Miksi omistusasuminen kannattaa?

Moni pohtii, onko järkevämpää asua vuokralla ja olla velaton vai omistaa asunto ja olla naimisissa pankin kanssa. Omaa lainaa voi lyhentää vuokraa vastaavalla summalla, mutta samalla maksaa myös korkoja pankin lainaamasta rahasta.

Kysyimme Huoneistokeskuksen toimitusjohtajalta Antti Asteljoelta, onko omistaminen kannattavampaa kuin vuokraaminen, ja vastaus oli selkeä. Kyllä.

– Miksi maksaa toiselle, jos voi lyhentää itselle?

Asteljoen mukaan vuokra-asuminen ei ole kannattavaa, jos asiaa ajatellaan puhtaasti taloudellisesta näkökulmasta. Lainaraha on nyt edullista, ja asuntojen hintatasot ovat tulleet maltillisemmiksi, kun taas vuokrat nousevat keskimäärin 3–4 % joka vuosi. Näin ollen omistusasuminen tulee jatkuvasti kannattavammaksi.

Vaikka Asteljoki ei näe pidemmän päälle taloudellista perustetta vuokra-asumiselle, hän pitää sitä hyvänä tilapäisratkaisuna.

Oma asunto tuo turvaa

Asteljoki korostaa, että asunnot ja kiinteistöt ovat suuri osa Suomen ja suomalaisten varallisuutta. Omistus- ja vuokra-asumisen määrä ei juuri vaihtele taloussuhdanteiden mukana, vaan niiden suhde on pysynyt samana 1970-luvulta lähtien.

Omistusasunto on monen suomalaisen unelma.

– Kun asunto on oma, siihen haluaa panostaa eri tavalla, eikä ole pelkoa siitä, että vuokraisäntä myisi kodin alta.

Asteljoki muistuttaa, että pienempien asumiskustannusten lisäksi omistusasuntoa maksaa koko ajan itselleen, jolloin oma varallisuus kasvaa.

Millaisen asunnon saat 200 000 eurolla?

Vertaa, minkä kokoisen asunnon saat samalla rahalla eri puolella Suomea.

Millaisen asunnon saat 200 000 eurolla?

Tutustu tarkemmin asuntolainaan

Omaan kotiin vai vuokralle?

Esimerkkinä 50 m2 kerrostalokaksio Helsingin Lauttasaaresta (ei uudistuotanto).

OMA ASUNTO
Asunnon hankintahinta 200 000 €

Oma säästöosuus 10 % eli 20 000 €, jolloin lainatarve on 180 000 €

Lainassa käytetty kokonaiskorkona 1,50 %, laina-aika 25 vuotta, jolloin lainan hoitokulut 720 €/kk + hoitovastike ja vesimaksu 200 €/kk
= Asumiskulut 920 €/kk

VUOKRA-ASUNTO
Vuokra-asunnon asumiskulut kuukaudessa vastaavasti 1200 €/kk

Vuokrataso on katsottu markkinoilla tarjolla olevien asuntojen keskivuokran mukaan, joten kalliimpiakin vaihtoehtoja on. Tällöin kannattavuusero omistusasumisen hyväksi olisi jopa vieläkin merkittävämpi.

Laske lainalaskurilla, paljonko maksaisit asuntolainaa kuukaudessa.

Teksti: Paula-Maija Wallin

Kopioi sivun linkki: