Tunnetko jo tunnuslukusovelluksen?

Perinteinen paperinen tunnuslukukortti on saanut rinnalleen mobiililaitteeseen ladattavan tunnuslukusovelluksen. Asiakkaamme Nina Enroth ja Heidi Karkkolainen kertovat, miten uusi sovellus on helpottanut heidän elämäänsä.

”Nöyrryin ja katsoin ohjevideon”

Lapsen kanssa kotona hoitovapaalla ollessa 34-vuotias Nina Enroth on tottunut hoitamaan päivittäisiä pankkiasioitaan puhelimella mobiilipankissa.

– Päivät menee aika jumissa lapsen kanssa, joten puhelimella on paljon helpompi näprätä, kun niin harvoin saa tietokonetta ajan kanssa auki, Enroth kertoo.

Hän latasi tunnuslukusovelluksen puhelimeensa heti, kun pankki kertoi sovelluksen julkaisusta, mutta käyttöönotto jäi kesken, kun hän ymmärsi, että käyttöönotto vaatii myös verkkopankkiin kirjautumisen tietokoneella. Kun Enroth vihdoin päätti tehdä käyttöönoton loppuun, ei kaikki kuitenkaan mennyt aivan putkeen. Syyllinen tosi löytyi peiliin katsomalla. 

– Kun lopulta päätin mennä verkkopankkiin ja hoitaa tunnuslukusovelluksen käyttöönoton, en tietenkään seurannut ohjeita, vaan ajattelin, että hoidan tämän näin askel askeleelta. Kun en löytänyt oikeaa aktivointikohtaa, nöyrryin ja katsoin ohjevideon. Sitten sovelluksen käyttöönotto olikin tosi yksinkertaista, kun katselin videon ja toimin niin kuin neuvottiin. Ei siinä sitten mennyt kuin viisi minuuttia, että kaikki toimi kunnolla.

Aluksi Enrothia mietitytti, onko tunnuslukujen kantaminen mukana puhelimessa jollain tapaa turvatonta, mutta otettuaan tunnuslukusovellukseen tutustuttuaan hän totesi, ettei sellaista riskiä ole. 

– Niin kauan kuin on fiksu eikä pistä niitä tunnuksia lompakkoon tai talleta puhelimen muistiinpanoihin, niin tosi hyvin ne on siellä sovelluksessa turvassa.

Käyttöönoton jälkeen Enroth on käyttänyt tunnuslukusovellusta  jatkuvasti niin mobiili- ja verkkopankissa kuin muun muassa Kelan sivuilla asioidessa. Enroth kannustaakin muita Nordean asiakkaita käyttämään muutaman minuutin sovellukseen tutustumiseen ja käyttöönottoon, niin elämä on jatkossa helpompaa.

– Ne minuutit voi sitten säästää tosi nopeasti arjessa ja pystyy asioimaan puhelimen kautta kaikissa palveluissa helposti, Enroth summaa.

Pankkiasiointia ajasta ja paikasta riippumatta

Opinnot avoimessa yliopistossa ja osa-aikatyö pitävät 23-vuotiaan Heidi Karkkolaisen liikkeellä. Tunnuslukusovelluksen lataaminen oli siis luontevaa, kun pankkiasiat hoituivat jo muutenkin suurimmaksi osaksi mobiilipankissa.

Myös Karkkolainen otti sovelluksen käyttöönsä opastusvideota seuraamalla. 

– Mielestäni tunnuslukusovellus oli kyllä tosi helppo ottaa käyttöön videon avulla. Sitä sitten pikkuhiljaa pausettelin ja jatkoin taas vähän eteenpäin lataamisessa, Karkkolainen kertoo. 

Karkkolainen oli käyttänyt jo aiemmin mobiilipankissa salasanaa, joten tunnuslukusovellus ei muuttanut sisäänkirjautumista. Maksujen hyväksymistä ja muiden pankkitunnistautumista vaativien palvelujen käyttämistä se on nopeuttanut huomattavasti. 

Tunnuslukusovelluksen käyttö on Karkkolaisen mielestä vaivatonta ja helppoa. Erityisen tyytyväinen hän on siitä, että nyt pankkiasioita voi hoitaa missä ja milloin vain, koska puhelin tunnuslukusovelluksineen kulkee kuitenkin aina matkassa mukana.

– On helppoa, kun ei ole enää riippuvainen tunnuslukukortista vaan pystyy ajasta ja paikasta riippumatta hoitamaan lähes kaikki pankkiasiat.

Myös Karkkolainen rohkaisee ottamaan tunnuslukusovelluksen käyttöön, jos näin ei ole vielä tehnyt. 

– Asentaminen oli helppoa ja nopeaa, ja sovelus tekee aika vaivattomaksi päivittäisen pankkiasioinnin, Karkkolainen summaa.

Mitä tarvitset pankkiasiointiin verkossa?

Mobiilipankki = Sovellus, jolla voi käyttää helposti pankkipalveluita mobiililaitteella. Mobiilipankkisovelluksen voi ladata sovelluskaupasta iPadille, iPhonelle, Android-puhelimille sekä Windows Phone 8 -puhelimille. Lue lisää

Verkkopankki = Palvelu, jossa voi käyttää pankkipalveluita tietokoneen tai mobiililaitteen nettiselaimella. Lue lisää

Tunnuslukusovellus = Sovellus, jolla voi tunnistautua sekä vahvistaa tapahtumia Nordean ja muiden palveluntarjoajien palveluissa. Tunnuslukusovellus on osa Nordean pankkitunnuksia ja sitä voi käyttää perinteisen tunnuslukukortin sijaan tai rinnalla. Tunnuslukusovellus käy samoissa palveluissa kuin tunnuslukukortti, myös muiden palveluntarjoajien palveluissa. Tunnuslukusovelluksen voi ladata sovelluskaupasta iPadille, iPhonelle, Android-puhelimille sekä Windows Phone 8 -puhelimille. Lue lisää 

Verkkopankin käyttäjätunnus = Käyttäjätunnus, jota käytetään mobiili- ja verkkopankkiin kirjautuessa. Verkkopankin käyttäjätunnuksen saa, kun tekee verkkopankkisopimuksen. Käyttäjätunnus pysyy samana koko sopimusajan.

Pysyvä salasana = Salasana, jota voi käyttää yhdessä käyttäjätunnuksen kanssa verkko- ja mobiilipankkiin kirjautumiseen, tilitietojen katseluun sekä Nordeassa olevien omien tilien välisiin tilisiirtoihin. Pysyvän salasanan voi luoda verkko- tai mobiilipankissa. Tapahtumien vahvistamiseen sekä vahvaan sähköiseen tunnistautumiseen tarvitsee edelleen tunnuslukusovellusta tai -korttia. Lue lisää

Henkilökohtainen PIN-koodi = Henkilökohtainen, nelinumeroinen PIN-koodi luodaan tunnuslukusovelluksen aktivoinnin yhteydessä. PIN-koodia käytetään ainoastaan tunnuslukusovelluksessa ja se on sovellus- ja laitekohtainen. 

Mobiilipankin ”Muista minut” -toiminto = Halutessasi mobiilipankki muistaa käyttäjätunnuksesi, jolloin sinun tarvitsee antaa kirjautumisen yhteydessä vain pysyvä salasana. Toiminto on mahdollista asettaa laitekohtaisesti.

Juttua varten on haastateltu myös Leena Karkkolaista Nordeasta.

Katso ohjevideot:

Miten otan käyttöön tunnuslukusovelluksen mobiililaitteeseeni? 

Miten käytän tunnuslukusovellusta asioidessani mobiilipankissa?

Miten käytän mobiililaitteen tunnuslukusovellusta asioidessani verkkopankissa?

Teksti: Paula-Maija Wallin

Kopioi sivun linkki: