Varmista huoleton kesä – muistilista lomalle lähtevälle

Ennen kuin työnnät varpaasi rantaveteen, tarkistahan vielä, että laskut hoituvat lomasi aikana ja luottokorttisi on valmiina matkaa varten.

1. Laskut maksettu tai muutettu e-laskuiksi?

Aloita lomatunnelmaan virittäytyminen laittamalla maksuun kaikki sinulle tulleet laskut jo ennen lomalle lähtöä.

Kun muutat loputkin paperiversioina saapuvat laskusi sähköisiksi e-laskuiksi, ne ovat tallessa ja tarkasteltavina verkkopankissasi.

2. Automaattinen maksaminen ja hälytykset asetettu?

Verkkopankin lisäpalvelut helpottavat laskujen muistamista ja tekevät niiden maksamisesta mahdollisimman helppoa ja nopeaa.

Jos haluat päästä oikein helpolla, aseta verkkopankissa automaattinen e-laskunmaksu. Silloin valitsemasi e-laskut veloitetaan suoraan tililtäsi eräpäivänä ilman, että sinun tarvitsee tehdä niille mitään.

Muistutuspalvelu taas lähettää sinulle sähköpostin tai tekstiviestin, kun verkkopankkiisi saapuu uusi e-lasku. Halutessasi voit vahvistaa laskun maksettavaksi tekstiviestillä.

Lisäksi voit asettaa verkkopankkiin hälytyksen käyttötilin saldorajan alittumiselle. Hälytyspalvelu auttaa arvioimaan omia käyttövaroja loman aikana ja ennakoimaan rahantarpeet.

3. Luottokortti valmiina lompakossa?

Luottokortti on lomalla mahtava matkakaveri. Kortilla maksat ostokset ja nostat itsellesi käteistä ympäri maailman. Suomessa voit lisäksi nostaa käteistä useiden kauppojen kassoilta.

Matkalle kannattaa aina pakata mukaan kaksi luottokorttia. Voit esimerkiksi keskittää verkko-ostokset toiselle kortille ja käyttää toista korttia matkalla maksukorttina. Näin pystyt helpommin seuraamaan kulujasi ja pitämään huolen, että maksukortin limiitti riittää matkan ajaksi. Matkalla toinen luottokortti on hyvä pitää visusti säilössä esimerkiksi hotellin tallelokerossa, jolloin ikävässä tilanteessa voit turvautua varakorttiin.

Muistathan, että Nordea Gold -kortti sisältää myös kattavan matkavakuutuksen. Vakuutusominaisuus on voimassa, kun vähintään 75 prosenttia matka- ja majoituskuluista on maksettu luotolla.

Halutessasi voit ostaa matkavakuutuksen myös erikseen. Lue lisää Nordea If -matkavakuutuksesta.

4. Luottoa löytyy? Rajoitukset tarkistettuna?

Ennen lomalle suuntaamista on hyvä muistaa tarkistaa luottokortin luottoraja sekä jäljellä oleva luottolimiitti. Näin varmistat, ettei kortin luotto pääse loppumaan kesken matkan. Lisäksi kannattaa varmistaa, että luottokortin turvarajat on säädetty tarpeisiisi sopivalle tasolle. Jos tiedossa on normaalia suurempia kertanostoja tai -ostoja, kannattaa se huomioida ennen reissuun lähtöä. Mikäli et aio tehdä verkko-ostoksia matkasi aikana, kannattaa kortin verkkokäyttö kytkeä pois päältä. 

Muista tarkistaa myös luottokorttisi maarajaus. Maarajauksella voit itse määritellä alueen, jolla korttia voi käyttää maksamiseen ja käteisen nostoon. Jos pysyttelet visusti kotimaan kamaralla, kortin käyttö kannattaa rajata pelkästään Suomeen.

5. Mobiilipankki ladattuna älypuhelimeen?

Älypuhelimeen tai tablettiin ladattava mobiilipankki on kätevä matkalla. Mobiilipankissa hoidat pankkiasiasi helposti ja turvallisesti ja pysyt ajan tasalla rahatilanteestasi.

Mobiilipankki tuo myös turvaa matkalla: pääset tarkkailemaan tilisi ja korttisi tapahtumia, ja tarvittaessa reagoimaan mahdollisiin virheisiin tai väärinkäytöksiin välittömästi. Näissä tapauksissa kannattaa heti soittaa Nordea 24/7:ään 0200 3000 (mpm/pvm). Puhelinpalvelu on auki ympäri vuorokauden.

6. Pankkitunnukset mukana?

Voit hoitaa pankkiasioitasi missä ja milloin vain, kunhan pankkitunnuksesi ovat mukana. Tunnuslukuja tarvitaan niin verkkopankkiin, mobiilipankkiin kuin puhelinpalveluunkin tunnistautuessa. Niillä todennetaan käyttäjän henkilöllisyys.

Sähköisen pankkiasioinnin tunnistautuminen on entistä helpompaa älypuhelimessa tai tabletissa mukana kulkevalla tunnuslukusovelluksella. Se ei vaadi mukana kannettavaa tunnuslukukorttia, vaan omien pankkitietojen pariin pääsee käyttäjätunnuksella ja itsevalitulla PIN-koodilla.

Vinkit huolettomaan kesäasiointiin antoivat Hanna Kiraly ja Tero Pirskanen Nordeasta.

Hoida päivittäiset raha-asiasi helposti – lue lisää helposta asioinnista

Teksti: Minttu Käenmäki

Kuvat: Maria Moulud

Kopioi sivun linkki: