Aloittavan säästäjän sanakirja

Mitä on kuukausisäästäminen? Entä minkälaisia vaihtoehtoja on tilisäästämisessä? Säästämisen aloittaminen voi tuntua hankalalta, mutta huoli on turha. Ota seuraavat termit haltuun, niin pääset alkuun helposti.  

Kuukausisäästäminen

Kuukausisäästäminen on nimensä mukaisesti varojen säännöllistä siirtämistä säästöön joka kuukausi. Ei vain silloin tällöin, kun tilillä on ylimääräistä, vaan järjestelmällisesti ja säännöllisesti. Säästöt kertyvät kuin huomaamatta, kun siirrät säästöön sopivan summan heti palkkapäivänä. Loppujen lopuksi esimerkiksi 50 euron kuukausittaiseen säästöön riittää, että karsit kulutuksesta päivittäiset take-away-kahvit. 

Säästämisen suunnitelma

Suunnitelma on kaiken A ja O säästöjen kerryttämiseksi. Suunnitelmassa otetaan huomioon säästäjän tavoitteet, riskinottohalukkuus ja tuotto-odotukset. Valittava säästökohde riippuu säästämisen tavoitteista. Jos säästät vuoden päässä siintävää lomamatkaa varten, voi olla fiksumpaa laittaa rahaa sivuun tilille. Jos taas haaveissa on asunto, joka on tarkoitus ostaa viiden vuoden päästä, kannattaa rahoille pyrkiä hankkimaan tuottoa esimerkiksi rahastosijoittamisella. Yksi asia on kuitenkin varmaa: oli säästämistavoite mikä tahansa, suunnitelma kannattaa tehdä aina! Katso video: Miksi säästämiseen kannattaa tehdä suunnitelma?

Tili

Tili on jokaiselle tuttu juttu: sinne tulee palkka ja sieltä voi nostaa rahaa tai suorittaa maksuja. Tilille voi myös säästää. Kun haluat laittaa rahaa syrjään, on hyvä perustaa säästöjä varten oma tili. Näin säästöt pysyvät erillään käyttövaroista ja niille voi saada hieman tuottoa. Kuten säästämisen suunnitelmassa, omat säästötavoitteesi vaikuttavat siihen, millaiselle tilille säästät. 

  • Säästämisen tileiltä saat säästöille käyttötiliä hieman parempaa korkoa ja voit nostaa varat milloin tahansa. 
  • Määräaikaistili taas avataan tietylle ajanjaksolle, esimerkiksi viideksi vuodeksi, ja varat ovat sidottuna tilillä sen aikaa. Määräaikaistilin varoille maksetaan kiinteä korko. 
  • ASP-tilille säästetään ensiasuntoa varten vähintään kahden vuoden ajan. Sen etuna on käyttötiliä parempi korko sekä ensiasunnon oston yhteydessä maksettava lisäkorko. 

Myös sähköinen säästöpossupalvelu ePossu on hyvä tapa säästää, jos maksat paljon kortilla. Jokaisesta korttiostosta siirtyy tasalukuun pyöristetty tai itse määrittelemäsi summa säästöön. 

Tilillä pääoma säilyy ja sen korkotuotto on tasaista. Korkotulosta peritään kulloinkin voimassa olevan korkolain mukainen lähdevero. Tilillä on myös talletussuoja, joka tarkoittaa, että tilinomistaja saa kaikissa oloissa talletuksensa korkoineen takaisin aina 100 000 euroon asti.

Sijoitusrahasto

Onko säästämisen suunnitelmasi pidemmälle ajalle ja tuottotavoitteesi tilin korkoa korkeampi? Tuntuuko markkinoiden ja sijoitusten seuraaminen kuitenkin liian vaivalloiselta ja aikaa vievältä? Sijoitusrahastojen avulla voit säästää valmiiksi hajautettuun rahastoon, josta salkunhoitaja huolehtii säästäjän puolesta. Rahastoista voi valita omaan riskinottohalukkuuteen ja säästöaikaan sopivan vaihtoehdon.  

Korkorahastoissa varat sijoitetaan raha- ja joukkolainamarkkinoille, osakerahastoissa osakemarkkinoille ja yhdistelmärahastoissa korko- ja osakemarkkinoille. Osakerahastot tarjoavat korkeimman tuotto-odotuksen, mutta myös riski on niissä suurin. Indeksirahasto on sijoitusrahasto, joka sijoittaa rahansa vertailuindeksin mukaiseen sijoituskoriin. Lue lisää säästäjän rahastoista.

Perintösuunnittelu

Kuka perii kesämökin ja miten jaat tilille kertyneet säästöt lapsille? Kokonaisvaltainen perintösuunnittelu voi pitää sisällään esimerkiksi testamentin laatimisen, säästöhenkivakuutuksen ottamisen sekä lahjoituksia jälkipolville. 

Säästämisen termeistä kertoi myyntijohtaja Mikko Knuutila Nordeasta. 

Teksti: Tanja Kröger

Kopioi sivun linkki: