Fyra argument för att spara regelbundet

Varför är det vettigt att spara regelbundet? Läs, se och bli klokare.

1. Det lönar sig att spara regelbundet med tre olika tidsspann och för tre olika ändamål, dvs. för vardagliga överraskningar, för att öka din förmögenhet på ett varaktigt sätt och för pensionsåren på lång sikt. Reservkassan ger trygghet i vardagen så att mindre eller större överraskningar i livet inte rubbar din ekonomi.

2. Om du sparar regelbundet behöver du inte oroa dig för topparna och dalarna på marknaden. När du placerar regelbundet i fonder för att öka din förmögenhet är den tidsmässiga diversifieringen din bästa vän. Exempel: Du använder 50 euro varje månad för att köpa fondandelar. När priset på fondandelarna är lägre får du fler andelar till samma pris. När kursen börjar stiga är nyttan kännbar.

3. I regelbundet sparande minskar risken med tiden, och det gäller att ha tålamod. Om du sparar långsiktigt lönar det sig inte att låta pengarna ligga på kontot. Placera hellre i objekt som ger bättre avkastning. Placeringarna ska följa din risktålighet och din placeringshorisont. Det innebär ofta större risk men även större besparingar på lång sikt.

4. Det lönar sig att börja spara så snart som möjligt eftersom nyttan med sparandet ökar med tiden. Sparandet börjar med självdisciplin och planmässighet. Tänk så här: Jag lägger undan det som jag ska spara genast på lönedagen, inte först i slutet av månaden då jag ser hur mycket det blev kvar av lönen. Du kan spara och betala av ditt bostadslån samtidigt. Om lånetiden för ditt bostadslån till exempel är 25 år, och du sparar medan du amorterar ditt bostadslån, samlar du sannolikt ihop en nätt liten summa redan medan du amorterar bostadslånet.

För artikeln intervjuades Jari Ohrankämmen från Nordeas kapitalförvaltning.

Kopioi sivun linkki: