Vaikka turkkilainen Mehmet Bekalp ei uskonut koskaan voivansa asua Suomessa, rakkaus sai hänet muuttamaan Bodrumin turkoosien vesien ääreltä tuuliseen Vaasaan.

Miksi ravintola-alalle kouluttautunut mies ei saa töitä, vaikka osaa monia asioita kokkaamisesta tarjoilemiseen? Tämä ihmetytti turkkilaista Mehmet Bekalpia, kun hän muutti vuonna 2013 Vaasaan suomenruotsalaisen vaimonsa Sara Bekalpin kanssa.

35-vuotias perheenpää oli siihen asti paiskonut töitä ja pärjännyt aina omillaan. Nyt hän joutui ensimmäistä kertaa elämässään hakemaan taloudellista tukea.

– Kun menin Kelaan, minua hävetti. En halunnut jonottaa ja pyytää rahaa. Halusin tietysti tehdä töitä, tienata omat rahani ja huolehtia perheestäni, Mehmet muistelee alkuaikoja Suomessa.

Vastoinkäymisistä huolimatta hän ei ollut valmis luovuttamaan ja palaamaan Turkkiin vain töiden ja rahan takia. Ei ainakaan vielä.

– Kun on perhe, ei voi muuttaa ensin toiseen maahan ja parin kuukauden päästä muuttaa takaisin, jos on hankalaa. Ei sellainen peli vetele, Mehmet sanoo.

Mehmet ja Sara asettivat viiden vuoden aikarajan. Jos sen jälkeen molemmilla olisi Suomessa hyvin töitä, he jäisivät. Jos töitä ei olisi, he palaisivat Turkkiin.

Rakkaus syttyi lomalla 

Kun Sara ja Mehmet tapasivat vuonna 2011, Sara asui vielä Lontoossa, minne hän oli muuttanut serkkunsa ja ystävänsä perässä. Saran oli tarkoitus viettää siellä yksi välivuosi, mutta yhdestä vuodesta tuli kuitenkin 11 vuotta. Mehmet taas asui Turkin Bodrumissa ja työskenteli hotelli- ja ravintola-alalla tarjoilijana, baarimikkona ja erilaisissa asiakaspalvelutehtävissä.

Rakkaustarina alkoi, kun Sara suuntasi toukokuussa 2011 Helsingissä asuvan tyttökaverinsa kanssa lomalle. Ystävysten tavoitteena oli nauttia alkukesän leudosta lämmöstä ja auringosta, rentoutua ja viettää aikaa yhdessä. Lomakohteeksi valikoitui Bodrum Turkin lounaisrannikolla.

– Onneksi, Sara lisää.

Sara ja hänen ystävänsä majoittuivat hotelliin, jossa Mehmet myi vesiurheiluaktiviteetteja liitovarjoilusta vesihiihtoon ja veneretkiin. Tytöt kiinnostuivat retkistä, mutta halusivat miettiä yön yli, mitä ohjelmaa haluaisivat lomapäivilleen.

Seuraavana päivänä Sara törmäsi jälleen Mehmetiin hotellin uima-altaalla. Sara pyysi Mehmetiä suosittelemaan kivaa paikkaa veneretkelle. Herrasmiehenä Mehmet kertoi upeasta Camel Beachin merenlahdesta ja tarjoutui viemään Saran ja hänen ystävänsä sinne. Sara ei kuitenkaan ollut kiinnostunut pelkästä retkestä.

– Jokin sai minut kysymään, että sopisiko, että vain minä tulen. Se sopi Mehmetille. Loppu onkin sitten historiaa, Sara kertoo hymyillen.

Lontoon vilskeestä Bodrumin rauhaan 

Porot, lumi ja kylmyys. Ne olivat ensimmäiset asiat, mitä Mehmet sai tietää Suomesta tutkiessaan Googlen avulla uuden tyttöystävänsä kotimaata. Ennen Saran tapaamista hän ei tiennyt Suomesta mitään, mutta alkoi pikkuhiljaa tutustua kylmään Pohjolaan.

Ensimmäisen seurusteluvuoden Sara asui Lontoossa ja Mehmet Bodrumissa. He puhuivat joka päivä tunnin Skypessä. Sara kävi myös paljon Turkissa, koska Lontoosta oli helppoa ja edullista lentää Bodrumiin.

Koska Mehmetin työt olivat Turkissa eikä muutto Eurooppaan houkutellut, vuoden etäsuhteen jälkeen Sara jätti Iso-Britannian taakseen. Turkoosin meren ympäröimä Bodrum oli tervetullutta vaihtelua hektiselle miljoonakaupungille.

– Viihdyin todella hyvin. Olin asunut Lontoossa pitkään, joten oli ihanaa olla pienemmässä paikassa ja nauttia upeasta säästä ja ruoasta, Sara kertoo.

Toukokuussa 2012 lähes kahdensadan vieraan kansainvälinen seurue juhli Saran ja Mehmetin häitä Välimeren äärellä Izmirissä. Vieraiden joukossa oli myös paljon Saran perhettä ja ystäviä Suomesta, Englannista, Saksasta ja Hollannista.

Kaksipäiväisten häiden ensimmäisenä päivänä juhlittiin perinteisin turkkilaisin häämenoin, toisena päivänä järjestettiin modernimpi illanvietto ja katettiin illallinen meren äärelle nurmikentälle. Kaikki tanssivat parhaansa mukaan turkkilaisia tansseja ja pitivät hauskaa.

– Olin aluksi vähän huolissani, millaiset häistä tulisi, mutta huoli oli turhaa, sillä ne olivat menestys, Sara kertoo.

”En uskonut, että voisin koskaan asua Suomessa”

Häiden jälkeisenä talvena Sara ja Mehmet lähtivät kolmeksi kuukaudeksi Suomeen. Joulukuinen Vaasa oli kuin toinen maailma. Pakkasesta Mehmet ei pitänyt, mutta valkea lumipeite sen sijaan oli jännittävä näky. Kylmyydestä huolimatta Suomessa oli mukavaa.

– En kuitenkaan uskonut, että voisin koskaan asua siellä, Mehmet lisää.

Helmikuussa pariskunta palasi takaisin Turkkiin. Kesäkausi oli alkamassa, ja Mehmet aloitti jälleen työt hotellissa. Pian he saivat iloisia uutisia: raskaustesti näytti kahta viivaa. Odotettu uutinen saattoi heidät kuitenkin uuden äärelle. Missä lapsen olisi parasta kasvaa?

Kun raskaus oli jo edennyt yli puolivälin, Sara ja Mehmet päättivät muuttaa Suomeen. Vaikka pariskunta viihtyi Turkissa paremmin kuin hyvin, he päättivät ajatella lapsen parasta ja koulutusta, jonka voisi hankkia Suomessa.

– Muutimme Suomeen lapsen takia. Muuten olisimme varmaan vielä Turkissa, Mehmet kertoo.

Sara lähti Suomeen elokuun viimeisenä päivänä vuonna 2013 ja vuokrasi pariskunnalle oman asunnon Vaasasta. Mehmet tuli perässä lokakuun puolivälissä Bodrumin kesäkauden päätyttyä. Pariskunta sisusti yhteistä kotia sekä osti uuden sohvan ja television. Kaksi viikkoa myöhemmin syntyi Selma-tytär. Mehmetistä tuli isä, joka halusi huolehtia perheestään ja tuoda leivän pöytään. Se osoittautui kuitenkin odotettua hankalammaksi.

Ei kielitaitoa, ei töitä

Heti muutettuaan Suomeen Mehmet aloitti 10 kuukauden pituisen suomen kielen kurssin. ”Mitä kuuluu” ja ”kiitos” kuuluivat jo sanavarastoon, mutta se ei riittänyt pitkälle.

– Minut laitettiin nopeasti etenevien ryhmään, mutta en ollut nopea oppija.

Suomen kielen oppiminen oli Mehmetille vaikeaa, koska kotona Sara puhui Selma-tyttärelle sekä sukulaisille ja ystäville ruotsia. Keskenään Sara ja Mehmet olivat tottuneet puhumaan yleensä englantia. Toki Mehmet olisi päässyt ruotsin kielen kurssillekin, mutta se oli maksullinen.

Kieltä ei opi, jos sitä ei käytä. Mehmet ei syytä ketään muuta kuin itseään siitä, ettei ole yrittänyt itsepintaisesti puhua suomea. Kieli on hänen mielestään turhan helppo vaihtaa englanniksi. Myös juttukaveria voi olla hankala löytää.

– Suomalaiset eivät oikein puhu, Mehmet sanoo.

Kielikurssin ohessa Mehmet yritti löytää mitä tahansa töitä, mutta se oli vaikeaa. Hän ei saanut edes siivoojan paikkaa.

– Vastaus oli, että pitää osata suomea, Mehmet kertoo.

Pitkän etsimisen jälkeen Mehmet sai osa-aikatöitä keittiöapulaisena. Muutama tunti viikossa ei kuitenkaan riittänyt perheen elättämiseen, joten Sara ja Mehmet totesivat, ettei elämä voi jatkua näin.

Ensiaskeleet yrittäjäksi 

Mehmet oli unelmoinut jo kauan omasta ravintolasta. Hän oli säästänyt rahaa sitä varten Turkissa. Ravintola-alan osaamistakin löytyi roppakaupalla.

– Mehmet on paras kokki, jonka tiedän, Sara sanoo.

Pariskunta oli joutunut käyttämään säästöjä elämiseen. Nyt oli aika alkaa elää unelmaa ja perustaa ravintola.

Sara ja Mehmet tekivät liiketoimintasuunnitelman, jonka he esittelivät useammalle pankille. Nordealta he saivat kaikista positiivisimman vastaanoton.

– He uskoivat ideaamme, Mehmet kertoo.

Kun liiketoimintasuunnitelma oli hyväksytty, pankki myönsi ja Finnvera takasi lainan. Tämän jälkeen asiat alkoivat edetä nopeasti. Pariskunta alkoi perehtyä käytännön asioihin, kuten mistä löytyisi sopiva tila ravintolalle, mitä heidän tarvitsisi hankkia ravintolan keittiöön, millaisia lupia ja vakuutuksia tulisi hankkia yritykselle ja kuka voisi tehdä verkkosivut.

– Olemme ehkä unohtaneet jotain, mutta tuntuu, että olemme ainakin täyttäneet monia eri lomakkeita, se on varmaa! Alkoholin anniskelulupa oli esimerkiksi tärkeää hakea ja nyt meillä on B-oikeudet, Sara kertoo.

Pankin kanssa kaikki sujui jouhevasti. Erityisesti pariskunta kiittää Suvi Kankaanpäätä Nordeasta. Hän oli Saran ja Mehmetin mukaan aina kiinnostunut suunnitelmien suhteen, kannustava ja yrittäjähenkinen.

– Hän teki yrittämisen aloittamisesta meille helppoa, Sara summaa.

Edes kielitaito ei noussut esteeksi, sillä pariskunta sai pankista palvelua englanniksi.

– Jopa tiliotteemme on englanniksi, Sara kertoo.

Niin tuoretta, että sen maistaa 

Pariskunnan ravintola Selmas Turkish cuisine & catering avasi ovensa helmikuussa 2016 Vaasan Palosaaressa, mistä löytyi yrittäjien tarpeisiin sopiva tila.

– Ei ollut helppoa löytää hyvänkokoista ravintolaa vuokralle Vaasan keskustasta, kun taas Palosaaressa sijaitseva tila oli juuri sopivan kokoinen meille ensimmäiseksi ravintolaksi, Sara kertoo.

Tyttären mukaan nimetty ravintola on Vaasan ainoa aito ja ehta turkkilainen ravintola. Se tarjoilee tuoreista raaka-aineista valmistettua, turkkilaista ruokaa lounasaikaan ja iltaisin. Jo muutamassa kuukaudessa ravintola on saanut kanta-asiakkaita, jotka lounastavat siellä lähes päivittäin.

– Suurin kohteliaisuus on ollut, että ihmiset kertovat maistavansa sen, kuinka tuoretta ruokamme on. Olen ylpeä siitä, koska tiedän, että Mehmet valitsee käsin jokaisen tomaatin ja pilkkoo jokaisen valkosipulinkynnen. Kaikki on todella tuoretta. Ei viiden litran kanistereita tukusta, Sara kertoo.

Mukavasti käynnistynyt ravintolatoiminta luo turvallisuutta ja uskoa tulevaan.

– Voimme jo vähän suunnitella tulevaisuutta, Mehmet lisää.

Säännöllisten tulojen ansiosta perhe on pystynyt hankkimaan auton ja miettimään tosissaan talon ostoa. Saunan lämpö on Mehmetille tärkeää, erityisesti talvipakkasilla. Näin ollen myös omassa talossa on oltava sauna.

Yrittäjyys muuttaa elämää

Oma ravintola on muuttanut Mehmetin elämää lyhyessä ajassa. Jatkuva taistelu työpaikoista on vaihtunut kiireiseksi yrittäjän arjeksi. Nyt töitä saa tehdä niin paljon kuin jaksaa, mutta Mehmet ei valita.

– Olen ylpeä, että minulla on työ, hän sanoo.

Yrittäjäpariskunta on markkinoinut ravintolaansa ravitolan Facebook-sivun ja verkkosivujen kautta. He ovat myös hyödyntäneet myös paikallisradiota ja -sanomalehteä hankkiakseen ravintolalle lisää asiakkaita. Kun liiketoiminta vähitellen kasvaa, pariskunnan on mahdollista palkata lisää väkeä valmistamaan ja tarjoilemaan ruokaa.

Yrittäjänä Mehmet on myös ymmärtänyt, että maksamillaan veroilla hän mahdollistaa monia hyviä asioita – muun muassa Kelalta haettavat tuet. Turkissa vain kaikkein köyhimmät joutuvat hakemaan apua valtiolta, kun taas Suomessa tilanne on toinen. Mehmet on ymmärtänyt, ettei Kela ole vain ulkomaalaisia varten, vaan kaikille Suomessa asuville eikä sen puoleen kääntymistä ole syytä hävetä.

– Ei pitäisi olla häpeissään, koska kun teet työtä, maksat veroja, ja verorahoilla ihmiset saavat etuja, Mehmet summaa.

Mehmet kertoo ymmärtävänsä muutenkin Suomea ja suomalaisia päivä päivältä paremmin. Mielenmaisemaa kun oppii ymmärtämään vain asumalla maassa.

– Myös Turkista voi sanoa monia asioita, jos maata ei tunne. Mutta kun maassa elää, oppii ymmärtämään, miksi asiat ovat niin kuin ovat. Nyt opin niitä asioita Suomesta.

Mehmetin ja Saran asettamasta viiden vuoden aikarajasta on jäljellä kaksi vuotta. Jos ravintola ei jostain syystä menesty, he voivat yhä aina palata Turkkiin. Mehmet ei kuitenkaan usko, että näin käy.

Nyt perhe elää tavallista ja onnellista yrittäjäperheen arkea Vaasassa ja he pääsevät käymään Turkissa aina, kun kaipaavat lämpöä ja aurinkoa. Tosin Mehmetin mielestä Suomenkin kesähelteet alkavat jo tuntua helteeltä eivätkä talven pakkasetkaan enää hirvitä.

Aurinko ja lämpömittarin lukema ovat kuitenkin toissijaisia asioita. Jos Mehmet valitsisi perheen asuinpaikan sään perusteella, hän ei olisi koskaan lähtenyt Turkista.

– Emme muuttaneet sään takia. Onnellisuus on tärkeämpää kuin sää.

 

Haaveiletko yrittäjyydestä? Liiketoiminnan huolellinen suunnittelu luo hyvän pohjan onnistumiselle. Tutustu tarkemmin aiheeseen. 

Kaipaatko konkreettisia työkaluja yritystoiminnan starttaamiseen? Hyödynnä suunnittelutyökalut.

Jos toivot meiltä sparrausapua, ota yhteyttä Nordea Business Centreen 0200 2121 (pvm/mpm). Autamme sinua puhelimitse yrityksen pankkiasiointiin liittyvissä asioissa ma–su 24 h/vrk. Lue lisää.

Teksti: Paula-Maija Wallin

Kuvat: Mikko Lehtimäki

Kopioi sivun linkki: