Omakotitaloasuja – varaudu näihin vaaroihin

Omakotitalo on unelma, jota kuitenkin usein varjostaa huoli kunnossapitoon uppoavista menoista ja omien huoltotaitojen riittävyydestä. Pidä mielessä nämä neljä neuvoa niin säästyt monilta huolilta.

1. Tunne talosi

Rakennukset ovat yksilöllisiä niin kuin asukkaansakin. Tutustu kotiisi ja sen tekniikkaan. Perehdy rauhassa, mihin suuntaan vesi kulkee putkissa, ovatko salaojat kunnossa, ja miten ilmanvaihto toimii. Tutustumiseen hyviä oppaita ovat säännöllisesti täytetty huoltokirja sekä aikaisemman omistajan kokemukset. Kun saat hyvän tuntuman omakotitaloosi, siitä on helpompi pitää huolta.

2. Tunnista ongelman oireet

Jos havaitset jotain epätavallista, on parempi puuttua siihen heti. Mitä nopeammin ongelman paikantaa, sitä pienemmällä vahingolla yleensä selviää. Kosteusvaurio antaa merkkejä itsestään, kun ikkunat huurtuvat tai pinnoitteissa näkyy värimuutoksia tai irtoilemista. Vuodontunnistimien ja kosteusanturien ohella valppaus ja nenä opastavat usein ongelman lähteelle.

3. Priorisoi ja ennakoi huoltotoimet

Kun muuttaa vanhaan taloon, on mielessä usein jo pitkä lista kunnostuskohteita. Ennen kuin ryhdyt toimeen kannattaa kuitenkin punnita tarkkaan, mikä toimenpide vaatii huomiota kiireellisimmin. Kun esimerkiksi vesikatto vuotaa, ajaa se olohuoneen tapetinvaihdon ohi.

Muista, ettei mikään rakennuksessa ole ikuista. Pidä itsesi ajan tasalla laitteistojen kunnosta ja varaudu ajoissa esimerkiksi lämmityksen ja koneellisen ilmanvaihdon uusimiseen.

4. Vahingot sattuvat siellä, missä on elämää

Kaikki vahingot eivät synny huomaamatta. Esimerkiksi pesuhuoneessa kosteusvauriot voivat kehittyä pitkienkin aikojen kuluessa, mutta keittiössä rikkoutunut astianpesukone taas yllättää äkillisesti.

Vinkit omakotitalon vahinkoihin varautumiseen antoi Ifin Johannes Pulkki.

Olisiko aika päivittää vakuutukset kuntoon? Lue lisää kotivakuutuksesta ja uudesta Kunnon koti -palvelusta

Vältä kodin turvallisuuden suodenkuopat – 5 vinkkiä 

Teksti: Tuomas Heikkilä

Kuvitus: Anna Salmisalo

Kopioi sivun linkki: