Yli kolme viidestä suomalaisesta saa veronpalautuksia – mutta mihin ne käytetään?

Kärkkäimmät nimittävät veronpalautuksia ilmaiseksi lainaksi valtiolle. Suurin osa suomalaisista on kuitenkin tyytyväisiä niitä saadessaan. Ajassa-palvelu tutki suomalaisten tapoja käyttää veronpalautusrahoja.

Joulu lähestyy, ja lahjat ovat vielä ostamatta. Onneksi joulukuisena tiistaina tilille voi kilahtaa veronpalautus. Joku taas käyttää veronpalautuksensa mieluummin vaikkapa lomamatkaan, jolla pääsee pakoon talven kylmyyttä.

Kuluvat veronpalautukset sitten mihin tahansa, niitä saa tänä vuonna yli kolme viidestä, eli lähes 3,7 miljoonaa suomalaista. Määrä on jäännösveroa maksaviin verrattuna suuri, sillä noin 680 000 joutuu maksamaan mätkyt.

Suomalaiset saavat noin 2,6 miljardia euroa veronpalautuksia, mikä on kymmenen prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Tänä vuonna myös keskimääräisen veronpalautuksen suuruus kasvoi varsin reippaasti. Nyt veronpalautusten keskiarvo on noin 710 euroa, kun se viime vuonna oli suunnilleen 660 euroa.

Todennäköisesti keskivertokansalaisen veronpalautukset ovat keskimäärän sijaan lähempänä mediaaniarvoa, joka oli viime vuonna noin 320 euroa. Tänä vuonna maksettavien veronpalautusten mediaani ei ole vielä selvillä, mutta Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen uskoo myös sen nousseen.

Jossain määrin veronpalautuksiin liittyy suunnitelmallisuutta, Kärkkäinen arvioi.

– En osaa kuitenkaan sanoa, onko se lisääntynyt. Jos ihmiset olisivat todella suunnitelmallisia, he hyödyntäisivät veronpalautuksista maksettavan, tavallisesti varsin vaatimattoman koron, sillä yleinen korkotaso on tällä hetkellä erittäin matala, Kärkkäinen selventää.

Valtaosa valitsee veronpalautukset

Ajassa-palvelu selvitti Nordea Suomen Facebook-sivulla jaetussa kyselyssä suomalaisten tapoja käyttää veronpalautukset. Ovatko veronpalautukset heidän mielestään hyvä tapa säästää vai huonoa verosuunnittelua? Entä mihin joulukuussa tilille kilahtava potti käytetään?

Leijonanosa kyselyyn vastanneista, yli 90 prosenttia, kertoi saavansa tänä vuonna veronpalautusta.

Näin vastanneista vajaat 70 prosenttia ilmoitti, että veronpalautuksen saaminen oli suunniteltua. He siis maksoivat tarkoituksella verovuonna 2016 tuloihinsa nähden liikaa veroja, jotta niitä nyt joulukuussa palautettaisiin.

Runsaat 30 prosenttia puolestaan kertoi, että veronpalautukset tulivat yllätyksenä. Yksi arvioi tulonsa väärin, toinen unohti muuttaa veroprosenttiaan, kun tienasi odotettua vähemmän.

Osalla vastaajista työtilanne muuttui, mikä vaikutti tuloihin. Asuinmaa vaihtui tai työsuhde päättyi kesken vuoden. Jollain taas veronpalautusta tuli, koska veroprosenttia oli varmuuden vuoksi yläkantissa epäsäännöllisten tulojen takia.

Vaihtelevat tulot, koko vuoden tuloista ei varmuutta. Sen takia veroprosentin pitää olla sellainen, ettei tule ainakaan mätkyjä.

Moni muukin kertoi saavansa veronpalautuksia lähinnä vain siksi, ettei halua maksaa jäännösveroa. Keskimääräisen palautuksen suuruutta nostavat yksittäiset todella suuret veronpalautukset. Todellisuudessa monet saavat veronpalautusta vain vähän.

Saan joitakin kymppejä, eli en paljoa. Pyrin aina pieniin veronpalautuksiin, koska en halua maksaa vuoden aikana turhaan veroa, mutta en myöskään halua mätkyjä, kertoo yksi kyselyyn vastanneista.

– Osa haluaa aktiivisesti säästää, mutta varmasti osa haluaa pitää vain huolen siitä, ettei ainakaan tule mätkyjä, Kärkkäinen sanoo.

Joululahjoja, matkoja ja uusia autonrenkaita

Saan veronpalautuksia suunnitellusti joka vuosi, määrä toki vaihtelee. Käytän ne yleensä joululahjoihin sekä määrästä riippuen laitan säästöön.

Jouluun. Joululahjoihin. Jouluostoksiin.

Kuten vastauksista näkyy, suuri osa vastaajista kertoi veronpalautusten kuluvan jouluun. Toinen suosittu tapa käyttää palautukset oli matkustelu. Yhdellä oli jo tiedossa lomamatka ensi kesänä, toinen varasi valmiiksi rahaa häämatkaan.

– Veronpalautuksen ominaispiirre on monesti se, että sillä säästää nimenomaan lyhytaikaisesti, sanoo Kärkkäinen.

Jotkut olivat budjetoineet veronpalautukset ylimääräiseen menoerään, kuten uuteen tietokoneeseen, auton vuosihuoltoon, uusiin talvi- ja kesärenkaisiin tai juoksukenkiin.

Oli kuitenkin myös vastaajajoukko, joka käytti palautukset välttämättömiin arjen kuluihin ja elämiseen. Niillä maksettiin laskuja, lainanlyhennyksiä, ruokaa ja muita päivittäisiä menoja.

Jos ei elämiseen, niin säästöön

Nordean Olli Kärkkäinen arvioi, että jos säästäminen tuntuu vaikealta, veronpalautukset voivat olla helppo tapa jättää rahaa syrjään sekä lyhyt- että pitkäaikaisiin säästötarpeisiin.

– Veronpalautuksissa varmasti auttaa, että säästää automaattisesti ja huomaamattomasti. Näin voi ikään kuin pakottaa itsensä säästämään.

Veronpalautuksiin ei voi myöskään koskea ennen maksupäivää.

Jos veronpalautusta tulee yllätyksenä iso summa, Kärkkäinen suosittelee alkuun miettimään tietyn säästökohteen. Jos palautuksella haluaa maksaa vaikkapa kesälomamatkan, on kyse hyvin lyhytaikaisesta säästämisestä.

– Silloin ei ole niin väliä, missä rahaa säilyttää. Kunhan sitä ei jätä käyttötilille, jossa se saattaisi tulla kulutetuksi. Voi tehdä vaikkapa matkatilin, johon sen siirtää.

Veronpalautuksilla voi myös kerryttää pitkäaikaissäästöjä, esimerkiksi sijoittaa raha rahastoihin tai osakkeisiin.

– Kun tulee tietyllä tapaa ylimääräinen rahasumma, joka ei välttämättä mene päivittäiseen kulutukseen, se voi olla hyvä keino kartuttaa säästöjään, Kärkkäinen neuvoo.

Veronpalautuskyselyyn vastasi 209 henkilöä. Runsaat 92 prosenttia vastaajista sai veronpalautusta, mätkyt taas vajaat 6 prosenttia. Vastaajista vajaat 70 prosenttia olivat naisia ja reilut 30 prosenttia miehiä. Nuorin vastaaja oli 18-vuotias, vanhin 83-vuotias.

Saitko veronpalautusta, etkä tiedä, mihin sen säästäisit tai sijoittaisit? Ota yhteyttä, niin tehdään sinulle henkilökohtainen säästämisen ja sijoittamisen suunnitelma.

Miten aloittaa säästäminen? Poimi vinkit pankkilaisten tarinoista ja asiantuntijan neuvoista

Kuinka säästää 100 000 euroa 25 vuodessa?

Kiinnostaako osakesäästäminen? Näillä vinkeillä alkuun!

Teksti: Saara Tammi

Kuvat: Eeva Murtolahti

Kopioi sivun linkki: