Tunnuslukulaite on täällä, mutta mistä siinä oikein on kyse?

Paperisen tunnuslukukortin aika alkaa olla lopussa. Uuden tunnuslukulaitteen avulla hoidat pankkiasiasi ja asioit verkossa entistä turvallisemmin.

Maaliskuun aikana niitä alkaa saada, nimittäin Nordean uusia tunnuslukulaitteita! Laite korvaa paperisen tunnuslukukortin aivan kuten jo olemassa oleva suosittu tunnuslukusovellus. Tunnuslukulaite on vaihtoehto niille asiakkaille, jotka eivät pysty ottamaan käyttöönsä tunnuslukusovellusta esimerkiksi älypuhelimen puuttumisen takia.

Taustalla muutokset EU-lainsäädännössä

Uusiin tunnistautumistapoihin siirtymisen taustalla on useampi koko Eurooppaa koskeva lakimuutos, jotka muun muassa yhtenäistävät vahvaa sähköistä tunnistautumista. Muutosten myötä kaikkien Suomen pankkien on siirtymäajan puitteissa luovuttava tunnuslukukorttien käytöstä. Lakimuutoksen mukaan uusien tunnistautumisvälineiden tulee esimerkiksi olla sellaisia, ettei niitä voida kopioida.

Turvallisempi vaihtoehto

Paperinen tunnuslukukortti on altis kopioinnille ja tunnusluvut ovat siinä aina näkyvillä. Tunnuslukulaitteessa luvut puolestaan ovat henkilökohtaisen PIN-koodin takana suojassa. Laite antaa eri luvun eri toimenpiteitä, kuten laskujen hyväksymistä ja verkkopankkiin kirjautumista varten. Jos esimerkiksi laskua hyväksyttäessä ulkopuolinen näkisi tunnusluvun, ei kyseisellä luvulla pääsisi kirjautumaan vaikkapa verkkopankkiin.

Tunnuslukulaite on siis turvallisempi, kuin paperinen tunnuslukukortti ja tunnusten kalastelu on tehty erittäin vaikeaksi. Laitteen antamat tunnusluvut ovat myös osittain aiempaa pidempiä, mikä vielä lisää laitteen tietoturvaa.

Miten saan laitteen käyttööni?

Tunnuslukulaite julkaistiin maaliskuun 2017 aikana ja moni asiakas onkin jo ottanut sen käyttöön. Laitteen voi tilata verkkopankista, soittamalla 24/7 asiakaspalveluumme tai vierailemalla konttorissamme. 

Postitamme vuosien 2017 ja 2018 aikana tunnuslukulaitteen sellaisille asiakkaille, jotka eivät ole ottaneet käyttöönsä tunnuslukusovellusta tai -laitetta. Tunnuslukulaitteen käyttöönotto on yksinkertaista, ja kotiin toimitetun laitteen mukana saat kuvalliset ohjeet. Voit aktivoida tunnuslukulaitteen käyttöösi verkkopankissa tai konttorissa. Kannustamme kaikkia asiakkaitamme ottamaan käyttöönsä Tunnuslukusovelluksen tai -laitteen tai vaikka molemmat vuoden 2017 loppuun mennessä.

Näin käytät tunnuslukulaitetta

Pienikokoinen ja ohut tunnuslukulaite kulkee kätevästi mukana esimerkiksi lompakossa. Laite on myös kevyt, eikä siksi rikkoudu helposti esimerkiksi pudotessaan. Tunnuslukulaite toimii samankaltaisesti kuin perinteinen tunnuslukukortti ja verkossa asiointi hoituu kuten ennenkin. Suurimmat erot tunnuslukukorttiin ovat PIN-koodi sekä toiminnasta kertovat painikkeet. Tunnuslukulaitteessa on valittavana kolme erilaista toimintoa: LOGIN-painikkeella kirjaudut Nordean palveluihin, SIGN-painikkeella hyväksyt laskuja ja allekirjoitat sähköisesti ja ID-painikkeella tunnistaudut Nordean ulkopuolisiin palveluihin.

Verkkopankkiin kirjautuminen tunnuslukulaitteella:

1. Kirjoita verkkopankkiin henkilökohtainen käyttäjätunnuksesi.

2. Paina tunnuslukulaitteesta LOGIN-painiketta.

3. Syötä PIN-koodi.

4. Kirjoita tunnuslukulaitteen antama vastauskoodi verkkopankin sisäänkirjautumissivulle ohjeiden mukaisesti.

Laskun hyväksyminen tunnuslukulaitteella:

1. Valitse verkkopankissa hyväksyttävä lasku. 

2. Paina tunnuslukulaitteesta SIGN-painiketta.

3. Syötä laitteeseen verkkopankista saamasi kuusinumeroinen koodi.

4. Syötä PIN-koodi.

5. Kirjoita tunnuslukulaitteen antama vastauskoodi verkkopankkiin.

Tunnuslukulaite toimii kaikissa niissä palveluissa, joissa tunnuslukutaulukkokin. Laitteen palvelukohtaiset käyttöohjeet ovat aina näkyvillä sivuilla, joilla laitetta käytetään. 

Juttua varten on haastateltu Mikko Hiekkataipaletta Nordeasta.

Lue lisää tunnuslukulaitteesta

10 syytä ottaa tunnuslukusovellus käyttöön

Tunnuslukusovellus on avain moneen oveen

Teksti: Oona Kansi

Kopioi sivun linkki: