Usein toivottu valmistujaislahja on muistaminen suoraan tilille

Aiemmin paljon käytetty lahjasekki on jo hieman vanhanaikainen lahja valmistumistaan juhlivalle nuorelle. Usein toivotuin lahja onkin elektroninen lahjakortti tai raha suoraan tilille. Lue, miten annat ja pyydät rahalahjan fiksusti.

Kysyimme Facebookissa, mikä on paras lahja valmistumistaan juhlivalle nuorelle. Muun muassa näin vastattiin:

"Rahalahja on hyvä lahja. Saaja voi itse valita kohteen ja päättää tarpeen täytäntöönpanosta."

"Raha on hyvä lahja, koska kantaja kantaa siitä vastuun ja raha kantajaansa opettaa."

"Ikävä kyllä kaikki toivoisivat vain RAHAA, ei elämystä."

"Rahalahja totta kai. Käyttää rahat sitten oman tarpeen mukaan!"

Valitse rahalahja saajan tarpeiden mukaan

Raha on syystä suosituin lahja, koska sen avulla voi vaikka lähteä tutkimaan maailmaa tai sisustaa ensimmäisen oman kodin. Erityisesti iäkkäät sukulaiset antavat mielellään perinteisen lahjasekin, mutta lahjansaajalle raha on usein mieluisampi. Kun päivät kuluvat kesätöissä, ei yksinkertaisesti ehdi konttoriin lunastamaan sekkiä. Lahjakortti kauppaan taas kannustaa kuluttamaan heti, ei säästämään. Käteistä tulee harvoin vieneeksi pankkiin talletettavaksi, vaan se hupenee kukkarosta nopeasti.

Elektroninen lahjakortti on kätevä

Elektroninen lahjakortti säästää aikaa ja vaivaa sekä lahjanantajalta että -saajalta. Lahjanantaja valitsee verkkopankissa summan ja kortin eri kuvavaihtoehdoista. Kortin voi tilata postissa omaan osoitteeseen tai suoraan vaikka kaukana asuvan sukulaisen luo. Kun lahjansaaja näppäilee kortin koodin verkkopankkiin, rahat siirtyvät heti hänen tililleen.

Oma säästötili lahjarahoja varten

Häissä ja isoilla syntymäpäivillä on tavallista lisätä tilinumero lahjoja varten kutsukorttiin. Tilinumero sopii hyvin myös valmistujaisjuhlien korttiin, kun sen seuraksi muotoilee ystävällisen tervehdyksen. Kerro esimerkiksi, jos toivot ruusun sijasta pientä lahjoitusta vaikkapa kotoa muuttoa tai uutta tietokonetta varten. Voit myös vinkata sukulaisia elektronisesta lahjakortista.

Jos säästät esimerkiksi opiskelupaikkakunnalle muuttoa tai Interrail-matkaa varten, kannattaa perustaa erillinen tili, jonne lahjat voi pyytää. Niin rahat pysyvät varmasti tallessa. Juhlavieraistakin on hauska tietää, mihin heidän lahjansa kuluvat. Tililtä rahat on myös helppo siirtää esimerkiksi rahastoon kasvamaan korkoa tulevaisuutta varten.

Juttua varten on haastateltu Sanna Innolaa Nordeasta.

Teksti: Pauliina Suominen

Kopioi sivun linkki: