Ajokortti on sijoitus, jonka yhä harvempi tekee heti täysi-ikäisyyden saavutettuaan. Anne Pihlström suorittaa autokoulua 36-vuotiaana, kun taas 20-vuotias Margareeta Lauronen hankki ajokortin jo 19-vuotiaana.

– Nuorempana minulla ei oikeastaan ollut kovin suurta tarvetta autolle. Ajokortti oli hintava ja käytin rahat mieluummin esimerkiksi matkailuun, kertoo 36-vuotias helsinkiläinen Anne Pihlström.

Kaikki pakolliset ajotunnit on nyt ajettu, ja edessä ovat teoria- ja ajokokeet. Myös Pihlströmin aviomies, 37-vuotias Vellu Malkasaari, viimeisteli hiljattain kuljettajantutkintonsa. Malkasaari ajoi kortin kertaalleen jo nuorena Kokkolassa, mutta kakkosvaiheen suoritus jäi, kun eteen tuli muutto Helsinkiin.

Pariskunnan päätös hankkia ajokortit kolmikymppisinä ei ole ainut laatuaan. Ajokortit on tyypillisesti hankittu 18–20 vuoden iässä, mutta Trafin ennusteen mukaan 2010–2040 -luvuilla nuorten ajokortillisten määrä vähenee. Kortin hankkimista viivyttää usein ajokortin korkea hinta.

Lukiosta käteen jäi myös ajotaito

20-vuotias Margareeta Lauronen on huomannut, ettei ajokortin hankkiminen hänen ikäluokassaan ole enää itsestäänselvyys, eikä sitä kaikilta kavereilta löydy. Lauronen päätti kuitenkin hankkia kortin heti, kun se oli mahdollista.

– Kun autokoulun kävi yhteistyössä lukion kanssa, sai siitä kurssisuorituksen ja alennusta, hän perustelee.

Lauronen kertoo hankkineensa kortin tulevaisuutta varten. Ajotaitoa voi tarvita esimerkiksi joissakin ammateissa ja työtehtävissä. Ja kauempana tulevaisuudessa mahdollisten lasten harrastusmatkojen ja arjen pyörittämiseen. Ajokilometrejä hänellä ei ole takana vielä montaa, sillä pian autokoulun jälkeen hän muutti Berliiniin.

– Suomessa autoa tuli käytettyä silloin tällöin työmatkoihin ja kimppakyyteihin. Berliinissä julkinen liikenne on todella hyvä ja pyörällä voi kulkea läpi vuoden, joten autolle ei ole ollut tarvetta.

Autokouluun perheenlisäyksen myötä

Pihlströmille ja Malkasaarelle ajokortin hankkiminen tuli ajankohtaiseksi vasta perheenlisäyksen myötä. Neljä ja puoli vuotta sitten heille syntyi esikoislapsi ja vuosi sitten perhe kasvoi toisella lapsella. Julkisilla kulkemisesta tuli työläämpää, eikä kimppakyyteihin enää mahtunut kahden lapsen kanssa kovin helposti.

Perhe matkustaa Helsinkiä pidemmälle säännöllisesti, sillä Malkasaaren vanhemmat asuvat Kokkolassa ja Pihlströmin vanhemmilla on mökki Sipoossa. Lisäksi tanssijana, tanssin opettajana ja koreografina työskentelevän Pihlströmin työpaikka on Kirkkonummella, eikä perille asti pääse julkisilla. Pariskunta pohti, että ajokortti toisi vapautta lähteä liikkeelle silloin, kun heille sopisi. He tähyilivät myös tulevaisuuteen; kohta lapsilla olisi harrastuksia ja tarvetta kyydityksille. Uuden oppimisesta innostuvalle Pihlströmille autokoulu oli myös positiivinen haaste.

– Minulle tuli halu kokeilla jotain ihan uutta. Lapset vievät kuitenkin niin paljon aikaani, että en olisi esimerkiksi ehtinyt ruveta opiskelemaan. Sitten keksin, että autokouluhan voisi olla se minun uusi juttuni, Pihlström kertoo.

He tarttuivat tuumasta toimeen. Malkasaari suoritti autokoulunsa loppuun lomamatkalla Kokkolassa ja Pihlström ilmoittautui ajotunneille.

Kahden tuhannen sijoitus

Jopa 2000 euron hintaluokissa liikkuva autokoulu ei ole ihan pieni sijoitus nuorelle, muttei aikuisemmallekaan autokoululaiselle.

– Onhan se kortti lopulta todella hintava ja tuntuu kyllä rahapussissa. 2000 euroa on paljon rahaa ja iso investointi, Pihlström miettii.

Myös Laurosen mielestä autokoulun kustannukset ovat korkeat. Etenkin jos ajokoetta ei läpäise ensimmäisellä kerralla. Pienistä virheistä pitää maksaa kova hinta, sillä jokainen uusintakerta maksaa lisää. 

70 euroa maksavat ajotunnit ovat Pihlströmin mielestä kuitenkin kohtuuhintaisia – pitäähän sitä autokoulua jollain pyörittää. Mutta pimeänajon simulaattorin hinta tuli yllätyksenä. Pelkästä tietokonesimulaatiosta piti pulittaa kokonaiset sata euroa.

Pihlström ei säästänyt autokoulua varten etukäteen, mutta ei tarvinnut myöskään lainaa. Hän teki nimittäin autokoulun kustantamista varten lisätöitä ja sai myös hiukan tukea vanhemmiltaan syntymäpäivälahjan muodossa. Autokoulun kanssa sovittiin, että lasku maksettaisiin kuukausierissä, jolloin kertasumma ei noussut kovin suureksi.

Myös Laurosen mielestä autokoulun kustannukset ovat korkeat. Etenkin jos ajokoetta ei läpäise ensimmäisellä kerralla. Pienistä virheistä pitää maksaa kova hinta, sillä jokainen uusintakerta maksaa lisää. Laurosen autokoulun kustansivat hänen vanhempansa.

Oma auto, paras auto?

Monen tie autokouluun saattaa katketa sen vuoksi, ettei perheessä ole autoa, tai oman auton ostoon ei ole varaa. Nykyään ajokortin hankkiminen ei kuitenkaan kaikille tarkoita automaattisesti auton ostamista. Auton omistamiselle on nykyään tarjolla vaihtoehtoja, kuten erilaiset vuokra-autopalvelut sekä FiksuDiili.

Moni maksaa autonsa myös osamaksulla, ja sitä ovat harkinneet myös sekä Pihlström että Lauronen. Pihlströmin perheellä on toiveissa oma auto, mutta sen ostopäätöstä ei ole vielä lyöty lukkoon.

– Luultavasti ostaisimme auton käytettynä ja osamaksulla. Emme kuitenkaan ole vielä päättäneet, käyttäisimmekö oman auton sijasta tarpeen vaatiessa vuokra-autoa, Pihlström kertoo.

Lauronen kertoo miettineensä kyllä auton ostamista, mutta ei usko sen olevan ajankohtaista vielä ainakaan viiteentoista vuoteen, jos koskaan.

– Jos ostan joskus auton, toivon voivani rahoittaa sen säästöistäni ja osamaksulla. Mutta jos en koe auton ostoon todella suurta tarvetta, voin jättää sen ostamattakin, Lauronen miettii.

Peloton nuoruus

Pihlströmin ajotunnit sujuivat mukavasti, mutta hän kertoo ajamisen vielä hiukan pelottavan. Ennen ajokoetta suunnitelmissa on muutama lisätunti ajo-opetusta.

– Nyt kun mietin taaksepäin, niin olisi ollut hyvä suorittaa ajokortti aikaisemmin. Silloin olisi ollut helpompaa tottua ajamiseen. Nuorena on vähemmän pelkoja. Sitä menee ja tekee, eikä ajattele liikaa, hän pohtii.

Miltä autoilu sitten tuntuu nuoremmasta ajajasta? Ainakaan Laurosta se ei vaikuta pahemmin pelottavan.

– Ajaminen antaa vapauden mennä sinne, minne nenä näyttää.

 

Näin säästät 2000 euroa – 5 vinkkiä

  1. Tee suunnitelma säästämiseen. Mitä aikaisemmin aloitat, sitä pienempi säästösumma kuukaudessa riittää. Hyödynnä Säännöllisen säästämisen laskinta. Jos säästöaikasi on lyhyt, sopii säästökohteeksi säästämisen tili. Pitemmällä säästöajalla kannattaa harkita parempituottoisempaa vaihtoehtoa, kuten säästäjän rahastoa.
  2. Pidä kiinni suunnitelmastasi ja laita säästösumma sivuun automaattisesti tuloistasi. Voit myös kerryttää säästöjä aina korttiostojen yhteydessä ilmaisella ePossu-palvelulla.
  3. Mieti mistä menoista voit karsia. Vertaile hintoja ja osta käytettyä.
  4. Ansaitse lisätuloa arjen askareilla. Kuka lähipiirissäsi tarvitsee esimerkiksi siivousapua, lapsenvahtia tai renkaiden vaihtoa?
  5. Myy turhat tavarat ja vaatteet esimerkiksi nettikirppiksellä.

Teksti: Oona Kansi

Kuvat: Johanna Taskinen

Kopioi sivun linkki: