Levillä tehdään työtä vuorotta, kun lumet saapuvat. Talven tilipussilla eletään koko vuosi.

Levillä on vielä syksy, mutta pian lumi ja jää tuovat tullessaan tuhansittain tunturituristeja rinteisiin, luontoon ja bilettämään. Kun karhu valmistautuu talviunille, alkavat Perhesafarien toimitusjohtajan Marja-Liisa Kurulan päivät täyttyä kiireellä. Hän maalaa safaritalon seinää, remontoi retkikodan kattoa ja tarkistaa kelkkahaalareita. 

Lapissa syntyneen ja kasvaneen Kurulan työ on turismi. Siitä saatua leipää täytyy jakaa säännöstellen monelle kuukaudelle, kun tulot painottuvat talvikauteen. 

Kurula ei ole aina ollut yrittäjä. Aiemmin hän teki palkkatöitä Kittilän kunnalla toimistohommissa. Viraston lisäksi hän on ollut töissä kaupan kassalla. Kun Kurulan mies perusti veljensä kanssa perheyrityksen 1990-luvun alussa, lähti Kurula yrityksen kelkkaan kasvuvaiheessa.

– Nyt olen tässä keulilla, toimitusjohtajana pyörin, Kurula kertoo kotoisalla Länsi-Lapin murteella.

– Vieraan töissä palkka tulee joka kuukausi, säännöllisesti. Tiedät, paljonko palkkaa tulee ympäri vuoden. Viikonloput ja illat ovat vapaat. Neljältä työpäivän loppuessa voi laittaa oven kiinni, sinne työt jäävät, Kurula sanoo.

Vakituisessa ja varmassa virastotyössä on puolensa, mutta niin on yrittäjyydessäkin. Yrittäjyys on elämäntapa, jossa saa Kurulan mukaan tehdä hommia ja tulosta kovasti, mutta vastapuolena tuleva vapaus viehättää.

Talven kiireet

Lappi on hyvällä tavalla mielipuolinen paikka: Kesällä yöttömässä yössä aikaa on loputtomasti, talvella painetaan työtä vuorotta. Lunta odotetaan sormet ja varpaat ristissä, sillä se tuo mukanaan turisteja ja työtä.

– Marraskuussa kaikki pyörähtää täysillä käyntiin. Meillä työt keskittyvät talveen. Joulu menee kivasti töiden merkeissä, sitä ei ole ehtinyt viettää vuosiin, Kurula sanoo ja naurahtaa.

Puolet Kurulan perheen vuodesta kuluu käytännössä työpaikalla. Perheenjäsenet ovat valmiudessa vuorokauden ympäri, mikä on Marja-Liisa Kurulan mukaan ammatinvalintakysymys. Ja Kurulathan rakastavat työtään.

– Kun tätä on kaksikymmentä vuotta pyöritetty, lähipiirin on täytynyt jo tottua rytmiimme. Jos meitä tahtoo nähdä talvella, työpaikalle voi tulla tapaamaan.

Tyypillisenä talviaamuna Kurula menee työpaikalle kahdeksaksi, ja jo yhdeksältä ovista vyöryy iloisia turistilaumoja, joukossa paljon brittejä ja itävaltalaisia. Kolmellesadalle ihmiselle täytyy etsiä kovalla tohinalla sopivia kenkiä ja haalareita, lähettää ryhmiä safareille ja varmistaa, että koko paletti toimii.

– Raha pyörii talvella. Silloin maksetaan palkat ja mahdolliset osingot. On täytynyt tottua siihen, että talvella saatavien tulojen pitää riittää koko vuodeksi. Siihen oppii pikkuhiljaa. Sesonkiluonteisessa työssä pitää miettiä tarkemmin omaa taloutta, kun palkka ei tule joka kuukausi, Kurula kertoo.

Kurula lähtee kotiin talvi-iltaisin kahdeksan kieppeillä, mutta saunan eteiseenkin hän ottaa puhelimen mukaan. Hän päivystää kaiken varalta koko ajan, jos jotain sattuisi. Puoliltaöin tulee uni.

Kevät golfaten

Kelkkasafareja piisaa kelien puolesta usein huhtikuun loppuun. Vapun jälkeen kelkat täytyy huoltaa ja laittaa kesävarastoon, haalarit ja varusteet samoin. Talvikausi on päättynyt.

Talven jälkeen koittaa toinen odotettu kausi, nimittäin golfsesonki. Monesti Kurulat lentävät lämpimään golf-laukkuineen. 

– Jos rahaa liikenee, laitamme sen matkustamiseen. Matkoilla saa purkaa talven aikana kertynyttä stressiä. Pääsee irti arjesta ja voi ladata akkuja seuraavaa talvea varten. Kun lähtee pois kotiympyröistä, saa kunnon irtioton. Sitä pidämme tärkeänä, Kurula toteaa.

Levin kauniin golfkentän lisäksi Espanjan, Portugalin ja Turkin viheriöt ovat tulleet tutuiksi. Kerran pariskunta pääsi jopa talvikauden keskellä Teneriffalle, mikä oli harvinaista herkkua.

– Jokaisessa perheessä tehdään valintoja, mihin rahaa säästetään. Jotkut panostavat uusiin huonekaluihin ja sisustukseen, toiset urheiluvälineisiin tai matkailuun. En näe siinä eroa palkansaajan ja yrittäjän välillä, Kurula miettii. 

Kesän nautintoja

Kauniina kesäaamuna Kurula vie perheen koiran lenkille ja nauttii rauhassa aamupalaa. Kesällä yrittäjällä on vapaampaa ja töitä saa tehdä oman aikataulun mukaan. Aamupalan jälkeen kierros golfia, sitten Kurula selaa sähköpostit. 

– Kesällä nautitaan ja ollaan ulkona. Hoidan kuitenkin firman asioita päivittäin, ja valmistaudumme hiljalleen seuraavaan talveen.

Syyskesällä yrityksen toiminta alkaa vilkastua. Tilat ja varusteet pitää saada kuntoon ennen sesonkia, pientä kohentamista löytyy aina. Arki vie mukanaan, mutta mietteissä ovat jo tulevaisuuden kuviot.

– Nyt kun lapset ovat aikuistuneet ja heidät on koulutettu, voi rahaa jäädä jo säästöön.  Tämä matkailuala on hektistä ja nuorten hommaa. Haaveeni liittyvät siihen, että yritys on hyvässä taloudellisessa kunnossa, kun siitä jossain vaiheessa luovutaan, Kurula sanoo.

Vielä tulee kuitenkin monta vuotta, jolloin elämä pyörii lumen ja jään tahtiin.

Asiantuntija: Tärkeää varautua hyviin ja pahoihin päiviin

Jos käytössä oleva rahamäärä vaihtelee kovasti kuukaudesta toiseen, sitä tärkeämpää on säästää säännöllisesti, vinkkaa Nordean säästämisen asiantuntija Mikko Knuutila.

– Epävarmoilla tuloilla tarvitaan puskuria, eli säästöjen tarve kasvaa, Knuutila muistuttaa.

Epäsäännöllisillä tuloillakin voi säästää: jos jossain kuussa on tiukkaa, voi esimerkiksi rahastosäästämiseen menevää summaa säätää tulojen mukaan. 

Toinen näppärä tapa säästää on ePossu, johon voi valita säästämistavaksi kiinteän tai pyöristetyn summan. Joka kerta kortilla maksaessa valittu summa siirtyy säästöön. Jos ostat vaikkapa 4,50 euroa maksavan latten, seuraavaan tasasummaan pyöristämällä saat 50 senttiä säästöön.

Säästäminen helpottuu, kun teet siitä tavan. Moni laittaa heti palkan saadessaan rahaa säästöön. Näin säästäminen on ikään kuin yksi säännöllinen menoerä, samoin kuin laskutkin. Suunnitelmallisessa säästämisessä pidetään tallessa jotain pahan päivän varalle, kartutetaan varallisuutta isompia tavoitteita, kuten vaikka asunnon ostoa, varten ja säästetään myös pitkällä tähtäimellä eläkepäiviin.

– Elämä voi tuoda eteen odottamattomia asioita. Sen lisäksi, että säästää pahan päivän varalle, kannattaakin säästää rahaa myös hyvän päivän varalle ja haaveiden toteuttamiseen. 

Tutustu lisää: Miten pääsen ePossun avulla säästämisen alkuun?

Millaisen kokonaispalvelun yrittäjä saa Nordeasta?

Teksti: Laura Kokko

Kopioi sivun linkki: