Saitko mätkyt? Näillä vinkeillä selviät jäännösverosta ja vältät sen ensi vuonna

Jos tulot vaihtelevat tai työpaikka vaihtuu tiuhaan, verosuunnittelu voi tuntua taitolajilta. Mätkyjen välttämiseen on kuitenkin yksi helppo muistisääntö: tarkista veroprosenttisi säännöllisesti.

Oletko sinä tänä vuonna yksi niistä vajaasta 700 000 suomalaisesta, joille kolahtaa harmillinen lasku? Kyseinen lasku karhuaa jäännösveroa, jonka keskimääräinen suuruus on tänä vuonna noin 1 600 euroa.

Suurin osa maksaa jälkikäteistä veroa huomattavasti keskimäärää vähemmän. Viime vuonna keskimääräiset mätkyt olivat suuruudeltaan niin ikään noin 1 600 euroa, mutta maksettujen mätkyjen mediaaniarvo oli noin 340 euroa.

Jäännösvero saattaa tulla yllätyksenä, ja ylimääräiseltä tuntuva menoerä tuskin miellyttää ketään. Kokosimme vinkit siihen, miten vältät mätkyt ensi vuonna.

1. Maksa mätkyt eräpäivään mennessä  

Useimmat palkansaajat saavat tietää mahdollisesta jäännösverosta jo toukokuussa. Viimeistään tieto tulee lokakuussa. Paras tapa toimia on maksaa mätkyt eräpäivään mennessä, sillä myöhästyneestä maksusta peritään 7 prosentin viivästyskorko.

Jäännösveron maksamista varten voi laittaa pieniä summia syrjään etukäteen, jotta maksu ei kirpaise liikaa. Jos taloudellinen tilanne ei yksinkertaisesti anna myöten maksaa mätkyjä ajallaan, on parasta olla yhteydessä verohallintoon ja sopia maksujärjestelystä.

2. Tarkista veroprosenttisi säännöllisesti

Mätkyt kertovat siitä, että tulojen ennakonpidätys on ollut edellisvuonna liian pieni. Olet siis maksanut liian vähän veroja siihen nähden, mitä olet tienannut.

Ennakonpidätysprosentti määräytyy kaksi vuotta vanhojen tietojen mukaan. Viimeistään nyt kannattaa siis varmistaa, että verokorttisi on nykyisten tulojesi mukainen.

Jos työnantaja ei muutu ja kuukausipalkka pysyy tasaisena, vuosittaiset tulot ovat yleensä ennakoidun mukaiset ja veroprosentti oikea. Toisin on esimerkiksi yrittäjillä, joiden tuloissa saattaa olla suuriakin heittoja. Tulojen arvioiminen voi olla vaikeaa myös esimerkiksi keikkatyötä tai määräaikaisia töitä tekevälle.

Tällöin turvallisinta on tarkistaa veroprosentti kerran vuodessa, viimeistään syksyllä. Oikean veroprosentin voi laskea helposti Verokortti verkossa -palvelun laskurilla. 

Selvitä laskuria varten, paljonko olet alkuvuonna tienannut ja paljonko sinulta on peritty ennakonpidätystä. Arvioi sitten, mitä tienaat vielä loppuvuonna. Laskuri laskee sinulle oikean veroprosentin, ja voit tarvittaessa tilata uuden verokortin.

3. Työtilanteesi muutos vaikuttaa todennäköisesti veroprosenttiin

Nyrkkisääntö on, että ennakonpidätysprosentti kannattaa tarkistaa aina, jos työtilanne muuttuu. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi työpaikan vaihtamista, eläkkeelle jäämistä tai työttömäksi joutumista.

Useimmat yllätysmätkyt tulevat nimittäin juuri silloin, kun on tapahtunut muutos, joka pienentää tai suurentaa tuloja tai katkaisee niiden saamisen.

Juttuun on haastateltu Nordean yksityistalouden ekonomistia Olli Kärkkäistä ja Veronmaksajain keskusliiton lakiasiain johtajaa Vesa Korpelaa.

Matti kukkarossa? Näin pankki voi auttaa rahahuolissa

 

Teksti: Saara Tammi

Kuvat: Eeva Murtolahti

Kopioi sivun linkki: