Kun Annica Tervonen löysi unelmiensa kodin yllättäen, ei aikaa jäänyt jahkailuun. Oli toimittava nopeasti. Tervonen sai lainalupauksen lopulta kotisohvalta, ja samalla hänen käsityksensä etäasioinnista muuttui.

Tunne oli sama kuin kahdeksan vuotta aiemmin ensimmäisessä omistusunnossa. Yksi askel ulko-ovesta sisään riitti – ”tämä se on, olen tullut himaan!”

Nokian keskustassa asuva Annica Tervonen oli palaamassa kotiinsa lenkiltä, kun huomasi etupihallaan asuntoesittelykyltin. Hän oikeastaan kompastui kylttiin.

Tervonen käveli sisään vuonna 1973 valmistuneeseen tuttuun kolmikerroksiseen kerrostaloon. Päästyään asuntoon hän huomasi, että se oli huonossa kunnossa, ja kuuli, ettei näytössä ollut käynyt ketään. Näyttö oli itse asiassa jo päättynyt, mutta koska välittäjä oli unohtanut avaimen asunnon oveen, hän oli vielä paikalla.

Tervonen teki sisällä pienen kierroksen, asuntoa ihastellen. Hänen oma vuokra-asuntonsa oli aivan seinän toisella puolella. Tervosen aiemmin omistama, vuonna 1965 valmistunut talo oli saanut aiemmin väistyä elämänmuutoksen tieltä ja hän oli muuttanut vuokralle.

– Aikuiset lapseni olivat muuttaneet jo omilleen ja koti jäi liian isoksi. Myin sen, ja päätin astua pois oravanpyörästä ja siirtyä vuokralle miettien, että mitäköhän elämässäni nyt tapahtuu. Olin päättänyt, ettei omistaminen ole tärkeää, koska se ei tee minua onnelliseksi, Tervonen muistelee.

Näyttöasunnossa oli paljon tuttua: hyvä pohjaratkaisu, tilavat huoneet ja lämmin tunnelma. Ja kuten vanhan asunnon näytössä kahdeksan vuotta aiemmin, myös nyt tunne oli se, että tämä on se oikea. Vain kymmenen minuutin tutustumisen jälkeen Tervonen oli päättänyt, että hän ostaisi asunnon.

– Hieman myöhemmin välittäjä soitti minulle, ja sanoin, että olen asunnosta erittäin kiinnostunut. Pyysin häntä pitämään minut kartalla muiden kiinnostuneiden osalta.

Muita asunnosta kiinnostuneita ilmaantui paikalle myöhemmin, mutta lainalupauksen saanut Tervonen oli heitä jo askeleen edellä.

Lainalupaus myönnettiin kolmessa tunnissa

Helmikuun alussa Tervonen istuu vuokra-asunnossaan, kun muuttoon on enää vain pari viikkoa. Oma koti odottaa seinän takana. Siellä väliseinät on jo kaadettu, kaapistot purettu ja lattiamatot irrotettu. Maalattukin on jo, kahdesti, ja pian Tervonen naputtelee lattiat paikalleen ystävänsä kanssa.

– Lattiat tulevat olemaan valkoista vinyylikorkkia ja tyyli rouheaa industrialia. Pelkistettyä, ei ylimääräistä kikkailua, Tervonen kuvailee tulevaa sisustusta.

Toisinkin voisi olla, ja kaikki tämä voisi olla vain haaveilua.

Halusin tietysti, että minulla on pankilta lainalupaus olemassa, jolloin pystyin tekemään tarjouksen tietäen, että minulla on varmasti tarvittavat rahat.

Viikko yllättävän asuntonäytön jälkeen eli aatonaattona välittäjä soitti Tervoselle ja kertoi, että eräs pariskunta olisi tulossa katsomaan asuntoa. Tämän kuultuaan Tervonen päätti olla aikailematta ja soitti Nordean asiakaspalveluun 24/7:ään, joka on ympäri vuoden ja vuorokauden auki.

– Halusin tietysti, että minulla on pankilta lainalupaus olemassa, jolloin pystyin tekemään tarjouksen tietäen, että minulla on varmasti tarvittavat rahat.

Lainalupaus on pankkia sitova päätös, jossa pankki lupaa rahoittaa asunnon oston sovituin ehdoin. Lainalupaus on ilmainen, eikä se velvoita asiakasta mihinkään.

Tilanne oli Tervoselle täysin uusi – hän oli nyt neuvottelemassa asuntolainaa kotisohvaltaan.

– Se oli outoa, kun ei minulla ole tietokoneista paljon kokemusta, enkä tietenkään ole syntynyt älyluuri kourassa. Asia oli kuitenkin hoidettava siltä istumalta. Ei tarvinnut miettiä, että pääsenkö pankkiin ennen kuin se menee kiinni.

Puhelimeen vastasi Joni Pitkänen, Nordean pankkineuvoja Vaasasta.

– Ensimmäiset sanat taisivat olla, että hän tarvitsee lainalupauksen tänään ja että hänen henkilökohtainen pankkineuvojansa on lomalla. Mietin hetken ratkaisuja ja sanoin, että lainalupaus voidaan antaa puhelimitse ja netissä, mahdollisesti jo saman päivän aikana, Pitkänen kertoo.

Pitkänen lähti välittömästi etsimään Nordean järjestelmien avulla vapaata pankkineuvojaa, joka voisi perehtyä Tervosen asiaan ajan kanssa ja sopia lainalupauksesta puhelimitse. Lopulta hän sai kiinni Jyväskylästä käsin töitä tekevän Sanni Ylösen.

Soitin Annicalle puolen päivän aikoihin. Aluksi oli heti tärkeää tuoda esille se, että lainalupauksen hakeminen on aivan yhtä luotettavaa ja turvallista puhelimessa ja netissä kuin konttorissa.

– Kun Sanni oli tarkistanut aikataulunsa, hän ehdotti, että voisi soittaa viiden minuutin päästä Annicalle. Varmistin tämän Annicalta, ja hän sanoi, että tämä sopii, Pitkänen kertoo.

– Kuulin hänen äänestään heti, että kyseessä oli tärkeä ja ainutlaatuinen päivä hänen elämässään.

Ennen soittoa Ylönen ehti käydä läpi Tervosen tietoja ja tutustua asiakkaan tilanteeseen.

– Soitin Annicalle puolen päivän aikoihin. Aluksi oli heti tärkeää tuoda esille se, että lainalupauksen hakeminen on aivan yhtä luotettavaa ja turvallista puhelimessa ja netissä kuin konttorissa.

Ylönen keskusteli perusteellisesti Tervosen kanssa hänen tilanteestaan ja tarpeistaan ja sopi, että hän soittaisi pian takaisin luottopäätöksestä.

Kolmen aikaan Tervonen oli välittäjän kanssa asunnossa, kun hän sai Ylöseltä puhelun.

– Tässäkin meni aikataulut nappiin. Kaksi tuntia tästä eteenpäin sain tietää, että tarjoukseni oli mennyt läpi. Sillä hetkellä minua vain nauratti valtavasti, koska asiat sujuivat niin käsittämättömän jouhevasti ja helposti, että sitä oli vaikea tajuta, Tervonen muistelee.

Asiakkaan kanssa ei jäädä puolimatkaan

Asiakaspalvelijana itsekin pitkään toiminut Tervonen kiittelee, kuinka asiantuntevasti ja ripeästi hän sai palvelua.

– Tuli heti sellainen tunne, että nämä ihmiset haluavat aidosti auttaa minua. Sanni ja Joni joutuivat varmasti jumppaamaan asian kanssa Nordean päässä. He eivät olleet vain joitain tyyppejä, vaan antoivat itsestään siivun.

Tervosen yhteistyö Nordean kanssa ei suinkaan päättynyt tähän. Joulun pyhien jälkeen Ylönen soitti vielä perään ja kysyi, miten kauppojen kanssa kävi.

– Kun on lainalupaus saatu, niin ollaan vasta matkan puolivälissä. Matka pitää kuitenkin kulkea loppuun asti. Soitin Annicalle ja sovimme hänelle tapaamisen konttoriin.

Miten helppoa onkaan, kun asuntolainan voi hakea lähes kokonaisuudessaan puhelimitse ja netissä, ajatteli Tervonen. Kaikki sovitut asuntolainapaperit olivat hyväksyntää ja allekirjoitusta vaille odottamassa konttorissa, jonne sovittiin tapaaminen ja asiakirjojen allekirjoittaminen.

Läsnäolon merkitys korostuu etäpalvelussa

Ennen kuin Tervonen alkoi edetä lainalupauksensa kanssa, hänellä oli monien muiden suomalaisten tapaan epäilyksensä etäasioinnista. Mitä jos puhelimeen vastaa kylmäkiskoinen ja persoonaton henkilö? Eikö tämän mittaluokan asiat tule hoitaa konttorissa?

Se palvelee kuluttajaa erinomaisesti, kun voi asioida oman työn vaatiman aikataulun mukaan. Se antaa aika lailla joustavuutta nykypäivän ihmiselle. 

Etäasiointi askarruttaa usein, koska ajatus fyysisen kohtaamisen välttämättömyydestä on juurtunut meissä niin syvälle. Tervonen sai kuitenkin täysin päinvastaisen kokemuksen kuin hän kuvitteli. Se myös innoitti hänet lähettämään pitkän ja lämpimän palautteen häntä palvelleille nordealaisille.

Tervonen kertoo, ettei lainaneuvotteluiden käyminen kotisohvalta olisi tullut hänelle aiemmin ensimmäisenä mieleen.

– Se palvelee kuluttajaa erinomaisesti, kun voi asioida oman työn vaatiman aikataulun mukaan. Se antaa aika lailla joustavuutta nykypäivän ihmiselle, Tervonen sanoo.

Pitkänen ja Ylönen haluavat kannustaa ihmisiä käyttämään puhelin- ja nettipalveluita ennakkoluulottomasti myös asuntolaina-asioissa.

– Oma taustani on konttorissa, ja minulle on aina ollut tärkeää kasvokkain kohtaaminen. Siksi asiakkaiden palveleminen jännitti minua aluksi ihan valtavasti. Mutta tässä työssä vastaanottavaisuus ja läsnäolo vain korostuvat. Välitämme asiakkaan asiasta ihan yhtä paljon täällä puhelimen päässä kuin konttorissa, korostaa Ylönen.

Hae asuntolainan lainalupaus kätevästi verkossa. Lainalupaus on maksuton eikä sido sinua mitenkään.

Joko sinä olet kokeillut verkkotapaamista?

Viisi syytä hankkia lainalupaus

Teksti: Sebastian Koskinen

Kuvat: Pinja Nikki

Kopioi sivun linkki: