Säästäminen kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisin, sillä sen hyödyt kasvavat ajan kuluessa. Lue Nordean työntekijöiden tarinat siitä, kuinka he aloittivat säästämisen. Mitä tarinoista voi oppia?

Arkisten yllätysten varalle, omien unelmien toteuttamiseen ja pitkällä tähtäimellä eläkepäiviä varten. Säännöllinen säästäminen kannattaa monestakin syystä. Mutta vaikka halua säästöjen kartuttamiseen olisi, jää sen aloittaminen helposti arjen kiireiden jalkoihin. Sijoituspäällikkö Tarja Hanttunen Nordeasta kannustaa tarttumaan tuumasta toimeen, sillä mitä aikaisemmin aloittaa, sitä enemmän säästöjä karttuu.

Säästäminen vaatii suunnitelmallisuutta ja pitkäjänteisyyttä. Ensiaskel on tietoinen päätös aloittaa säästäminen. Lue kolmen Nordean työntekijän – työssäkäyvän maisteriopiskelijan, tulevan äidin sekä osa-aikaisesti työskentelevän opiskelijan – tarinat säästämisestä. Kuinka säästäminen voi erilaisissa elämäntilanteissa olla luonnollinen osa omaa taloutta? Hanttunen kommentoi tarinoita, mitä sinä voit niistä oppia?

”Olin jo nuorena päättänyt, että kun muutan pois kotoa, haluan ostaa oman asunnon”

Olin jo nuorena päättänyt, että muuttaessani pois kotoa haluaisin ostaa oman asunnon. Jokaisesta kesätyöstäni ja lahjaksi saamistani rahoista laitoin osan talteen tulevaa asuntoani varten. Säilytin rahoja säästötilillä ja erilaisilla määräaikaisilla talletustileillä. 18-vuotiaana avasin ASP-tilin, jonne jatkoin säästöjeni kartuttamista. Kun valmistuin ammattikorkeakoulusta ja sain ensimmäisen vakituisen työpaikkani, pyrin säästämään palkastani niin paljon kuin pystyin, koska halusin jo pian muuttaa omaan kotiin. 23-vuotiaana sain viimein kasaan omarahoitusosuuden verran rahaa. Asuntolainan noston yhteydessä pankkineuvojani kertoi minulle kuukausisäästämisestä. Nyt säästän kuukausittain lainan maksun ohella rahastoihin ja Tavoitesäästöön kartutan rahaa eläkepäiviäni varten.

– Anette, 27, yritysasiakkaiden pankkineuvoja, maisteriopiskelija

Säästämisen aloittamista voi helpottaa, kun on selkeä, konkreettinen tavoite säästöille. Hanttusen mukaan tässä tarinassa esimerkillistä on varhain tehty päätös säästämisen aloittamisesta ja määrätietoisuus.

– Anette on tehnyt päätöksen säästämisen aloittamisesta jo nuorena. Hän on pysynyt suunnitelmassa tavoite, eli oma asunto, kirkkaana mielessä. Hän keräsi varoja ensin talletustilille ja avasi ASP-tilin heti 18-vuotta täytettyään. Haave omasta asunnosta toteutui jo nuorella iällä juuri säännöllisen ja tavoitteellisen säästämisen ansiosta, Hanttunen summaa.

Kuten Anetten, myös monen muun suomalaisen haaveissa on omistusasunto. 15–39-vuotiaille suunnattu ASP-tili on suosittu tapa säästää ensimmäisen oman kodin omarahoitusosuutta varten. Kun säästössä on asunnon hinnasta vähintään 10 prosenttia, pankki sitoutuu lainaamaan loput.

– Kymmenkin prosenttia on paljon rahaa. Sellaista summaa on useimpien aika vaikea ottaa mistään aivan yks kaks, jos sitä ei ole säästettynä, toteaa Hanttunen.

Hanttunen muistuttaa, että asuntosäästämisen rinnalla kannattaa säästää myös muihin kohteisiin.

– Niillä säästöillä on sitten mukava hankkia tarpeellisia asioita uuteen kotiin. Kodinkoneisiin, huonekaluihin, remonttiin… rahaa voi mennä yllättävän paljon.

Anette kertoo säästävänsä nyt asuntolainan maksun ohella myös rahastoihin ja eläkepäiviä varten Tavoitesäästöön. Nordea Tavoitesäästö on monipuolinen ja joustava sijoitusratkaisu, joka sopii erityisesti säännölliseen säästämiseen. Tavoitesäästöstä saa parhaan hyödyn irti pitkällä aikavälillä ja siksi se sopii hyvin esimerkiksi juuri eläkesäästämiseen.

Moni pelkää rahojen sitomista säästöihin. Hanttusen mielestä huoli on turha.

– Sekä rahastoista että tavoitesäästöstä voi milloin tahansa nostaa säästöjä vapaasti, jos elämäntilanne sitä vaatii. Esimerkiksi sijoitusrahastoista tehty lunastus on osasta rahastoista jopa parin päivän kuluttua lunastuksesta tilillä käytettävissä.

Hanttunen kannustaa myös nuoria pohtimaan eläkesäästämistä.

– 25-vuotiaana, vasta työelämän aloittaneena eläke tuntuu varmasti hyvin kaukaiselta asialta. Mutta totuus on, että mitä nuorempana aloittaa, sitä mukavamman säästösumman saa aikanaan kasaan, hän summaa.

Hanttunen muistuttaa myös, että jos eläkkeeseen ei millään tavalla varaudu, voi tiputus tuloissa olla eläkkeelle jäämisen jälkeen tuntuva.

– Jos olet haaveillut eläkepäivinäsi tekeväsi sellaisia asioita, joita et työaikana ehdi, niin työaikana kerättyjen säästöjen avulla niitä on helpompi toteuttaa.

”Nyt elämäntilanne on kevätvauvan myötä muuttumassa ja tulot tulevat pienenemään merkittävästi”

Valmistuin vuonna 2008 ja minulle oli tärkeää maksaa opintolaina pikavauhdilla pois. Pieniin tuloihin tottuneena säästöjä kertyi palkasta melko vaivattomasti, joten reilun vuoden päästä marssin konttoriin maksamaan koko lainan kerralla pois. Koin opiskelijana usein ahdistusta siitä, että yllättävät tilanteet horjuttivat taloutta. Halusin turvata arkea säästöjä keräämällä. Säästin ensin säästötilille ja vähitellen ostin myös rahasto-osuuksia pienillä summilla. Kun säästötilillä alkoi olla kasassa riittävästi rahaa arjen yllätyksiä varten, valitsin lisää rahastoja ja kohdistin säästöt niihin. Näistä säästöistä rahoitin myös oman osuuteni ensimmäisen kotimme käsirahasta. Olemme pitäneet myös uuden kodin kuukausittaisen asuntolainan lyhennyksen maltillisena, jotta rahastosäästäminen on mahdollista lainanmaksun ohella. Suora osakesijoittaminen houkuttaa, mutta helppouden vuoksi olen tyytynyt edelleen rahastoihin. Nyt elämäntilanne on kevätvauvan myötä muuttumassa ja tulot tulevat pienenemään merkittävästi. Arjen valinnoilla saa varmasti karsittua menoja, säästöön ei ehkä jää mitään ja varmasti myös vuosien mittaan kerrytettyjä säästöjä tulemme hyödyntämään. Mutta elämistä vartenhan niitä on säästetty.

– Maija, 34, tuleva äiti, henkilöasiakkaiden liiketoiminnan kehittämisyksikkö

Hanttusen mukaan tarina kiteytyy hienosti sen viimeiseen lauseeseen, jossa todetaan, että elämistä vartenhan niitä säästöjä on kerrytetty.

– Mielestäni se kuvastaa hyvin sitä, kuinka säästäminen elää mukana vaihtuvissa elämäntilanteissa, Hanttunen toteaa.   

Maijan elämäntilanne on perheenlisäyksen ansiosta muuttumassa monella tavalla, myös taloudellisesti. Töistä pois jääminen ensin äitiysloman ja myöhemmin mahdollisesti vanhempainvapaan myötä pienentää tuloja merkittävästi. Hanttusen mukaan juuri tällaisissa elämäntilanteissa säästämisen merkitys konkretisoituu.

– Vuosien mittaan kerrytettyjen säästöjen ansiosta elintasosta ei tarvitse tinkiä samaan tapaan, kuin jos säästöjä ei olisi. Säästäminen myös joustaa ja elää mukana vaihtuvissa elämäntilanteissa. Sen voi esimerkiksi tarvittaessa laittaa hetkeksi tauolle tai pienentää säästösummia, Hanttunen kertoo.

Lue lisää siitä, kuinka valmistaudut vauvavuoteen taloudellisesti.

Maija kertoo kokeneensa opiskeluaikoina ahdistusta siitä, kuinka yllättävät tilanteet horjuttivat taloutta ja halusi turvata arkea säästöillä. Myöhemmin arjen turvaaminen on kulkenut mukana elämäntilanteesta huolimatta, myös esimerkiksi lainan maksun rinnalla.

Maijan tarinassa Hanttusen huomio kiinnittyykin juuri lainan maksun ja säännöllisen säästämisen yhdistämiseen.

– Kun säästää lainan maksun ohessa, asunnon maksettuaan on myös vararahasto takataskussa.

Kuinka on mahdollista säästää asuntolainan lyhennysten rinnalla niin, ettei tulojen äkillinen putoaminen romahduta koko taloutta? Lue lisää.

”Kun palkkapäivänä menee automaattisesti säästöön tietty summa, ei säästämistä käytännössä edes huomaa.”  

Olen 23-vuotias tradenomiopiskelija ja työskentelen osa-aikaisesti Nordeassa. Opiskeluaika ei tietystikään ole rahallisesti kovin juhlavaa aikaa, mutta mielestäni säästäminen on mahdollista pienistäkin tuloista, kun vaan tarkkailee hieman omia kulutustottumuksiaan. Säästämisen aloitin joitakin vuosia sitten kesätyöpalkoistani rahastoihin, etsittyäni tuottavampia vaihtoehtoja tilisäästämisen rinnalle. Siihen asti olin säästänyt ainoastaan säästötililleni, joka minulla on edelleen käytössä varakassana yllättäviä menoja tai hankintoja varten. Pitkäaikaisempaa säästämistä mietittyäni laitoin osan kesätöistä ansaitsemistani rahoista rahastoihin, mutta alun jälkeen innostukseni laantui. Myöhemmin huomasin, että minulle säästämisen täytyy olla automaattista. Tällä hetkellä pystyn opiskelijana ja osa-aikaisena työntekijänä säästämään pienehkön summan, joka menee palkkapäivänä automaattisesti rahastoihin. Valmistumisen jälkeen olisi suunnitelmissa keskittyä myös ASP-säästämiseen, jotta ensiasunnon osto hyvillä ASP-lainan ehdoilla mahdollistuisi tulevaisuudessa. Mielestäni säästäminen kannattaa pitää mahdollisimman yksinkertaisena. Kun raha siirtyy automaattisesti säästöön palkkapäivänä ja summan pitää tarpeeksi pienenä, ei tule kiusausta käyttää rahaa kuukauden aikana. Silloin säästämistä ei käytännössä edes huomaa.

– Aleksi, 23, osa-aikatöissä Nordea 24/7:n asiakaspalvelussa, päätoiminen opiskelija 

Tarina on hyvä esimerkki siitä, että pienistäkin tuloista voi ja kannattaa säästää. Esimerkiksi pienituloisen opiskelijan kohdalla säästäminen on jopa ensiarvoisen tärkeä osa omaa taloudenhallintaa. Hyvällä taloudenhallinnalla kesätyön ansiot voi saada riittämään koko vuodeksi, eivätkä arjen vastoinkäymiset varakassan ansiosta horjuta taloutta. 

Hanttusen huomio kiinnittyy kuitenkin erityisesti Aleksin kertomaan, että alun jälkeen innostus rahastosäästämiseen laantui. Hän huomasi, että säästämisen tulisi hänen kohdallaan olla automaattista.

– Säästäminen kannattaa etenkin alussa pyrkiä pitämään mahdollisimman yksinkertaisena ja helppona, Hanttunen sanoo.  

Rahastosäästäminen  on helppo tapa aloittaa säästäminen tai siirtyä tilisäästämisestä tavoitteellisempaan säästämiseen. Aluksi voi säästää esimerkiksi yhteen rahastoon ja myöhemmin hajauttaa sijoituksensa useampaan säästöratkaisuun. Erilaiset säästämisen tilit ovat hyvä vaihtoehto rahastosäästämisen rinnalle esimerkiksi yllättävien menojen ja hankintojen varalle.

Säästämistä helpottaa huomattavasti myös, kun tekee siitä automaattista.

– Jos raha pitää muistaa itse siirtää säästöön säännöllisesti, jää se helposti tekemättä. Ja etenkin, jos sen jättää loppukuuhun. Siihen mennessä se säästöön tarkoitettu summa on voinut huomaamatta jo kulua johonkin aivan muuhun, Hanttunen toteaa.  

Kun on pankin kanssa sopinut automaattisesta tiliveloituksesta tiettynä aikana tiettyyn säästökohteeseen, ei säästämistä välttämättä edes huomaa.  

Näin aloitat säästämisen – asiantuntijan 4 neuvoa:

1. Tee päätös aloittamisesta. Päätös aloittamisesta on äärimmäisen tärkeä ensimmäinen liike. Säästämisessä aika on rahaa, eikä aloittamista kannata lykätä. Vuodet vierivät nopeasti ja vuodesta tulee huomaamatta kolme. Jos kolmen vuoden aikana laittaa säästöön vaikka 50 euroa kuukaudessa, niin pääomaa kertyy kuin huomaamatta 1800 euroa.

2. Säästä säännöllisesti ja kurinalaisesti. Säästäminen kannattaa aina, oli kyse sitten 50 tai 500 eurosta kuukaudessa tai vaikka neljä kertaa vuodessa. Säännöllisellä säästämisellä pienistäkin summista voi kertyä ajan mittaan merkittäviä potteja. Säästämisen sitovuutta ei kannata pelätä. Tuloissa tapahtuu usein monenlaisia muutoksia elämän varrella, mutta säästäminen elää mukana muuttuvissa elämäntilanteissa. Säästösummia voi mahdollisuuksien mukaan suurentaa ja tarvittaessa pienentää tai laittaa vaikka hetkeksi kokonaan tauolle.   

Säännöllisyys tasaa myös markkinoiden heilahteluja, eikä pörssikurssien piikkejä ja pudotuksia tarvitse hermoilla.

Automaattinen suoraveloitus tililtä säästökohteeseen, kuten tilille tai rahastoon, helpottaa säännöllistä säästämistä. Kun tililtä siirtyy automaattisesti tietty summa esimerkiksi kuukausittain säästöön, et välttämättä edes huomaa säästäväsi.

Lue myös 4 faktaa, miksi kannattaa säästää säännöllisesti.

3. Mieti, mistä haaveilet ja unelmoit. Jos säästäminen vielä mietityttää, kannattaa sen merkitystä pohtia omien haaveiden ja unelmien kautta. Haaveiletko esimerkiksi unelmalomasta ensi vuonna, omasta asunnosta viiden vuoden päästä tai huolettomista eläkepäivistä? Mieti, mitä näiden haaveiden toteuttaminen tarkoittaa taloutesi näkökulmasta? Monet unelmat ovat sidoksissa rahaan ja säästäminen askel kohti niiden toteutumista.

Kokeile säännöllisen säästämisen laskimella, paljonko sinun pitäisi säästää kuukaudessa, jotta pääsisit kiinni unelmaasi haluamassasi ajassa.

Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot. Voisitko nipistää nyt jostakin, jotta saisit säästöön vaikka muutamia kymppejä kuukaudessa? Elämänlaadusta ei tarvitse tinkiä, vaan elämästä voi pikemminkin nauttia rennommin, kun laittaa tasaisin väliajoin pienen summan säästöön.  

Kuinka säästää 100 000 euroa 25 vuodessa? Lue lisää.

4. Ota rohkeasti yhteyttä pankkiin. Jos säästämisen aloittaminen vielä mietityttää tai et ole varma, kuinka tarttua tuumasta toimeen, ota rohkeasti yhteyttä. Nordea 24/7 palvelee ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. Asiakaspalvelun kautta voit varata ajan esimerkiksi konttoriin tai verkkotapaamiseen ja laittaa säästämisen alulle vaikka kotisohvaltasi. 

Ota siis yhteyttä, niin tehdään sinulle henkilökohtainen suunnitelma säästämiseen ja sijoittamiseen!

Vinkit säästämisen aloittamiseen antoi Tarja Hanttunen Nordeasta.

Katso videolta, miksi säästämiseen kannattaa tehdä suunnitelma. 

Lue lisää säännöllisestä säästämisestä  

ASP-säästöjen ansiosta koti omaksi jo nuorena. Lue lisää.

Teksti: Veera Argillander

Kuvat: Pinja Nikki

Kopioi sivun linkki: