Kotona lapsen kanssa – näin saat rahat riittämään

Moni haluaisi viettää ainutlaatuisen vauva- ja taaperoajan kotona, mutta laskeva tulotaso pelottaa. Kun järjestää raha-asiat fiksusti, voi keskittyä lapsen kanssa kotona olemiseen ilman taloushuolia.

Kartoita menot ja karsi turhasta

Ennen kotiin jäämistä kannattaa pitää muutaman kuukauden ajan kirjaa kaikista menoista. Niin pääsee kärryille siitä, minkä verran rahaa kuluu kiinteisiin kuluihin, kuten asumiseen ja vakuutuksiin, ja kuinka paljon pitää tinkiä muuttuvista kuluista, kuten hankinnoista tai viihteestä. Kirjanpito onnistuu esimerkiksi Nordean taloussuunnitelman avulla.

Helpota lainanmaksua lyhennysvapaalla

Asuntolainan lyhennys on monelle suurin kuukausittainen meno. Kun tulot pienenevät väliaikaisesti, voi olla paikallaan hakea lyhennysvapaata lainan maksamisesta. Näin ei tarvitse kitsastella, vaikka eläisi hetken kotihoidontuella.

Nordean asiakkaalle kätevintä on liittää lainaan LyhennysJousto. Sen avulla säädät kuukausittain verkkopankissa, kuinka suurella tai pienellä summalla lyhennät lainaasi. Jos talous on tiukilla, voit jättää lainan lyhentämättä vaikka usealta kuukaudelta ja lyhentää taas enemmän, kun rahaa on runsaammin käytettävissä. Perinteisessä lyhennysvapaassa taas sovitaan pankin kanssa lyhennysvapaaksi esimerkiksi vuosi kerrallaan.

Älä pelkää asunnon ostamista

Pikkulapsiperheen ei välttämättä tarvitse lykätä asunnon ostamista siihen, että kotiin jäänyt vanhempi palaa työelämään. Kun ostaa järkevän kokoisen kodin sopivalta alueelta, omistusasuminen ei useinkaan ole kalliimpaa kuin vuokra-asuminen. Näin on erityisesti suuremmissa kaupungeissa, joissa vuokrat voivat nousta hyvinkin lainanlyhennyksen ja yhtiövastikkeen tasolle.

Hanki kattavat vakuutukset

Kotiin jäävän kannattaa huolehtia kattavasta vakuutusturvasta. Niin selviää yllättävistä tapahtumista, vaikka tulot olisivatkin hetkellisesti tavallista pienemmät.

Suojaa lainan korko

Toinen keino välttää ikäviä taloudellisia yllätyksiä on suojata lainan korko. Vaikka asuntolainojen korot ovat nyt alhaalla, ne saattavat nousta tulevaisuudessa. Koron suojauksessa sovitaan, että maksettava korko pysyy tiettyjen, maltillisten rajojen sisäpuolella.

Vinkit antoi Jukka Koski Nordeasta.

Tutustu, miten voit vakuuttamalla turvata talouttasi

Tiedätkö, miten voit suojautua koronnousua vastaan?

Teksti: Pauliina Suominen

Kopioi sivun linkki: