Lainanottajan sanakirja

Prime, Euribor, Kiinteä korko? Ota sanasto haltuun ja puhu laina-asioista kuin konkari.

Lainanlyhennys
Lainaa lyhennetään yleensä kuukausittain. Lainan lyhennyksen lisäksi lainasta maksetaan korkoa, joka muodostuu viitekorosta ja marginaalista.

Viitekorko
Julkisesti noteerattu markkinakorko tai pankin oma primekorko. Yleisimmät viitekorot ovat Euribor, Prime ja kiinteät korot.

Marginaali
Marginaali on asiakaskohtainen ja se sovitaan erikseen jokaisen asiakkaan kanssa. Marginaali ja viitekorko muodostavat yhdessä lainan koron.

Lainalupaus
Antamalla lainalupauksen pankki lupautuu rahoittamaan asuntolainan sovituilla ehdoilla. Lainalupauksessa sovitaan lainan määrä, aika, korot, lyhennystapa ja vakuudet. Kun sinulla on lainalupaus ja tiedät, että sinulla on rahoitus sovittuna, voit tehdä tarjouksen asunnosta. Lainalupaus on yleensä voimassa yhden kuukauden.

Korkosuoja
Korkosuoja suojaa korkoriskiltä eli lainan viitekoron nousulta. Korkosuojauksia ovat mm. korkokatto, korkoputki ja kiinteä korko.

Vakuudet
Vakuudet turvaavat lainan takaisinmaksun pankille. Yleensä asunnon vakuusarvo on 75 % asunnon arvosta, jolloin voit tarvita ostettavan asunnon lisäksi muuta vakuutta. Lisävakuus voi olla esimerkiksi asunto-osakkeita, kiinteistöjä, muita osakkeita tai arvo-osuustilejä.

Vakuusarvo
Vakuusarvo on lainan vakuudeksi hyväksyttävä osuus, joka on yleensä 75 % asunnon arvosta.

Annuiteetti
Annuiteetti on yleisin lainanlyhennystapa. Kaikki takaisinmaksuerät (lyhennys + korko) ovat lähtötilanteessa yhtä suuria. Kun viitekorko muuttuu, maksuerän suuruus muuttuu, mutta laina-aika pysyy samana.

Tasalyhennys
Tasalyhennyksessä lainanlyhennys on aina samansuuruinen, mutta maksuerän suuruus vaihtelee koron mukaan. Jos viitekorko nousee, maksut nousevat. Vastaavasti viitekoron laskiessa maksut pienenevät.

Kiinteä tasaerä
Kiinteässä tasaerässä kuukausierä pysyy samana koko laina-ajan. Jos korot nousevat, laina-aika pitenee. Vastaavasti korkojen laskiessa laina-aika lyhenee.

Teksti: Paula-Maija Wallin

Kopioi sivun linkki: