Näin annat rahaa joululahjaksi

Kirjekuoresta paljastuva seteli on usein toivottu lahja. Myös arvopaperit, kuten rahasto-osuudet ja osakkeet ovat rahanarvoisia lahjoja. Mutta mitä arvopaperilahjojen antamisessa tulisi huomioida ja kuinka paljon rahaa voi lahjoittaa verottomasti? Lue vinkit joulun rahalahjojen antamiseen.

1. Käteinen tai tilisiirto ilahduttaa lähes jokaista lahjansaajaa

Mitä lahjaksi teini-ikäiselle kummilapselle tai lapsenlapselle? Vältä lahjastressi ja turha tavaravyöry paketoimalla pukinkonttiin rahaa. Kirjekuoreen sujautettu seteli tai suoraan tilille tehty talletus ovat usein toivottuja lahjoja. Lahjansaaja voi hyödyntää lahjarahan itselleen mieluisalla tavalla esimerkiksi joulun jälkeen alennusmyynneissä tai osana isompaa hankintaa. Jos seteli tuntuu persoonattomalta lahjalta, paketoi se kauniisti koristeltuun kirjekuoreen.

Joulu on hyvää aikaa avustaa perheenjäsentä tai läheistä taloudellisesti myös suuremmissakin hankinnoissa ja hankkeissa, kuten ensiasuntoon säästämisessä. Suuremmat summat kannattaa käteislahjan sijaan tehdä tilisiirtoina. Tililahjan edellytys on, että sinulla on tiedossasi lahjansaajan tilinumero. Käyttötililtään lahjansaaja voi sitten siirtää lahjasumman esimerkiksi ASP- tai muulle säästötilille. Isoissa summissa lahjansaajaa kannattaa myös muistuttaa tekemään lahjaveroilmoitus.  

2. Rahasto-osuus auttaa alkuun säästämisessä

Rahastosijoitus on hyvä tapa muistaa esimerkiksi nuorta. Se ei vaadi osaamista pörssikursseista, mutta voi auttaa säästämisen alkuun ja parhaassa tapauksessa sytyttää kipinän perehtyä talousasioihin laajemmin.

Ennen rahasto-ostoksille suuntaamista kannattaa muistaa, että kuten kaikessa säästämisessä ja sijoittamisessa, myös rahastojen kohdalla aika on rahaa. Rahastolahja on järkevä vaihtoehto vain pitkäaikaiseen sijoittamiseen. Mieti siis hetki lahjansaajaa. Minkälaiseen tarpeeseen hän toivoo taloudellista avustusta? Ja onko hän ylipäätään kiinnostunut rahastosijoittamisesta? Jos lahjansaaja tarvitsee uuden polkupyörän keväällä tai matkarahaa kesälomareissua varten, eivät jouluna annetut rahasto-osuudet ole paras vaihtoehto. Sen sijaan esimerkiksi viiden tai kymmenen vuoden päässä siintävää ensiasuntoa ajatellen rahasto-osuudet voivat olla oiva lahja.

Mieti myös, haluatko tehdä kertasijoituksen vai lahjoittaa säännöllisesti vaikkapa kuukausittain tai tulevina syntymäpäivinä ja jouluina.

3. Osakkeet ilahduttavat niistä kiinnostunutta

Osakelahjan antaminen on hieman mutkikkaampaa kuin rahasto-osuuden lahjoittaminen. Osakelahjan saajalla tulee olla arvo-osuustili osakkeiden säilyttämistä varten. Jos sellaista ei vielä ole, tulee lahjansaajan se avata. Osakelahja ei myöskään voi olla yllätyslahja, sillä sitä varten on tehtävä lahjakirja, jolla saaja ottaa lahjan vastaa. Jos lahjansaaja on alaikäinen, ottavat hänen vanhempansa lahjan vastaan.

Ennen osakelahjoitusta kannattaa varmistaa, että lahjansaaja on varmasti kiinnostunut siitä. Kuten rahasto-osuudet, myös osakkeet tulisi aina ajatella pitkäaikaisina sijoituksina. Jos lahjansaaja päättää heti joulun pyhien jälkeen marssia pankkiin myymään osakkeensa, on sekä antajalle että saajalle koitunut koko prosessista vain turhaa vaivaa.

Osake- tai rahastolahja ei koskaan ole kirjan tai suklaarasian korvike. Jos lahjanantajan tarkoituksena on vain välttää joulun tavaravyöry ja varmistua siitä, että lahjansaaja saa jotain itselleen mieluista, on käteislahja tai tilisiirto parempi vaihtoehto. Sen sijaan osakesäästämisestä ja sijoittamisesta kiinnostuneelle osakelahja voi olla fiksu idea.

4. Jos harkitset rahalahjaa alaikäiselle, keskustele siitä hänen huoltajiensa kanssa  

Alaikäisen omaisuutta hallinnoivat huoltajat eli yleensä vanhemmat yhdessä. Lapselle ei voi esimerkiksi avata pankkitiliä ilman vanhempien suostumusta. Myös rahasto-osuuksien ja osakkeiden vastaanottamiseen tarvitaan heidän suostumuksensa. 

Vinkit rahalahjoihin antoi Nordean pankkilakimies.

Tili, rahasto vai osakkeita? Lue lisää eri vaihtoehdoista antaa lapselle rahaa lahjaksi.

Yllätä läheisesi rahastolahjalla – Lue lisää rahastosijoituksen lahjoittamisesta.

Kiinnostuitko osakesäästämisestä? Tutustu tarkemmin osakesijoituksen tuoton muodostumiseen ja riskeihin 

Paljonko rahaa tai arvopapereita saa lahjoittaa verottomasti?

  • Verovapaan lahjan raja on 4000 euroa kolmen vuoden aikana. Voit siis lahjoittaa kolmen vuoden aikana samalle saajalle yhteensä 3999 euron arvosta esimerkiksi käteistä rahaa tai sijoituksia verottomasti. 4000 eurosta ja siitä yli menevästä määrästä on lahjansaajan tehtävä lahjaveroilmoitus ja maksettava lahjaveroa. 
  • Verovapaan määrän voi lahjoittaa kerralla tai osissa kolmen vuoden aikana. Säännöllinen lahjoitus voi siten olla kuukaudessa noin 111 euroa.
  • Verovapaan lahjan määrä koskee yhtä lahjanantajaa. Näin ollen esimerkiksi isovanhemmat voivat molemmat lahjoittaa lapsenlapselleen 3999 euroa verottomasti eli yhteensä kaksinkertaisen summan.
  • Hallitus esittää lahjaverorajan nostamista 4000 eurosta 5000 euroon vuoden 2017 alusta. Toteutuessaan lain muutos tarkoittaisi sitä, että jos nyt lahjoitat lapsenlapselle 3999 euroa, voit vielä seuraavan kolmen vuoden aikana lahjoittaa hänelle 1000 euroa. 

Teksti: Veera Argillander

Kuvat: Pinja Nikki

Kopioi sivun linkki: