Turvallisen verkkomaksamisen aakkoset

Shoppailu verkossa on monelle arkipäivää, mutta onko se myös turvallista? Ota haltuun verkkomaksamisen aakkoset ja tee verkko-ostoksia turvallisin mielin.

Verkossa ostokset voi maksaa usealla tavalla – luottokortilla, pankin debit- ja electron-korteilla, e-maksuna sekä erilaisilla verkkomaksupalveluilla kuten Paypal ja laskutuspalveluilla kuten Klarna.

Oli maksutapa mikä hyvänsä, niitä kaikkia yhdistää se, että tarkkana on hyvä olla. Kun tekee ostoksia, raha liikkuu ostajalta myyjälle. Ja aina, kun raha vaihtaa omistajaa, on syytä esimerkiksi tarkistaa, ettei ostoksista koidu aiottua isompaa laskua.

M niin kuin maalaisjärki, minimitiedot ja maksutapa

Verkko-ostoksilla tärkein aakkonen on M eli maalaisjärki. Sitä käyttämällä pärjää hyvin. Esimerkiksi entuudestaan tuntemattomassa verkkokaupassa ei kannatta lähteä suin päin ostoksille, vaan ensin on syytä selvittää kaupan taustat, lukea käyttäjäarvioita ja kuulostella tuttujen käyttökokemuksia. Muista terve kriittisyys. Jos homma haiskahtaa, on siinä todennäköisesti jotain mätää. Ethän ostaisi sikaa säkissä tai asioisi hämärän oloisessa kivijalkakaupassakaan – miksi siis tekisit niin netissä?

Verkkokaupalle kannattaa luovuttaa itsestään vain minimitiedot. Jos ostoksen tekeminen ei edellytä henkilötunnuksen tai kotiosoitteen antamista, ei niitä kannata antaa. Mikäli kaupan tietokannat joutuvat vääriin käsiin, nimellä, henkilötunnuksella ja osoitteella voi saada aikaan paljon vahinkoa.

Maksutapa kannattaa miettiä sen mukaan, mitä on ostamassa. Lennot ja muut kalliimmat ostokset on hyvä maksaa verkossa luottokortilla. Jos tuote onkin viallinen, ei saavu perille tai jos lento peruuntuu, voi reklamaation tehdä suoraan pankkiin. Kortilla maksamisesta saatetaan veloittaa pieni lisäkulu, mutta ongelmatilanteessa ylimääräisistä euroista saattaa olla suuri rahallinen hyöty. Suomessa suosittu e-maksu taas on helppo ja nopea tapa maksaa ostoksia suoraan pankkitililtä. Maksun takaisin saaminen reklamaatiotilanteessa, erityisesti ulkomaisten verkkokauppojen kohdalla, voi olla kuitenkin luottokorttimaksua hankalampaa.

E niin kuin ehdot

Vaikka ehdot olisivat pitkät, on ne syytä lukea läpi aina palveluita tilatessa. Jos vain laittaa rastin ruutuun ja hyväksyy ehdot lukematta, voi sitoutua sellaiseen, mihin ei alkujaan ollut tarkoitus. Esimerkiksi voi luulla ostavansa yhden tuotteen, mutta onkin sitoutunut puolen vuoden kestotilaukseen.

H niin kuin huolellisuus

Sama huolellisuus rahojen käsittelyssä pätee ostoksilla niin kivijalkamyymälässä kuin verkkokaupoissa. Esimerkiksi korttitietoja ei tule lähettää minnekään sähköpostitse, ja verkkomaksut kannattaa tehdä vain omalla tietokoneella, sillä maksutiedot voivat tallentua koneen muistiin. Koneen virustorjunta on myös hyvä pitää ajan tasalla ja tyhjentää koneen selaimen välimuisti erityisesti silloin, jos asioi yhteiskäytössä olevalla tietokoneella.

S niin kuin suojaus

Verkkokaupan SSL-suojaus varmistaa turvallisen ostosten teon, koska silloin tieto liikkuu verkossa suojattuna. SSL-suojauksen tunnistaa siitä, että verkkokaupan osoitteen alussa on https perinteisen http:n sijaan. Jos siis pieni s-kirjain puuttuu ostoskorin osoitteesta, voi olla parempi jättää ostokset tekemättä.

V niin kuin vahvistus ja valppaus

Mastercard SecureCode- ja Verified by Visa -logot verkkokaupassa tarkoittavat sitä, että luottokorttiostos vahvistetaan pankkitunnuksilla. Kyseisten vahvistuspalvelujen etu on siinä, että niin ostaja kuin myyjäkin tunnistetaan, mikä lisää turvallisuutta ja luottamusta molempien näkökulmasta.

Valppaus on valttia verkossa. Omia tilitapahtumia on hyvä seurata verkko- tai mobiilipankissa, vaikkei epäilisikään väärinkäytöstä. Jos kuitenkin huomaa jotain asiaankuulumatonta, kannattaa siitä ilmoittaa välittömästi pankkiin ja tehdä selvityspyyntö. Jos esimerkiksi huomaat, että joku muu on käyttänyt korttiasi tai sillä on tehty huomaamattasi ostoksia, kannattaa kyseinen kortti sulkea mahdollisimman nopeasti korttien sulkupalvelussa +358 20 333 (pvm/mpm). Jos kortilla ei pysty maksamaan verkossa, kannattaa ensin tarkistaa verkko- tai mobiilipankista kortin nettikäytön rajoitukset ja maarajaukset sekä tarvittaessa muokata niitä. 

Verkkomaksamisen aakkosia avasivat Tero Pirskanen ja Marjo Eklund Nordeasta. 

Tutustu tarkemmin kortin käytön maarajaukseen

Teksti: Paula-Maija Wallin

Kopioi sivun linkki: