Uusia tapoja rahoittaa auto – myös sitoutumiskammoiselle

Suomalaisille oma auto on tärkeä. Enää autoa ei kuitenkaan tarvitse ostaa käteisellä, autolainalla tai autokaupan tarjoamalla osamaksurahoituksella, vaan tarjolla on myös uusia, kuluttajaa kutkuttavia tapoja hankkia auto. Eikä autoa aina tarvitse edes omistaa.

Maria Mikkonen istui bussissa iltapäiväruuhkassa matkalla kotiinsa. Ulkona oli helmikuinen sää, kylmä ja pimeä. Sisällä bussissa ilmasto muistutti ennemmin tropiikkia, ja Marialla oli hiki. Bussi kaarsi pysäkille, ja nainen valmistautui jäämään bussista pois, kun hän yhtäkkiä sai päähänsä ajatuksen. Ajatuksen, joka pyöri koko loppuillan naisen päässä. 

FiksuDiili – Marian päähän pesiytynyt ajatus. Hän soitti samana iltana työkaverilleen, jolta oli kuullut FiksuDiilistä, ja pyysi tätä kertomaan, mistä diilissä oikein olikaan kyse.

Ensitreffit autokaupassa

Maria oli useaan kertaan harkinnut auton ostamista. Edellisen kerran asia oli ollut aktiivisesti harkinnassa syksyllä. Kaupat olivat kuitenkin kaatuneet tarvittavaan käsirahaan, jota Marialla ei ollut. Jos säästämisen olisi aloittanut silloin, olisi auto ollut alla vasta joskus kaukana tulevaisuudessa. Ja se ei sopinut Marian nopealiikkeiselle luonteelle. Auto oli saatava joko heti tai ei ollenkaan.

Seuraavana päivänä Maria suuntasi töiden jälkeen autokauppaan. Hän pyysi automyyjää tarkistamaan varastossa olevat autot, ja myyjä vei Marian katsomaan tarjolla olevia kulkupelejä. Liekö ollut ihastusta ensi silmäyksellä vai mitä, mutta kauppapaperit kirjoitettiin saman tien.

Auton – kiiltäväpintaisen, mustan Minin – olisi saanut vasta seuraavalla viikolla. Maria sai kuitenkin neuvoteltua lähtöhuollon ja renkaidenvaihdon seuraavalle aamulle, ja pääsi hakemaan uuden menopelinsä jo seuraavana päivänä. Hikisestä bussimatkasta oli kulunut tasan kaksi vuorokautta.

Liikkuminen murroksessa

Suomalaisille oma auto on tärkeä. Suomessa on yli 2,5 miljoonaa rekisteröityä henkilöautoa, eli useampi kuin joka toinen täysi-ikäinen omistaa auton. Liikkuminen on kuitenkin murroksessa, ja kuluttajat suhtautuvat aiempaa suotuisammin palveluista maksamiseen omistamisen sijaan. Eritoten suurissa kaupungeissa auton omistamiselle alkaa olla useita vaihtoehtoja.

Perinteisesti auton on voinut hankkia kolmella tavalla: osamaksurahoituksella autoliikkeen kautta, pankin myöntämän kulutusluoton tai lainan avulla taikka käteisellä ilman ulkopuolista rahoitusta.

Uudet rahoitustavat helpottavat auton hankintaa

Auto- ja rahoitusala kehittävät kuitenkin jatkuvasti uusia ratkaisuja auton hankintaan.

Yksi uusista rahoitusmalleista on Nordean ja Laakkosen yhteistyössä kehittämä FiksuDiili. FiksuDiilissä on kiinteä kuukausihinta ja ennalta sovittu sopimusaika. Sopimuksen päätyttyä auton voi joko lunastaa itselleen tai palauttaa autokauppaan. Diiliin ei kuulu lainkaan käsirahaa, ja uuteen autoon pääsee käsiksi edullisimmillaan alle 200 euron kuukausihinnalla.  

Toinen uusista rahoitustavoista on yksityisleasing. Sen suosion voi olettaa kasvavan myös Suomessa, ainakin jos seuraa länsinaapurin automarkkinoita. Ruotsissa jo joka neljäs yksityiseen kotitalouteen hankittu auto on leasingauto. 

Nordea Rahoituksen autorahoituksen johtaja Kristian Ajanto pitää uusia rahoitustapoja kuluttajan kannalta erittäin tervetulleina vaihtoehtoina ja niiden avulla voi minimoida omistamiseen liittyviä riskejä.

– Uuteen ja turvalliseen autoon pääsee joustavasti kiinni, eikä auton hankinta edellytä omarahoitusosuutta. Lisäksi kiinteä kuukausierä on helppo budjetoida omaan talouteen.  

Myös suhtautuminen kuukausiveloitteisiin tuotteisiin on muuttunut. Ne nähdään hyvinä tuotteina ja varteenotettavina vaihtoehtoina auton perinteiselle omistamiselle.

– Jos pohtii autoilun kuukausittaisia kustannuksia, tulee helposti mieleen vain juoksevat kulut, kuten polttoaine ja vakuutukset. Suurin kustannuserä auton omistamisessa muodostuu kuitenkin auton arvon alenemisesta.

Suhde viralliseksi tai vanteet jakoon

Auton ostamisessa Mariaa oli pelottanut eniten mahdolliset yllätyskustannukset. Yksineläjänä hän on vastuussa autosta ja siitä aiheutuvista kuluista yksin.

FiksuDiilissä Mariaa kiinnostikin eniten palvelun yksinkertaisuus: tietyllä kuukausihinnalla saa tietynlaisen auton. Hintaan ei ole jemmattu piilokuluja, eikä auton saamiseen tarvittu käsirahaa. Riitti että on säännölliset tulot, luottotiedot kunnossa, ja autosta maksettava kuukausierä mahtui omaan budjettiin.

Marialla on autonsa kanssa kolmen vuoden sopimus. Sen jälkeen Maria voi päättää, haluaako lunastaa auton vai sanoa sille heipat. FiksuDiili onkin kuin pitkäksi vierähtänyt deittailu: sopimuskauden ajan voi tutustua rauhassa toiseen, ja kauden loputtua voi päättää, haluaako virallistaa suhteen vai laittaa lusikat – tai tässä tapauksessa kromiset vanteet – jakoon.

Tutustu FiksuDiiliin

Auton hankinta edessä? – Hae sopiva rahoitus Nordeasta

FiksuDiili-rahoitus: Esim. uusi Renault Clio 1.2 16V 75 hv Life, auton käteishinta toimituskuluilla ja talvirenkailla on 15.153,72 €, sopimusaika 48 kk, korko 1,95 %, normaali kuukausierä 159 € ja poikkeava suurempi viimeinen erä 9.305 €. Kuukausieriin on sisällytetty luotonperustamismaksu 190 € ja käsittelymaksu 10 €/kk. KSL:n mukainen luottohinta on 16.787,58 € ja todellinen vuosikorko 3,38 %. Edellyttää hyväksyttyä luottopäätöstä ja kaskovakuutuksen. Rahoituksen myöntää Nordea Rahoitus Suomi Oy, Aleksis Kiven katu 9, Helsinki. Voimassa ainoastaan Laakkosen liikkeissä. Ei voi yhdistää muihin kampanjoihin/etuihin.

Teksti: Riikka Karppinen

Kuvat: Pinja Nikki

Kopioi sivun linkki: