Säästäminen – säännöllinen kuluerä vai ylimääräistä menoa?

Osuiko kohdalle yllättävä menoerä juuri ennen palkkapäivää? Unelmoitko matkasta ulkomaille, mutta epäilet haaveen toteutumista? Kun teet säästämisestä säännöllisen osan arkea, eivät pahat päivät pääse yllättämään, ja etäisiltä tuntuvat haaveetkin tulevat todeksi.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Jotta saisit säästämisen järkevästi osaksi arjen menojasi, on sinun ensin kartoitettava oma lähtötilanteesi ja tehtävä sinun suunnitelmasi säästämiseen. Valitettavasti ei ole olemassa yhtä säästämisen ratkaisua, joka sopisi sellaisenaan kaikille, vaan tavoista on räätälöitävä se itselleen sopivin.

Hyvä tapa kerryttää säästöjä on kuukausisäästäminen, jolloin jokaisesta palkasta tai muusta kuukausiansiosta laitetaan säästöön omaan tilanteeseen sopiva summa, oli se sitten 40 tai 200 euroa. Tässä tulee luonnollisesti huomioida omat tulot ja niiden säännöllisyys. Esimerkiksi freelance-tuloilla elävän voi olla vaikeampaa sitoutua laittamaan joka kuukausi säästöön tietty, kiinteä summa.

Säästämisen onnistuminen riippuu tulotason lisäksi myös jokaisen säästäjän henkilökohtaisista ominaisuuksista. Joillekin kuukausittainen säästäminen on yhtä luontevaa kuin vaikkapa laskujen maksaminen kerran kuukaudessa, kun taas toisille omien kulujen hallinta on haastavampaa. Kun tunnistat omat rahankäyttöösi liittyvät kompastuskivet, on säästäminen helpompi sisällyttää osaksi arkea.

Omien kulutustottumusten haastaminen auttaa säästämisessä alkuun

Säästämistä ei tulisi nähdä ylimääräisenä menona, vaan nimenomaan osana muita kuluja. Siksi on tärkeää löytää omista kulutustottumuksistaan osa-alueita, joista liikenisi jonkin verran rahaa säästöpossuun laitettavaksi.

Mikäli ostat esimerkiksi joka aamu työmatkalla neljän euron kahvin, kertyy niistä kuukaudessa yhteensä jo 80 euroa. Jos esimerkiksi ostaisitkin kahvin vain joka toinen päivä, kertyisi sinulle säästöjä jo 4o euroa. Tämän summan voi esimerkiksi laittaa säästötilille tai kenties kasvamaan tuottoa rahastoon.

Omien kulutustottumusten muuttaminen on haastava tehtävä, sillä omalle rahankäytölle sokeutuu hyvin helposti. Erityisesti tulotason noustessa alkavat usein myös menot nousta samaa tahtia. Palkkapäivänä pankkitilin saldo nousee tiettyyn lukemaan, mutta tätä ennen se on usein pudonnut lähelle nollaa.

Erilaiset säästökassat erilaisille tarpeille - mikä sinulle sopii?

Kun olet ensin kartoittanut omia kulutustottumuksiasi, voit ryhtyä miettimään, minkälaisen aikavälin säästötavoitteet sopivat sinulle tällä hetkellä parhaiten.

Ensimmäisenä tavoitteena voidaan pitää pientä varakassaa, jonne kerätään parin kuukauden nettotulojen suuruinen summa. Varakassa pelastaa yllättäviltä tilanteilta ja varmistaa, ettei pienen pahan päivän takia joudu kajoamaan pidempiaikaisiin säästöihin.

Varakassan lisäksi on hyvä säästää myös pidempiaikaiseen kassaan, jossa tavoitteena on kerätä varoja lähivuosien suurempiin tarpeisiin, kuten esimerkiksi asuntoon tai mökkiin.

Kolmas säästökassa sen sijaan sijoittuu eläkeikään. On fiksua alkaa kerryttämään myös eläkeiän varallisuutta heti, kun siihen on mahdollisuus. Lue lisää eläkesäästämisestä

Aloita heti, älä myöhemmin

Säästäminen kannattaa aina, ja mitä nopeammin sen aloittaa, sitä suuremman hyödyn voi saavuttaa. Mikäli säästäminen tuntuu vaikealta, aloita pienestä. Pienet menot merkitsevät säästämisessä huomattavasti enemmän kuin suuret tulot.

Säännöllinen säästäminen ei kuitenkaan tarkoita, että pitäisi tinkiä liikaa omasta elämänlaadusta. Päinvastoin, kun laittaa tasaisin väliajoin jotain sukanvarteen, voi myös rennosti nauttia elämästä.

Juttua varten on haastateltu Jari Ohrankämmentä Nordeasta.

Katso video ja aloita säännöllinen säästäminen

Teksti: Katja Mikkola

Kopioi sivun linkki: