Näin selviät yllättävästä rahapulasta

Työttömäksi jääminen tai sairastuminen voi järkyttää kenen tahansa taloutta. Muutoksesta selviää, kun budjetoi menot tarkasti ja sopii uusia maksujärjestelyjä. Hävetä ei tarvitse.

Ota nopeasti yhteys pankkiin

Jos tulot pienenevät yllättäen, kannattaa ottaa mahdollisimman pian yhteyttä pankkiin ja laskuttajiin. Kun kertoo muuttuneen tilanteen, voidaan neuvotella esimerkiksi lainan maksuvapaata ja helpotettuja maksuohjelmia.

Mieti, mistä voit luopua

Kun tulot laskevat, on äärimmäisen tärkeää budjetoida talous tarkasti. Kannattaa listata kaikki tulot ja menot ja miettiä, mistä voi karsia. Jostain täytyy väistämättä luopua ainakin siihen asti, että taloustilanne palaa normaaliksi.

Varaudu etukäteen vakuutuksella

Työttömäksi jääminen tai yllättävä sairastuminen voi järkyttää kenen tahansa talouden. Paras keino selviytyä muutoksesta on varautua siihen etukäteen. Pankista kannattaa kysyä esimerkiksi lainaturvaa tai henkilöturvaa työttömyyden tai työkyvyttömyyden varalle.

Käänny tukiverkoston puoleen

Tärkeintä on, ettei jää taloudellisen muutoksen jälkeen yksin vaan juttelee siitä heti esimerkiksi läheisen tai pankin työntekijän kanssa. Tukiverkosto vahvistaa tunnetta siitä, että muutoksesta kyllä selviää.

Unohda turha häpeä

Vaikka tulojen tippuminen voi tuntua lannistavalta, kannattaa muistaa, että raha-asiat voi melkein aina järjestää. Maksukyvyn heikkenemistä ei tarvitse hävetä. Elämä voi yllättää kenet tahansa, ja pankin työntekijät ovat tottuneita auttamaan muutoksen pyörteissä.

Vinkit antoi Margareta Normen Nordeasta.

Tee itsellesi taloussuunnitelma

Tutustu, miten voit vakuuttamalla turvata talouttasi

Teksti: Pauliina Suominen

Kuvitus: Ville Korhonen

Kopioi sivun linkki: