Kuinka paljon aiot käyttää rahaa jouluun? Tutustu suomalaisten joulubudjettiin

Suomalaiset arvioivat käyttävänsä jouluun keskimäärin hieman alle 500 euroa. Joulubudjetin laatiminen auttaa pitämään kustannukset kurissa.

Suomalaiset arvioivat käyttävänsä jouluun tänä vuonna keskimäärin 490 euroa, selviää Nordean teettämästä kyselytutkimuksesta. Joululahjoihin aiotaan käyttää 290 euroa ja joulun muihin kuluihin 200 euroa.

Vaikka talouden muut luvut ovat kääntyneet nousuun, on keskimääräinen joulubudjetti laskenut hieman. Suomalaisten joulubudjettia on seurattu vuosittain, ja kolmena edellisvuotena on arvioitu budjetti ollut 520 euron paikkeilla.

– Voi olla, ettei talouskasvu vielä näy kotitalouksien ostovoimassa. Toisaalta tämä kysely on tehty jo loka-marraskuussa, jolloin on kysytty ihmisten omaa arviota joulumenoista. Tämä ei tietenkään kerro suoraan sitä, miten he todellisuudessa tulevat kuluttamaan, kommentoi Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen.

Kärkkäinen arvioikin, että todellinen kulutus tulee olemaan ihmisten omia arvioita suurempaa.

Tavoite on pärjätä palkkatuloilla  

Joulukaupan sesonki on perinteisesti alkanut siitä, kun veronpalautukset kilahtavat suomalaisten tileille joulukuun alussa. Melko moni, noin joka viides, suunnitteleekin käyttävänsä veronpalautukset joulun hankintoihin. Kärkkäinen ei ole tästä yllättynyt.

– Veronpalautukset ovat sellaista rahaa, jota ei ole budjetoitu jokapäiväiseen elämään ja arjen menoihin. Aika moni laittaakin veroprosentin tarkoituksella vähän korkeammaksi jouluraha mielessä. Veronpalautus voi olla ihan hyvä tapa saada rahaa säästöön joulua varten, jos tuntuu, että säästäminen muuten on vaikeaa, Kärkkäinen kertoo.  

Kuitenkin kaksi kolmasosaa, eli suurin osa suomalaisista, aikoo rahoittaa joulun palkkatuloilla tai muilla säännöllisillä tuloilla. Lisäksi joulua rahoitetaan säästöillä.

Luoton käyttö kasvaa jouluna 

Vain noin joka kymmenes suomalaisista suunnittelee käyttävänsä joulun rahoittamiseen luottoa. Kärkkäinen arvelee kuitenkin, että luku tulee todellisuudessa olemaan tätä korkeampi, ja luottokorttia tullaan käyttämään joulun aikaan tavallista enemmän.

Kärkkäinen ei kuitenkaan laittaisi kaikkea luoton käytön kasvua yksin joulun piikkiin.   

– Osaltaan tämä saattaa johtua siitä, että isommat hankinnat ajoitetaan jouluun. Monesti kuitenkin juuri nämä kalliimmat hankinnat ja kestokulutushyödykkeet, kuten pesukone tai televisio, ovat sellaisia hankintoja, jotka tehtäisiin joka tapauksessa.

Vinkit fiksuun joulubudjettiin

Kärkkäisen mukaan ennakointi on paras tapa pitää joulubudjetti kurissa. Hän opastaa seuraamaan omaa budjettia ja miettimään jo ennakolta, kuinka paljon aikoo kuluttaa.

– On varmasti mukavampaa, että se raha on säästetty ennakoivasti, kuin maksaa luottoa jälkikäteen korkojen kera pois, Kärkkäinen toteaa.  

Kärkkäinen opastaa myös laskemaan toteutuneen budjetin joulun jälkeen.

– Siitä saa hyvän pohjan seuraavan vuoden budjetin miettimiseen. Riittivätkö rahat vai menikö ajateltua enemmän luoton puolelta?  

Mutta mitä, jos joulubujdetti kaikesta huolimatta karkaa käsistä?

– Siinä tilanteessa viimeistään olisi hyvä tehdä kotitalouden oma budjetti, jossa listataan kaikki tulot ja menot ja katsoa, mihin rahaa menee ja onko siellä jotain sellaista, lehtitilauksia tai muuta, mistä voisi säästää, Kärkkäinen sanoo.

– Laskut kannattaa laittaa tärkeysjärjestykseen. Asumiseen liittyvät akuutit laskut, kuten vuokra, sähkö ja vesi ovat ensimmäisenä maksettavien listalla. Jos on asuntolainaa, niin pankin kanssa voi neuvotella esimerkiksi lyhennysvapaista kuukausista.  

Myös muihin velkojiin, eli tahoihin, joille laskuja on maksettavana, kannattaa olla yhteydessä heti, mikäli laskuja ei pysty maksamaan. Esimerkiksi maksuajasta on monessa tilanteessa mahdollista neuvotella.

– Tärkeintä on, ettei ongelmaa yritä siirtää eteenpäin ja pelkää tai piilottelee sitä, vaan tarttuu toimeen heti.

Näin annat rahaa joululahjaksi

Teksti: Veera Argillander

Kuvat: Eeva Murtolahti

Kopioi sivun linkki: