kiireisiä liikemiehiä. Asko hörppäsi kahvia ja vilkaisi rannekelloa: seuraavaan Manner-Kiinan suuntaan lähtevään lauttaan oli vielä reilusti aikaa, ja hän ehtisi silti ajoissa illaksi sovittuun työtapaamiseen.

Myötätuuli kääntyi kuitenkin nopeasti. 

– Hetken päästä sain Sonjalta viestin, jossa hän ilmoitti, että yrityksen luottokortin sijaan henkilökohtainen kortti oli suljettu. Siis se kortti, joka minulla oli vielä jäljellä, Asko kertoo.

Asko kysyi turhautuneena, olisiko sulkemista mahdollista vielä perua, mutta Sonja kuitenkin ilmoitti, ettei se onnistuisi.

– En ollut kovinkaan iloinen tajutessani, että minulla oli taksimatkojen jälkeen rahaa enää euroissa parikymppiä, jolla Hongkongissa ei saisi juurikaan muuta kuin maksettua kahvit.

Rahattoman aika on pitkä

Ei puhelinta, ei kortteja, ei käteistä, ei lauttamatkaa Kiinaan.

– Mitä vielä? Asko tuumi. Hän viestitteli Sonjan kanssa ja mietti, mikä olisi nopein tapa saada rahaa paikan päälle.

Hongkongin päivä kääntyi jo illaksi. Suuren aikaeron vuoksi pankin hätäkäteistä oli mahdollista nostaa vasta seuraavana päivänä. Sonja kertoi pankin vinkanneen, että Western Unionin kautta rahaa pystyisi siirtämään Suomesta Hongkongiin muutamassa tunnissa, myös illalla. Lähellä kahvilaa sijaitsi toimipiste, josta hän voisi noutaa käteiset. Tilanne alkoi jälleen näyttää valoisammalta. Ehkä hän ehtisi viimeiseen Kiinan-lauttaan!

Asko klikkasi auki Sonjan lähettämän tositteen. ”Siirretty rahasumma odottaa vahvistusta.” Sonjalle oli sanottu, että palvelussa saattaisi mennä jopa kolme tuntia ennen kuin rahat olisivat noudettavissa Hongkongin toimipisteestä. Niinpä Asko odotti.

– Odotin vahvistusviestiä samaisessa kahvilassa melko kauan ennen kuin jouduin vaihtamaan paikkaa, kun kahvila sulki ovensa.

Asko jatkoi odottamista toisessa nettikahvilassa, vaikka hänellä ei ollut rahaa enää edes kahvikupillisen ostamiseen. Kun kello oli seitsemän illalla eikä rahoja edelleenkään kuulunut, Asko tajusi, ettei hän pääsisi vaihtamaan maata tuona perjantaina.

Lainarahaa tiskin alta

Tunnit kuluivat ja Asko odotti. Katu oli edelleen täynnä kansaa ja ohi porhaltavia autoja. Vain korkeiden talojen välistä pilkistävä kaistale tummaa taivasta ja sitä vasten kirkkaina piirtyvät neonvalot paljastivat päivän vaihtuneen illaksi. Koko päivän kahviloissa notkuneella Askolla olivat neuvot yhtä vähissä kuin rahat.

– Aloin odotellessani selvittää kontakteiltani, mikä taho Hongkongissa lainaa rahaa ja millä ehdoilla, Asko muistelee.

Yksi liiketuttu tiesi kertoa, että Wan Chain alueella sijaitsisi muutama filippiiniläisravintola, jotka pystyisivät lainaamaan rahaa – epävirallisesti tosin. Kun toivo Western Unionin rahalähetyksestä hiipui bittiavaruuteen, Askon oli tartuttava viimeiseen oljenkorteen.

– Tein päätöksen, että rahaa on saatava jostain, koska oli pakko mennä jonnekin syömään ja hankittava hotelli, mikä ei varsinaisesti ole kovinkaan helppoa tai edullista Hongkongin keskustassa perjantai-iltana, Asko kertoo.

Asko löysi oikean ravintolan Causeway Bayn sokkeloisilta sivukaduilta. Perinteisen filippiiniläisen grillatun possun tuoksu sai vatsan murahtamaan. Olihan Asko syönyt viimeksi aamiaista hotellilla. Kun Asko tiedusteli tarjoilijalta, mistä löytäisi etsimänsä rahanlainaajan, tämä vinkkasi ahtaan ravintolan perällä seisovan vanhan miehen suuntaan.

– Ei varsinainen gangsteri, Asko tuumasi itsekseen ja pujahti miehen perässä ravintolan takahuoneeseen. Pimeitä lainabisneksiä ei sentään hoidettu ravintolan loisteputkien valossa.

Asko pyysi lainaksi 3500 Hongkongin dollaria eli reilua 400 euroa. Niillä hän saisi maksettua yöpymisen hotellissa, syömisen, taksikyydit ja laivaliput Kiinaan.

– Kerroin tarinan hävinneestä puhelimesta sekä korttisekaannuksesta. Sanoin, että maksaisin velan takaisin seuraavan viikon perjantaina, jolloin palaisin Hongkongiin.

Alkuun filippiiniläismies ei uskonut Askon tarinaa. Vasta pikaviestimen kautta tavoitettu kaveri Kiinasta sai ravintolaväen vakuutettua, että Askon kertomus on tosi. Filippiiniläismies kaivoi taskustaan tukon seteleitä ja latoi niistä pöydälle Askon pyytämän summan, mutta ei ollut valmis luopumaan rahoista ilman varmuutta lainan takaisinmaksusta.

– He halusivat jotain vakuudeksi, ja jouduin jättämään sekä tablettitietokoneeni että ajokorttini lainan pantiksi.

Kun liiketoimet oli hoidettu, rahanlainaaja auttoi Askoa varaamaan netistä edullisen hotellin. Asko sai ”avukseen” myös pari filippiiniläistä nuorta miestä kantamaan hänen laukkujaan.

– Eli he seurasivat menemisiäni ja varmistivat, että tarinani piti paikkansa, Asko lisää.

Askon ei tarvinnut illastaa yksin, vaan hänen riisikulhonsa jakoivat filippiiniläisnuorukaiset, jotka pysyivät visusti Askon seurassa aina nukkumaanmenoon asti.

– Aamulla kun lähdin uudestaan Manner-Kiinaan, olivat samat kaverit saattamassa minua lautalle. He varmistivat taas, että lähdin oikeaan osoitteeseen.

Kun satamalaituri loittoni lautan perästä ja terminaali kutistui pieneksi pisteeksi taivaanrannassa, Asko juhlisti voittoaan sämpylällä ja kupillisella kahvia.

Velanmaksun aika

Viikkoa myöhemmin Asko palasi Kiinasta Hongkongiin. Reitti satamasta filippiiniläiselle ravintolalle näytti taksin ikkunasta jo tutulta. Kun Asko astui ravintolan ovesta sisään, rahanlainaaja hymyili leveästi. Ehkäpä kaikki miehen asiakkaat eivät maksaneet velkaansa sovitusti takaisin, kun mies vaikutti niin iloisesti yllättyneeltä.

Korko lainalle oli kuitenkin suolainen – liki puolet Askon lainaamasta summasta.

– Maksoin takaisin noin 5000 Hongkongin dollaria, minkä he hyväksyivät.

Henkilökohtaisesti Asko ei menettänyt muuta kuin puhelimensa ja vähän rahaa, mutta sen sijaan hän menetti myös kallista työaikaa sekä sovitun tapaamisen Kiinassa. 

– Onneksi tapaus sattui paikassa, jossa puhuttiin englantia ainakin suurimmaksi osin, ja onnistuin omien kontaktieni kautta saamaan rahaa edes jostain, Asko kertoo.

Vaikka hän oli itse varautunut työmatkalleen kahdella luottokortilla ja varakäteisellä, joita säilytti eri paikoissa, odottamaton tapahtui silti.

– Kaksi korttia on riittänyt nyt 12 vuotta ulkomailla reissatessa, mutta tämän jälkeen otin vielä yhden lisää, Asko kertoo.

Sen hän säilyttää erillään muista korteista niin varmassa jemmassa, että on todellinen ihme, jos hän vielä joskus joutuu vastaavaan liemeen.

Asko ja Sonja eivät esiinny jutussa omilla nimillään.

10 vinkkiä matkalle valmistautuvalle

  1. Etukäteisvalmistautuminen on kaiken a ja o. Tallenna puhelimeesi mukaan tärkeät puhelinnumerot, esimerkiksi korttien sulkupalvelun, Nordea 24/7:n sekä Suomen suurlähetystön tai konsulaatin puhelinnumerot kohdemaassa.
  2. Ennakoi ja ehkäise kortin väärinkäyttö niin kotona kuin matkustaessa maarajaustyökaluilla ja ottamalla kortin verkkokäyttö pois päältä, kun et tee ostoksia verkossa. Voit päivittää ne mobiili- ja verkkopankissa.
  3. Tarkista ennen matkaa, että kortin käteisnosto- ja turvarajat ovat oikealla tasolla. Voit päivittää ne mobiili- ja verkkopankissa.
  4. Ota matkalle mukaan aina vähintään kaksi korttia, esimerkiksi Nordea Credit- ja Nordea Debit -kortit, joita säilytät eri paikoissa. Tarkista jo ennen matkaa korttisi luottoraja ja korota sitä tarvittaessa.
  5. Varaa pieni määrä käteistä mukaan matkalle, koska se tuo joustoa liikkumiseen ja pieniin ostoksiin. Esimerkiksi taksia lentokentältä hotellille ei välttämättä pysty maksamaan kortilla. Kannattaa selvittää etukäteen, miten laajasti matkakohteessa hyväksytään kortteja.
  6. Kun teet ostoksia, älä päästä korttia silmistäsi. Jos kortti viedään esimerkiksi takahuoneeseen, on aina olemassa väärinkäytön riski. Jos näin käy, kannattaa tarkastaa korttitapahtumat välittömästi. Mikäli epäilet, että korttiasi on käytetty väärin, siitä kannattaa ilmoittaa välittömästi korttien sulkupalveluun.
  7. Suojaa tunnusluku tehdessäsi korttiostoksia tai nostaessasi käteistä.
  8. Tarkista, että kortti on aina tallessa. Jos korttia ei löydy, kannattaa se sulkea mahdollisimman pian pitääksesi väärinkäytöksen mahdollisimman pienenä.
  9. Ota matkalle mukaan pankkitunnukset tai lataa puhelimeesi Tunnuslukusovellus. Niiden avulla voit ongelmatilanteessa käyttää verkkopankkia ja tunnistautua Nordea Asiakaspalvelussa, jolloin pankki pystyy palvelemaan sinua henkilökohtaisesti.
  10. Jos korttisi katoaa ja jäät matkalla ilman rahaa, ota mahdollisimman nopeasti yhteys korttien sulkupalveluun sulkeaksesi kortin sekä Nordea Asiakaspalveluun pyytääksesi hätäkäteistä. Voit pyytää hätäkäteistä luottokorttisi luottorajan puitteissa.

Vinkit turvalliseen rahankäyttöön antoi Tero Pirskanen Nordeasta.

Teksti: Paula-Maija Wallin

Kuvat: Jirina Alanko

Kopioi sivun linkki: