Vältä kodin turvallisuuden sudenkuopat – 5 vinkkiä

Monet kodin vahingoista voitaisiin välttää pienellä huolellisuudella. Ifin omaisuuskorvausten asiantuntija Juha. T Virtanen ja vahingontorjuntapäällikkö Jari-Pekka Koskela kertovat, kuinka voit ennaltaehkäistä vahinkojen tapahtumista.

1. Vaihda rikkinäiset sähkölaitteet uusiin

Vioittuneista sähkölaitteista, kuten loisteputkista ja pesukoneista, aiheutuu vuosittain useita tulipaloja, kertoo Juha Virtanen.

– Tulipalo voi saada alkunsa vanhasta sähkölaitteesta, jota ei enää syystä tai toisesta käytetä, mutta se on unohtunut johonkin nurkkaan johto pistorasiaan kytkettynä.

Sähkölaitteiden töpseli tulisikin aina irrottaa pistorasiasta. Rikkinäinen laite on paloriski ja voi aiheuttaa myös laajan oikosulun ollessaan kiinni verkkovirrassa.

2. Älä jätä kodinkoneita päälle valvomatta

Monilla on tapana jättää tiski- tai pyykinpesukone yksin pyörimään työpäivän ajaksi.

– Päällä olevan pesukoneen vedenpaine on kovempi, kuin täysillä olevan vesihanan. Jos pyykinpesukoneen jättää päälle aamulla ja se jostakin syystä alkaa vuotaa, niin iltaan mennessä on ehtinyt tapahtua jo suurta vahinkoa, Virtanen toteaa.

Jari-Pekka Koskela opastaa, että kun pesukone hajoaa tai vesiputki rikkoontuu, ensiapuna toimii välitön vedentulon katkaiseminen koneeseen johtavasta vesiputkesta tai pääsulusta. Tällä vältetään mahdollisesti isokin vesivahinko.

– Jokaisen tulisi tietää, kuinka eri koneiden veden- ja virransyöttö katkaistaan, ja missä oman kodin veden pääsulku sijaitsee, hän muistuttaa.

3. Käytä ammattilaisen apua asennustöissä 

Jos omat taidot kodin asennustöiden suhteen epäilyttävät, kannattaa ne jättää suosiolla ammattilaiselle.

– Astianpesukoneet, liedet ja ilmalämpöpumput ovat esimerkkejä laitteista, joiden asentaminen vaatii osaamista, Virtanen sanoo.

Hän kertoo, että onnettomuudet johtuvat usein inhimillisistä virheistä – vesieristykset on tehty huolimattomasti tai keittiön kaapit on ruuvattu kiinni liian heppoisella ruuvilla väärään kohtaan.

Koskela muistuttaa myös, että aina kun asentaa jotakin itse, on siitä myös itse vastuussa. 

– Amatöörin asentamat sähkötyöt voivat olla hengenvaarallisia. Kun palkkaat ammattilaisen, säästät työstä aiheutuvan vaivan ja siirrät myös vastuun sen onnistumisesta.

4. Ole tarkkana takan kanssa 

Takanlämmitys tulisi muistaa aloittaa rauhallisesti, Virtanen muistuttaa. 

–  Monesti takkaan laitetaan heti täysi tuli, kun halutaan esimerkiksi kylmä Lapin-mökki nopeasti lämpimäksi. Kun kylmä ja kostea hormi ja kuuma tuli kohtaavat, syntyy ilmalukko, joka painaa savun takaisin alas.

Väärin säilötty tuhka on toinen jokavuotinen tulipalojen aiheuttaja.

–  Tuhkan seassa saattaa olla vielä hehkuvia kekäleitä, joita on vaikea havaita tuhkia tyhjennettäessä. Avonaisessa astiassa puuterassille jätettynä ilmavirta puhaltaa tuhkan pois ja herättää kekäleet uudelleen henkiin. Pahinta on, jos tuhkat on tyhjennetty muovipussiin tai pahvilaatikkoon. Tällaisista tilanteista on alkanut lukuisia tulipaloja. Tuhkat pitää säilöä kannellisessa metalliastiassa palamattomalla alustalla, Koskela toteaa.

5. Pidä vakuutukset ajan tasalla

Vahinkojen varalta kodin vakuutusten ajantasaisuudesta kannattaa pitää huolta.

– Ensimmäinen kotivakuutus otetaan yleensä parikymppisenä, kun muutetaan omilleen. Kun elämäntilanteet muuttuvat, hankitaan esimerkiksi isompi asunto, tai lemmikkieläimiä tai saadaan lapsia, kotivakuutuksen laajuuteen ja omavastuuosuuteen voi olla tarpeen tehdä muutoksia, Virtanen muistuttaa.

Mitä kotivakuutuksellesi kuuluu? Lue lisää vakuutuksista täältä

Teksti: Veera Argillander

Kopioi sivun linkki: