Lasten harrastusten kustannukset voivat nousta vuositasolla useisiin tuhansiin euroihin. Taloudellisten panostusten lisäksi harrastaminen sitoo vanhempia. Espoolaisessa Koskelan perheessä lasten harrastuksiin ollaan valmiita satsaamaan aikaa ja kohtuullisesti rahaa.

Espoonlahden urheilukentällä on vilkasta maanantai-iltana kuuden aikaan. Parkkipaikka täyttyy ja tyhjenee autoista, kun vanhemmat kuskaavat lapsia kentälle treeneihin ja hakevat kotiin. Yhdestä autosta hyppäävät ulos Elis ja Alex sekä vanhemmat Noora ja Wellu Koskela.

11-vuotiaalla Eliksellä ja kaksi vuotta nuoremmalla Alexilla on jalkapalloharjoitukset alkamassa. Perheessä on lähes päivittäin jotkut treenit, sillä jalkapallon lisäksi Elis harrastaa aktiivisesti salibandyä ja Alex koripalloa.

– Arki menee poikien harrastuskuvioissa. Lähes joka päivä on jommankumman treenit ja harvoin on sellaisia viikonloppuja, ettei olisi mitään pelejä, poikien äiti kertoo.

Lasten aktiivinen harrastaminen sitoo myös vanhempia. Ajan lisäksi heiltä vaaditaan taloudellista panostusta. Mikä lasten harrastamisessa maksaa, ja kuinka paljon Koskelat ovat valmiita satsaamaan rahaa lasten harrastuksiin?

Mikä lasten liikuntaharrastuksissa maksaa?

Lasten liikuntaharrastusten pakollisia kuluja ovat erilaiset jäsen- ja seuramaksut, lisenssit ja vakuutukset sekä tilavuokrat. Kustannukset vaihtelevat lajin mukaan, mutta myös saman harrastuksen hinta voi vaihdella paikkakunnan mukaan, riippuen esimerkiksi paikkakunnan kenttämaksujen suuruudesta. Kustannuksia muodostuu myös valmennuksesta, leireistä sekä kisa- ja pelimatkoista. Harrastusmaksujen päälle tulevat vielä välinehankinnat. Esimerkiksi Koskelan perheessä nappulakengät on uusittava säännöllisin väliajoin lasten jalkojen kasvaessa.

– Nappulakengät ovat tietysti välttämättömät, samoin kun pallo. Lisäksi peliasujen tulee olla kaikilla pelaajilla samanlaiset. Olemme myös hankkineet seuran logolla varusteita lisää verkkareista ulkotakkeihin ja reppuihin, Noora kertoo.

Koskelat ovat laskeneet, että Eliksen ja Alexin harrastukset maksavat yhteensä vajaat 400 euroa kuukaudessa, mikä tarkoittaa pyöreästi sataa euroa yhtä lajia ja lasta kohden. Suurimmat kustannukset muodostuvat hallivuokrista, seurojen jäsenmaksuista ja vakuutuksista. Tähän päälle tulevat vielä varustekustannukset, joihin kuluu lasta kohden noin 200 euroa vuodessa sekä pelimatkat ja leirit. Vuositasolla kustannukset nousevat siis reiluun 2000 euroon lasta kohden.

Noora ja Wellu pitävät kustannuksia kohtuullisina.

– Nämä ovat aika perussummia näistä lajeista. Alexin jalkapalloharrastuksen kustannukset tosin tulevat nousemaan jatkossa. Toistaiseksi valmentajina ovat toimineet pelaajien isät, jotka eivät ole ottaneet valmennustyöstä maksua, Noora kertoo.

Monissa urheiluseuroissa harrastamisen hinta pysyy kurissa vapaaehtoistyön voimin, sillä lasten huoltajat vastaavat valmennuksesta ja huollosta. Erityisesti urheiluseuroissa kustannuksia katetaan myös erilaisilla talkoilla ja myyjäisillä, jotka sitovat ja työllistävät myös vanhempia, mutta voivat toisaalta keventää taloudellista kuormaa.

Talkoot ovat tuttuja myös Koskeloille.

– Oman seuran järjestämissä koripalloturnauksissa on ollut buffet-toimintaa, jolla kartutetaan joukkueen kassaa. Olemme myös osallistuneet hallivalvontavuoroihin, joilla saadaan kerrytettyä kassaa esimerkiksi pelien tuomareille maksettavia korvauksia varten. Jalkapalloseura taas järjestää yhden ison turnauksen vuodessa Espoonlahdessa ja siihen on osallistuttu keräämällä arpajaisvoittoja ja leipomalla, Noora kertoo. 

Lajien välillä huimia eroja  

Vertailuissa kalleimpien harrastusten kärkeen nousevat yleensä ratsastuksen ja jääkiekon kaltaiset lajit, jotka vaativat paljon välineitä ja erityisiä tiloja. Vertailujen mukaan lasten harrastusten hintoihin vaikuttavat erityisesti hallien hinnat, harrastusporukan kilpailuhenkisyys sekä mahdolliset lisävarusteet. Kalleimpien harrastusten kustannukset voivat nousta vuositasolla useisiin tuhansiin euroihin.

Elis ja Alxex ovat toistaiseksi saaneet harrastaa ja kokeilla kaikkia lajeja, joita ovat halunneet. Pojat ovat harrastaneet tennistä, partiota ja judoa. Pienempinä pojat kävivät myös musiikkileikkikoulussa. Jäljelle jäänet lajit – jalkapallo, salibandy ja koripallo – ovat valikoituneet poikien omien kiinnostusten perusteella.

– Kavereilla on varmaan ollut aika suuri merkitys valinnoissa. Lajeja voi harrastaa kymmenen minuutin ajomatkan säteellä, joten kaveripiireissäkin ne ovat suosittuja, Noora kertoo.

Vanhempien mukaan lasten harrastamat lajit ovat kohtuuhintaisia ja lähellä kotia, joten perheessä ei ole jouduttu pohtimaan treeneihin pääsyyn liittyviä esteitä tai sitä, onko lasten harrastuksiin varaa.

– Jos pojilla olisi kova into harrastaa jotakin, niin olisimme luultavasti valmiita maksamaan harrastuksista jonkin verran nykyistä enemmän kuin nyt.

Kipurajanaan Koskelat pitävät noin 400 euroa lasta kohden kuukaudessa.

Kustannukset kasvavat kun taitotaso nousee

Eliksellä ja Alexilla on vielä toistaiseksi riittänyt aikaa kahden lajin aktiiviseen harrastamiseen. Vanhemmat ovat sitä mieltä, että ohjattu toiminta on sopinut heidän lapsilleen, sillä pojat ovat hyvin aktiivisia, eivätkä esimerkiksi kotona viihdy pitkiä aikoja rauhallisempien ajanvietteiden parissa.

Vanhempi pojista on pian lopettamassa jalkapallon pelaamisen, jotta voi keskittyä paremmin salibandyyn. Hän aloittaa myös uudestaan judon, joka vie huomattavasti jalkapalloa vähemmän aikaa.

– Elis alkaa olla sen ikäinen, että pitää tehdä valintoja, jos haluaa pelata kilpasarjassa. Alexin kohdalla lajit vielä pikemmin tukevat, kuin haittaavat toisiaan, Noora sanoo.

Myös kustannukset nousevat, kun harrastaminen muuttuu tavoitteellisemmaksi. Treenien, leirien, pelien ja kisojen määrä nousee, ja samalla myös välinevaatimukset kasvavat. Korkeammalla tasolla myös valmennuksesta joutuu maksamaan enemmän, sillä ammattivalmentajia harvemmin löytyy joukkuealaisten vanhempien keskuudesta. 

Oletko miettinyt, miten voit mahdollistaa lapsesi harrastukset? Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää.  

Näin suunnittelet talouttasi – Lue lisää ja laske perheesi tulot ja menot.

Lapselle oma tili? Lue lisää lasten ja nuorten pankkipalveluista ja avaa lapselle tili ja palvelut Nordeaan.

Näin paljon Koskelan perheessä kuluu rahaa 11-vuotiaan Eliksen ja 9-vuotiaan Alexin harrastuksiin:

Jalkapallo – Elis: 80 € / kk + jäsenmaksu 160 € + vakuutus/lisenssi 40 € + varusteet n. 200 € / vuosi = 1360 € / vuosi

Jalkapallo – Alex: 700 € / vuosi kaikkinensa

Salibandy – Elis: 85 € / kk + jäsenmaksu 150 € + vakuutus/lisenssi 40 € + varusteet n. 150 € / vuosi = 1350 € / vuosi 

Koripallo – Alex: 800 € / vuosi kaikkinensa 

Yhteensä: 4210 € vuodessa 

Teksti: Veera Argillander

Kuvat: Johanna Taskinen

Kopioi sivun linkki: