Kun tosifani lähtee lempiartistinsa keikalle, hämärtyy harrastamisen ja elämäntavan välinen raja.

Jari Sillanpään laulu saavutti ihan jokaisen. Tuntui, kuin hän olisi esiintynyt juuri minulle.

Marita Luoma on fani, joka ei epäröi lähteä tien päälle, kun hänen lempiartistinsa on kiertueella. Eturivin paikka ansaitaan usein ahkeralla jonotuksella ja liput keikalle hankitaan hyvissä ajoin etukäteen. Konserteissa saattaa vierähtää useampi perättäinen ilta.

Tosifanin elämään kuuluvat säästäminen ja joustaminen unohtumattomien kokemusten kerryttämiseksi.

Läsnäolo saavutti piippuhyllynkin

Työkaveri taivutteli Maritan mukaansa Sillanpään joulukonserttiin Hartwall-areenalle vuonna 1997. Kaverukset istuivat hallin ylimmällä rivillä, mutta se ei haitannut: pari vuotta aiemmin tangokuninkuuden voittanut nuorimies täytti läsnäolollaan koko areenan.

Sinne asti kuitenkin välittyi tunne kuin Jari näkisi meistä jokaisen.

– Paikkamme olivat niin korkealla, että ihan pyörrytti. Sinne asti kuitenkin välittyi tunne kuin Jari näkisi meistä jokaisen.

Lähes kaksikymmentä vuotta ja useita satoja keikkoja myöhemmin Marita on edelleen innokas Sillanpään fani. Artistin seuraaminen ei ole tuonut vain musiikillisia elämyksiä, vaan matkan varrella mukaan on tarttunut myös hyviä ystäviä.

– Olen tutustunut konserttien myötä moniin ihmisiin, joiden kanssa usein kierrämme keikkoja yhdessä. Pääasiallisesti käymme katsomassa esiintymisiä hyvän ystäväni kanssa, johon olen tutustunut Jarin konserteissa.

”Onko meillä todella faneja?”

Fanituksen syntytarinoissa on usein sama elementti: vahva tunne.

 – Olimme menossa ystävieni kanssa erään bändin Suomen-keikalle, ja lämmittelybändiksi julkistettiin minulle aiemmin tuntematon ruotsalais-tanskalainen Amaranthe, kertoo Tuuli Heinämäki.

Ennen keikkaa Tuuli etsi bändin tuotantoa YouTubesta. Muutamassa sekunnissa hän tiesi, että tämä oli juuri sellaista musiikkia, jota hän oli etsinyt.

– Yhtyeen kolme erityylistä laulajaa täydensivät toisiaan, ja musiikissa yhdistyi sopivasti raskaus ja melodisuus.

Tuuli etsi talven aikana kaikki mahdolliset yhtyeen kappaleet. Ensimmäisellä keikalla bändi tuli tutuksi myös lavan ulkopuolella.

He olivat ihmeissään, että joku osasi kappaleiden sanat.

– Pääsimme juttelemaan bändin kanssa heti keikan jälkeen. He olivat ihmeissään, että joku osasi kappaleiden sanat ja että heillä ylipäänsä oli faneja.

Tuulin mukaan kevään keikoilla kävi selväksi, että hänen olisi päästävä myös seuraavalle Amaranthen keikalle, oli se missä tahansa.

Nyt takana on 40–50 keikkaa, jotka ovat vieneet Tuulin kotimaan lisäksi myös muihin Pohjoismaihin ja Lontooseen.

Keikkamatkojen monet rahareiät

Liput, majoitukset, matkat, ruoat – kun keikalle lähdetään, se vaatii hyvää ennakkosuunnittelua ja varautumista.

– Amaranthen Suomen-keikoilla majoitus järjestyy yleensä jonkun kaverin luota, ja esimerkiksi halpabussiyhtiöitä tulee käytettyä ahkerasti. Ulkomaille mentäessä rahaa kuluu tietenkin enemmän. Lippuihin kuluu yleensä parikymmentä euroa per keikka, Tuuli kertoo.

Marita tekee usein pidemmät Jari Sillanpää -keikkamatkat yhdessä ystäviensä kanssa autolla, jolloin matkakuluja saadaan jaettua. Liput konsertteihin maksavat yleensä 38–50 euroa.

– Pidempien matkojen osalta täytyy miettiä, mihin rahat riittävät, sillä silloin täytyy yöpyä hotellissa.

Suunnittelua vaaditaan etenkin silloin, kun on tarkoitus käydä saman kiertueen useammalla keikalla. Tuuli on käynyt perättäisillä keikoilla myös ulkomailla.

– Tämän kevään Suomen-kiertueella olin katsomassa kaikki viisi keikkaa, jotka järjestettiin perättäisinä päivinä. Toinen paljon suunnittelua vaatinut matka oli vuonna 2011. Kävin silloin katsomassa kiertueen kolme viimeistä keikkaa, jotka järjestettiin Göteborgissa, Oslossa ja Kööpenhaminassa.

Maritan mukaan Sillanpäällä on kiertueen aikana yleensä 3–4 keikkaa viikossa. Itse hän suuntaa mahdollisuuksien mukaan Etelä-Suomen keikoille, joissa käy usein iltasella.

– Parisataa kilometriä on sellainen matka, että voi käydä arkenakin konsertissa ja tulla yöksi kotiin.

Rahaa käytetään vain olennaiseen

Suuremmat hankinnat ja ravintoloissa syöminen ovat jääneet Maritalla vähemmälle, jotta konserteissa käyminen olisi taloudellisesti mahdollista. Myös matkustelu on muuttanut muotoaan. Marita on luopunut vuosittaisista etelänmatkoista ja tilalle ovat tulleet Sillanpään fanimatkat. 

– Fanimatkoihin sisältyy konsertin lisäksi paljon muutakin järjestettyä ohjelmaa. Nämä matkat antavat niin paljon, ettei henkilökohtaisia lomamatkoja enää edes osaa kaivata.

Tuuli valmistui hiljattain ja on nyt työelämässä. Opiskeluaikana hän säästi sieltä mistä pystyi, jotta keikoilla kiertäminen onnistuisi.

– Asuin koko opiskeluajan soluasunnoissa ja säästin kesätyötienestit tarkkaan. Viikonloppuja ei voinut viettää ulkona, eikä rahoja käyttää shoppailuun. Kaikki turhat hankinnat jäivät pois.

Työssäkäynti on helpottanut tilannetta taloudellisesti, mutta tuonut myös uudenlaisia haasteita.

Jos jokin todella hieno keikka on tulossa, pyrin toki järjestämään töistä vapaata.

– Opiskeluaikoina saatoin lähteä muutamaksi päiväksi keikkamatkalle, mutta töissä ei voi vain todeta, että lähdenpäs viikoksi reissaamaan. Jos jokin todella hieno keikka on tulossa, pyrin toki järjestämään töistä vapaata.

Korvaamattomia kokemuksia

Tuuli on seurannut Amaranthen matkaa menestykseen jo ennen bändin levytyssopimuksen solmimista. 

– Kun kuulin Amaranthen musiikkia ensimmäisen kerran, tiesin, että tästä on pakko tulla iso bändi. On ollut hienoa päästä seuraamaan, miten bändi on kasvanut.

Yksi ikimuistoisimmista esiintymisistä oli vuonna 2012 Qstockissa Oulussa.

– Olin tottunut siihen, ettei bändin keikoilla ollut ihan niin hyvä meininki. Yhtäkkiä siellä olikin teltta täynnä ja yleisö täysillä mukana.

Marita taas kertoo imeytyvänsä tunnelmaan mukaan saman tien, kun Sillanpää astuu lavalle. Päällimmäisenä muistoissa on taannoinen nelituntinen keikka Helsingin Olympiastadionilla.

– Jarin konserteista ei saa koskaan tarpeekseen. Oli hienoa päästä kokemaan pitempi keikka, vaikka olisi sitä esiintymistä voinut kuunnella vaikka läpi yön.

Kun keikkamatkoja on kertynyt useampi, on myös esiintyvä artisti tullut tutummaksi.

– Kerran menimme ystäväni kanssa Finlandia-talolle keikalle vähän etuajassa ja törmäsimme parkkipaikalla Jariin. Siinä juttelimme kuin parhaatkin kaverit. Ei sitä jutustelua kauaa tietenkään kestänyt, mutta se oli mukava pieni hetki, Marita muistelee. 

Intohimoinen elämäntapa

Ikimuistoiset keikkakokemukset ovat molemmille kiertäjille rahaa arvokkaampia.

– Joskus mietin lippuihin kuluvaa rahamäärää. Keikkoja kertyy kuitenkin parhaimmillaan 25–35 vuoden aikana. Lisäksi käyn myös muiden artistien keikoilla sekä teatterissa, Marita summaa.

Tuulin mukaan hienoille kokemuksille ei voi asettaa hintaa, vaikka välillä naista hirvittääkin ajatella, kuinka paljon kiertämiseen on kulunut rahaa. 

– Keikkamatkoilla pääsee tapaamaan ihmisiä, näkemään erilaisia paikkoja ja matkustamaan. Se on vaikuttanut omaan elämääni niin paljon, että panostaminen ei kaduta.

Kun keikkoja ja fanitusvuosia alkaa kertyä runsaasti, herää kysymys, kauanko saman artistin perässä vielä jaksaa kiertää. Maritan mukaan välillä uhkaa väsymys, mutta hän aikoo käydä keikoilla siitäkin huolimatta.

On vaikea ajatellakaan, että lopettaisin tätä ihan heti.

– Kyllä se Jari edelleen innostaa liikkumaan. On vaikea ajatellakaan, että lopettaisin tätä ihan heti.

Tuuli on Maritan kanssa samaa mieltä.

– Musiikki on niin iso osa elämää, etten ihan heti osaisi keikoilla käymistä lopettaa. Koko musiikkihommasta on tullut itselleni elämäntapa.

Sinunkin unelmasi todeksi!

Miten pääsen säästämisen alkuun?

Katso videolta, miten saat henkilökohtaista pankkineuvontaa kotisohvallesi.

 

Teksti: Essi Nummi

Kuvat: Jirina Alanko

Kopioi sivun linkki: