Sukanvarteen

Haluaisitko ostaa asunnon, lähteä matkalle tai kerätä rahaa pahan päivän varalle? Säästäminen vaatii aikaa ja malttia, joten suunnitelmat kannattaa laittaa heti kuntoon. 

Säästämiseen pätee kolmen V:n sääntö: varakassa, vaurastuminen ja vanhuuden varalta säästäminen. Vaikkei kaikkia kolmea saisi laitettua kerralla kuntoon, tärkeintä on, että säästämisen aloittaa nyt eikä vasta huomenna. Katso asiantuntijan säästövinkit eri elämäntilanteisiin. 

Varakassaa vaihto-opintoja varten

“Aloitin tänä syksynä opiskelut yliopistossa, minkä ohella teen töitä osa-aikaisesti. Tällä hetkellä asun vuokrayksiössä, mutta säästän omaa asuntoa varten ASP-tilillä. Kolmantena opiskeluvuonna tarkoituksenani olisi lähteä vuodeksi vaihtoon Etelä-Amerikkaan. Mikä olisi paras keino kerätä säästöjä vaihto-opiskelua varten, jotta rahaa jää myös elämiseen?”

On erinomainen idea säästää palkasta asuntoa varten. Pankki arvostaa aina sitä, että asuntolainaa haettaessa on jo omia säästöjä kertyneenä. Jos palkasta liikenee ylimääräistä, kannattaa tehdä esimerkiksi säännöllinen rahastosäästösopimus. Kuukausisäästösopimuksen voi tehdä jo 40 eurolla kuukaudessa. Jos suunniteltu säästöaika olisi mainittu kolme vuotta, voi säästää kohteeseen, jossa on mukana vähän riskiäkin, jotta on mahdollista saavuttaa parempaa tuottoa. Pankkineuvoja auttaa valitsemaan sopivimman tavan säästää rahastoihin.

Säästämistä tulevaisuuden varalle

”Minä ja avovaimoni ostimme kaksi vuotta sitten asunnon yhdessä ja nyt lyhennämme asuntolainaa. Pyrin laittamaan palkasta kuukausittain syrjään säästötilille pienen summan pahan päivän varalle. Haaveilen omasta purjeveneestä, mitä varten säästän säännöllisesti rahastoon. Vaikka eläkeikä tuntuukin vielä näin kolmekymppisenä kaukaiselta, olen miettinyt myös eläkesäästämisen aloittamista. Milloin eläkesäästäminen pitäisi aloittaa, jotta työuran päätyttyä olisi mukavasti rahaa elämiseen?”

Rahaa on hyvä laittaa säästöön kuukausittain niin pitkän kuin lyhyen aikavälin tarpeisiin. Arjen yllättäviä menoja varten on hyvä perustaa varakassa, jonne säästää palkasta sopivan summan kuukausittaisten menojen jälkeen. Tilillä olisi hyvä olla aina parin kuukauden tulojen verran rahaa, niin kuukausibudjetti ei mene pilalle, jos esimerkiksi pesukone yllättäen hajoaa. Rahasto on hyvä vaihtoehto pidempiaikaiseen säästämiseen. 

Eläkesäästämisessä säästöaika voi usein olla pitkä, joten sijoituskohteiksi voi valita selvästi osakepainotteisempia eli riskisempiä kohteita. On hyvä kuitenkin muistaa myös osakesijoittamisessa huolehtia riittävästä hajautuksesta. Jokaisella perheenjäsenellä olisi hyvä olla omat säästösuunnitelmat, jotta perheen talous ei olisi liian riippuvainen pelkästään yhden perheenjäsenen säästöistä. Säästettäviä summia voi muuttaa kuhunkin elämäntilanteeseen sopiviksi.

Kädestä suuhun eikä säästöön

”Viisihenkinen perheemme elää varsinaisia ruuhkavuosia. Asuntolainaa on vielä jonkin verran lyhentämättä ja kaikki liikenevät rahat tuntuvat menevän arjen pyörittämiseen sekä kolmen kouluikäisen lapsen harrastuksiin. Rahaa on todella vaikea saada sivuun, kun yleensä vähäisetkin säästöt käytetään viimeistään kesälomamatkaan. Mikä neuvoksi, jotta säästäminen olisi pitkäjänteisempää?”

Ruuhkavuosienkin keskellä on mahdollista aloittaa säästäminen ja laittaa perheen raha-asiat kuntoon.  Ymmärrettävästi voi olla vaikea löytää säästösummia niin varakassaan, vaurastumiseen ja vanhuuden varalle, mutta aloita vaikka perheen yhteisestä puskuritilistä. Pidä huolta, että siellä on 1–3 kuukauden palkka äkillisten menojen varalta. Ryhdy lisäksi säästämään joka kuukausi tietty summa rahaa, joka automaattisesti siirtyy palkkapäivänä tililtä. Jos sinulla ei ole kokemusta sijoittamisesta, hyödynnä varainhoidon palvelut ja tee säästösuunnitelma jokaista perheenjäsentä varten. Esimerkiksi Säästäjän rahastoista löydät valmiit hajautetut salkut erilaisilla riskiprofiileilla. Näissä rahastoissa salkunhoitaja pitää huolta hajautuksesta. 

Varallisuuden käyttöä fiksusti

”Olen jo yli 70-vuotias ja viiden ihanan lapsenlapsen mummo. Nautin melko huolettomista ja velattomista eläkepäivistä aviomieheni kanssa, koska asuntolainamme on maksettu pois jo toistakymmentä vuotta sitten. Kuukausitulomme koostuvat lakisääteisestä eläkkeestä sekä omista eläkesäästöistä. Muutimme vastikään omakotitalosta pienempään rivitaloasuntoon, josta jäi vähän varoja yli. Nyt mietimmekin, mitä kertyneelle varallisuudelle kannattaisi tehdä, jottei se mene pelkästään perintöverojen maksuun, kun meistä aika joskus jättää.”

Ansaituista eläkepäivistä ja kerätystä varallisuudesta kannattaa nauttia! Jos koko eläke ei kulu elämiseen, voi siitä säästää esimerkiksi rahastoon. On hyvä myös pitää varakassaa tilillä vanhuuden turvana esimerkiksi yllättävien, isompien lääkärikulujen varalta. Asuntokaupoista ylijääneet varat voi  sijoittaa esimerkiksi Säästöhenkivakuutukseen osana perintösuunnittelua. Tällöin rahat ovat sijoitettuna siten, että kuoleman jälkeen edunsaajina olevat lapset tai lapsenlapset saavat kukin jopa 35 000 euroa ilman perintöveroa. Edunsaajat ja perintösummat saa määrätä itse sekä halutessa voi sulkea pois avio-oikeuden edunsaajien puolisoilta. Säästöhenkivakuutuksesta voi myös itse nostaa säästöjä ja käyttää niitä omiin tarpeisiin, mikäli suunnitelmat muuttuvat. Näin ollen ei tarvitse olla huolissaan, että rahat olisivat loppuiäksi sidotut.

Kysymyksiin vastasi säästämisen asiantuntija Henna Karjalainen Nordeasta. Asiakaskommentit ovat kuvitteellisia esimerkkejä.

Rahastoja hallinnoi Nordea Funds Oy. Nordea Bank AB (publ), Suomen sivuliike toimii Nordea Funds Oy:n asiamiehenä tarjotessaan Nordea Funds Oy:n hallinnoimia sijoitusrahastoja. Ennen sijoituspäätöksen tekemistä asiakkaan tulee aina tutustua rahaston ominaisuuksiin, kuluihin ja riskeihin, jotka ilmenevät rahaston avaintietoesitteestä sekä muusta lakisääteisestä materiaalista, jotka ovat saatavilla osoitteesta www.nordea.fi/rahasto.

Ota yhteyttä, niin tehdään sinullekin säästämisen suunnitelma!

Laske säännöllisen säästämisen laskurilla paljonko juuri sinä voit säästää.

Teksti: Paula-Maija Wallin

Kopioi sivun linkki: