Matkaanlähtijän muistilista – 5 vinkkiä reissaajan raha-asioiden hoitoon

Raha-asioista ei tarvitse stressata matkalla, kun pitää mielessä muutaman perusasian.

1. Varmista, että matkavakuutuksesi on kunnossa

Matkalla sattuu ja tapahtuu. Tarkista siis ennen reissuun lähtöä, että matkavakuutuksesi on ajan tasalla. Matkavakuutuksen voi ottaa määräaikaisena vakuutuksena matkakohtaisesti tai jatkuvana vakuutuksena. Paljon matkustavalle jatkuva matkavakuutus tulee usein määräaikaisia vakuutuksia edullisemmaksi. 

Selvitä myös, mitä vakuutuksesi kattaa. Esimerkiksi jotkut urheilulajit on rajattu useimpien perusvakuutusten ulkopuolelle. Jos matkasuunnitelmiisi kuuluu esimerkiksi laitesukellusta, kiipeilyä tai muita riskialttiita aktiviteetteja, keskustele lisäturvan tarpeesta vakuutusyhtiön kanssa.

Lue tästä neljä hyvää muistisääntöä toimintamatkasta haaveilevalle.

2. Ota mukaasi useampi kortti  

Pakkaa mukaasi vähintään kaksi maksukorttia siltä varalta, että toinen varastetaan, menee rikki tai ei esimerkiksi yhteysongelmien vuoksi toimi. Ainakin toisen korteista olisi hyvä olla luottokortti. Usein esimerkiksi autovuokraamot ja hotellit vaativat luottokorttia katevarauksia varten. Kortit kannattaa säilyttää eri paikoissa.

 Kortit eivät aina käy maksuvälineinä kaikissa ravintoloissa tai pienissä putiikeissa, joten mukana kannattaa pitää myös sopivasti käteistä. Käteistä voi nostaa kätevästi paikallisista automaateista.  

3. Lataa mobiilipankki, tunnuslukusovellus ja Siirto 

Mobiilipankki helpottaa huomattavasti raha-asioiden seurantaa lomalla. Puhelin kulkee mukana taskussa myös paikoissa, joissa ei ole pääsyä tietokoneelle. Mobiilipankin avulla voit muun muassa olla yhteydessä pankkiin, tehdä muutoksia korttien turvarajoihin ja seurata tilisi tilannetta ja maksuliikennettä reaaliaikaisesti. Muista myös tunnuslukusovellus, niin sinun ei tarvitse pitää mukanasi erillistä tunnuslukukorttia.

Myös matkapuhelimeen ladattava Siirto on kätevä sovellus matkalaiselle. Sovelluksen avulla voit maksaa ja vastaanottaa rahaa muilta palvelun käyttäjiltä pelkän puhelinnumeron avulla. Raha siirtyy viiveettä myös eri pankkien välillä. Siirto pelastaa pinteestä, jos matkalla täytyy äkillisesti siirtää rahaa tililtä toiselle. Sovelluksen avulla esimerkiksi ravintolalaskujen jakaminen porukan kesken on helppoa.

4. Päivitä korttien turvarajat

Ennen matkaa on hyvä tarkistaa ja päivittää korttien maa- ja turvarajat sekä luottoraja. Turvarajoja voi tarvittaessa muuttaa mobiili- tai verkkopankissa myös matkan aikana.

Maarajaus rajaa kortin maantieteellisen toiminta-alueen. Tyypillinen rajaus on Suomi ja Pohjoismaat, joten kaukaisempiin maailmankolkkiin matkustaessa rajaus kannattaa muistaa päivittää. Rajaus suojaa korttia väärinkäytöksiltä. Jos korttisi esimerkiksi kopioidaan, ei sitä voi käyttää itse määrittämäsi toiminta-alueen ulkopuolella.

Myös turvarajat, käteisnosto- ja maksuraja, kannattaa muistaa päivittää sopivalle tasolle. Käteisnostoraja kannattaa pitää omaan päivittäiseen tarpeeseen sopivana.

Turvarajojen ohella kannattaa tarkistaa, että luottoraja on riittävä. Jos huomaat matkalla, ettei luottorajasi ole riittävä, hoidat korotuksen kätevästi verkkopankissa tai soittamalla Nordea 24/7 –asiakaspalveluun.

5. Paina mieleesi korttien sulkupalvelun numero 020 333

Jos kortti kaikesta huolimatta katoaa, ota välittömästi yhteyttä sulkupalveluun. Sulkupalvelun numero, 020 333, kannattaa tallettaa myös muualle kuin puhelimeen, eikä ole ollenkaan huono ajatus opetalla se vaikka ulkoa. Sulkupalvelu on avoinna ympäri vuorokauden.

Vinkit matkalle antoi Joel Kangas Nordeasta.

Nordea Gold -korttiin sisältyy matkavakuutus, kun matkan yhteenlasketuista kuluista vähintään 75% on maksettu kortin luotto-ominaisuudella. Lue lisää ja hae Nordea Gold- korttia

Teksti: Veera Argillander

Kuvat: Pinja Nikki

Kopioi sivun linkki: