Tervettä järkeä ja taktikointia – näin suojaudut murtovarkailta lomalla

Murtovarkaat sen tietävät: kesällä moni koti jää mökkeilyn ja kesälomamatkojen vuoksi tyhjilleen. Ajassa kysyi Ifistä vinkkejä, joilla ennaltaehkäiset murtoyrityksiä.

Varkaat suosivat koteja, joiden isännät ovat poissa

Leikkaamaton ruoho, pimeä koti ja kirjeitä pursuava postilaatikko ovat kaikki merkkejä siitä, ettei kodissa ole hetkeen asuttu. Kodin yleisilme kannattaa pitää sellaisena, ettei se näytä olevan tyhjillään. Naapureita ja ystäviä voi pyytää hakemaan postit ja kastelemaan kukkia.

Huono lukitus, turvalukon puute, avonainen ikkuna tai parveke

Murtovarkaat voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään: ammattivarkaisiin ja satunnaisiin tekijöihin. Satunnaisia tekijöitä kuvaa hyvin sanonta “tilaisuus tekee varkaan”. Sellaisia tilaisuuksia ovat esimerkiksi huono lukitus, turvalukon puute, avonainen ikkuna tai parveke. Ole niiden kanssa huolellinen, kun jätät kodin tyhjilleen.

Hälytinjärjestelmän hankkiminen kannattaa

Hälytinjärjestelmän hankkivalle annetaan tyypillisesti hälyttimestä kertovat tarrat, jotka toimivat pelotteena varkaille. Osa varkaista valitsee mieluummin sellaisia kohteita, joissa ei ole hälyttimiä. Todellisia ammattivarkaita eivät tarrat kuitenkaan pysäytä.

Hälytinjärjestelmiä on kahdenlaisia. Järjestelmän voi ohjata hälyttämään joko omaan puhelimeen tai ulkopuoliselle palveluntuottajalle. Omaan puhelimeen tulevan hälytyksen huono puoli on se, että puhelinta on vaikea päivystää 24/7.

 

Älä julista tarkkoja lomasuunnitelmia somessa

Kaikki ovat nähneet sosiaalisen median päivityksen, jossa hehkutetaan loistavasti alkanutta lomaa. Kavereiden päivittämisen lisäksi tieto saattaa levitä niillekin, jotka kiinnostuvat tyhjilleen jääneestä asunnosta. Paras tapa on muokata asetuksia niin, ettei päivitys leviä oman kaveripiirin ulkopuolelle. Päivityksissä ei kannata jakaa liian tarkkaa tietoa, kuten sitä, kuinka kauan aikoo olla poissa tai kuinka kaukana kotoa lomailee.

Juttua varten on haastateltu vakuutusyhtiö Ifin omaisuuskorvausten palvelupäällikköä, Juha T. Virtasta.

Teksti: Riku Mattila

Kuvitus: Ville Korhonen

Kopioi sivun linkki: