Vauvan tulo taloon saa vanhemmat ostoksille. Yksi ostaa lapselleen kaiken, toinen vain välttämättömimmän. Mikä saa äidin satsaamaan pieneen merkkipipoon tai harkitsemaan jokaista hankintaansa?

Vaunut, vakuutus, 4D-ultra, turvakaukalo, kantoreppu, merkkivaatteet ja erikoistarvikkeet ­– pieni ihminen merkitsee parhaimmillaan suurta lovea vanhempien kukkarossa.

Monessa perheessä vauvaa on odotettu pitkään. Tavaroiden ja vaatteiden hankinta tekee vauvan odotuksesta konkreettista, ja vanhemmat heittäytyvät urakkaan koko sydämellään. Mutta millaisiin asioihin vanhemmat haluavat satsata, ja miksi? Mitkä seikat vaikuttavat hankintojen määrään ja suuruuteen?

Kaksi erilaista äitiä kertoo, miten lapsi on vaikuttanut heidän perheensä talouteen, ja millaisin hankinnoin he ovat valmistautuneet uuden perheenjäsenen saapumiseen.

Kauniit vaatteet ovat äitiä varten

Vastasyntynyt vauva ei paljon vaadi: äidinmaito, lämpö ja turva ovat pienokaisen perustarpeita. Suurin osa lapselle tehdyistä hankinnoista ei itse asiassa olekaan lasta, vaan vanhempia varten.

– Joskus on kiva tuoda arkeen mukaan myös luksusta, kuten Guccin pipo, jonka ostin pojalleni. Tietenkään kaiken ei tarvitse olla kalliita merkkituotteita. Esimerkiksi pinnasängyn ostimme käytettynä netistä, Heidi Ekholm-Talas, 40, kertoo.

Ekholm-Talas on yrittäjä, tapahtumatoimisto Eventgardenin toimitusjohtaja ja kohta kolmevuotiaan pojan äiti. Hän odottaa paraikaa toista lastaan ja pohtii äitiyteen ja yrittäjyyteen liittyviä haasteita Äiti yrittää -blogissaan.

Jos jotain tarvitaan, se hankitaan.

Ekholm-Talas kuvailee perheensä rahankäyttöä spontaaniksi: jos jotain tarvitaan, se hankitaan.

– Aluksi meillä oli vain yksi turvaistuin esikoisellemme, ja sitä siirreltiin autosta toiseen. Pian kuitenkin totesimme, että järjestely oli täysin järjetön, joten ostimme toiseen autoon oman istuimen.

Heidi Ekholm-Talas

Hartaasti odotettu lapsi saa satsaamaan

Ekholm-Talas kertoo lastensa olleen hartaasti toivottuja. Pariskunta yritti esikoistaan vuosia, joten raskauden varmistuttua tuleva äiti ei jäänyt odottelemaan. Uusi perheenjäsen sai ensimmäiset vaatteensa jo seitsemännellä raskausviikolla. Vaunut pariskunta kävi hakemassa heti niskapoimu-ultran jälkeen.

Ekholm-Talas muistelee esikoista varten tehtyjen hankintojen kokonaissumman nousseen tuhansiin euroihin.

– Ensimmäisen lapsen kohdalla piti aloittaa nollasta. Ostimme uutena kaikki isoimmat hankinnat, kuten vaunut ja turvakaukalon. Nyt toisen kohdalla kaikki tarvittava on jo valmiina.

Esikoistaan odottavat vanhemmat eivät välttämättä tiedä, mitä kaikkea tuleva perheenjäsen todella tarvitsee. Siksi melkein jokaisen vanhemman kukkaroa rasittaa jokunen turha hankinta.

– Kantoliina oli toivottoman hankala sitoa, ja konttauskypärää poikani suostui pitämään vain hetken. Nyt pikkuveljeä odottaakin kantoliinan sijaan kantoreppu, Ekholm-Talas kertoo.

Toisinaan jokin yllättävä asia voi osoittautua erityisen tarpeelliseksi juuri omalle perheelle. Ekholm-Talas latasi verkosta älypuhelimeensa applikaation, jonka avulla pystyi seuraamaan raskauden etenemistä sekä laatimaan muistilistan tärkeistä asioista.

– Applikaatio oli ilmainen, mutta mielestäni yksi hyödyllisimmistä raskauden aikaisista hankinnoistani.

Lapseen ei tarvitse tuhlata

Helsinkiläinen Gritten Naams, 28, on opiskelijana tottunut tarkkailemaan rahankäyttöään ja nuukailemaan silloin, kun siihen on tarvetta.

Uskon, ettei lapseen oikeasti tarvitse laittaa hirveästi rahaa, ellei halua.

Hän tiesi jo ennen raskaaksi tuloaan, että lapsiin saa halutessaan kulumaan paljon rahaa. Silti helmikuussa syntyneen tyttären mukanaan tuomat kustannukset kauhistuttavat tuoretta äitiä. Syntymättömälle vauvalle otettu, melkein 500 euron vakuutus teki kaikista suurimman loven opiskelijan kukkaroon.

– Siitä huolimatta uskon, ettei lapseen oikeasti tarvitse laittaa hirveästi rahaa, ellei halua, Naams vakuuttaa.

Naams muistelee ostaneensa ensimmäiset tavarat vauvalleen vasta raskauden viimeisellä kolmanneksella. Melkein kaikki tarvittava oli kuitenkin jo kasassa, sillä Naamsin ystävät lahjoittivat ja lainasivat hänelle vauvanvaatteita ja -tarvikkeita.

– Kun kerroin raskaudestani läheisilleni, tavaraa alkoi tulvia joka suunnasta.

Gritten Naams

Perustarvikkeilla pärjää

Kaikki hankinnat ovat olleet perustarvikkeita, joita Naams on tiennyt varmasti tarvitsevansa. Vaunut olivat vakuutuksen jälkeen kallein yksittäinen ostos. Ne maksoivat liki 400 euroa, vaikka Naams osti ne käytettyinä.

– Vaunuissakin olisi voinut säästää, mutta halusin hyvät, Naams lisää.

Naamsin äiti harrastaa kirpputoreilla käyntiä, ja on hankkinut suurimman osan vauvan vaatteista niiltä. Erikoistarvikkeita Naams tunnustaa ostaneensa vain yhden, eikä sekään ollut kovin kallis hankinta:

– Imetys ei sujunut aluksi toivotulla tavalla ja jouduin turvautumaan tuttipulloon. Imetyksestä tuli meille stressi, ja pullosta minulle huono omatunto. Muutaman kympin erikoistuttipullo on tuonut minulle mielenrauhan.

Gritten Naams kokee kaikkein haastavimmaksi sen, ettei hän äitiyslomalla pysty vaikuttamaan omiin tuloihinsa kuten ennen. Naams työskenteli opiskelun ohella osa-aikaisesti ja aikoo jatkaa työntekoa heti äitiysloman vaihduttua vanhempainrahakauteen.

– En usko, että ostaisin tyttärelleni enemmän tavaraa, vaikka tuloja olisi enemmän. Muiden vanhempien tapaan haluan lapselleni parasta. En vain usko, että lapseni tarvitsee eniten juuri tavaraa.

Gritten Naams

Sijoitus mielenrauhaan

Vanhemmat tekevät kaikkensa, jotta pienokaisen tie maailmaan olisi turvattu. Ylimääräiset ultraäänet ja sydänäänidopplerit, joilla vauvan sykettä voi seurata kotona itse, kuuluvat yhä useamman äidin ja isän ostoslistalle.

Ylimääräisten neuvolakäyntien ja ultraäänien tarkoituksena on varmistaa, että sikiöllä on kaikki hyvin ja raskaus etenee normaalisti. Ne eivät vaikuta sikiön hyvinvointiin tai edesauta sen terveyttä, mutta ne tuovat vanhemmille mielenrauhan ja tavan nauttia odotuksesta.

Gritten Naamsin raskaus eteni normaalisti, eikä hän kokenut tarvetta ylimääräisiin tarkastuksiin.

– Luotan Suomen neuvolajärjestelmään. Täällä odottavia äitejä tuetaan hyvin taloudellisesta tilanteesta riippumatta, Naams selittää.

Heidi Ekholm-Talas taas on käynyt 4D-ultrassa kahdesti: esikoista odottaessaan sekä nyt tulevan vauvan kanssa. Molemmat raskaudet ovat olleet riskiraskauksia.

– 4D-kokemukset olivat niin hienoja, että niistä kannatti kyllä mielestäni maksaa.

Äitiyspakkaus vai rahaa?

Vauvaa odottava perhe voi valita joko äitiyspakkauksen tai 140 euron arvoisen rahasumman. Kumpi on kannattavampaa, pakkauksen vai rahallisen äitiysavustuksen ottaminen? Lue koko juttu

Teksti: Minttu Käenmäki

Kuvat: Maria Moulud

Kopioi sivun linkki: