Sijainti ratkaisee mökkikaupat

Asuntokauppa hiljenee kesäksi, mutta mökien myynti pitää Etelä-Savon kiinteistövälittäjät kiireisenä syksyyn asti. Kakkoskodin varustelusta ollaan valmiita tinkimään, mutta ei sen sijainnista kirkkaiden vesien äärellä.

Kevät on paras aika ryhtyä mökkikaupoille. Mökkien parhaat puolet tulevat esiin pihapiirin vihertyessä, kertoo SKV Kiinteistövälityksen Mikkelin alueen myyntipäällikkö Matti Perälä.

– Kun lumi peittää maan, pinnanmuotoja ja rantoja ei näe. On aina pieni jännityksen paikka, mitä jään alta löytyy. On aivan eri asia myydä mökki, kun jäät ovat lähteneet ja paikan näkee sellaisena kuin se on.

Perälä lisää, että mökkikaupat halutaan tehdä usein jo keväällä, jotta ostaja pääsee vapuksi tai juhannukseksi omaan mökkiin. Mökkikauppoja tehdään kuitenkin tasaisesti pitkin kesää aina syksyyn asti, koska kipinä mökin ostoon saattaa herätä vasta kesälomalla. Eniten mökkinäyttöjä järjestetään kesä-heinäkuussa, jolloin lomalaisilla on aikaa käydä niissä.

Täydellisen mökkipaikan metsästys

Tällä hetkellä sijainti ratkaisee mökkikaupoissa, eikä mikä tahansa niemen notkelma kelpaa. Tietyt järvet ja alueet ovat hyvin kysyttyjä ja kilpailtuja. Osa ostajista etsii täydellistä mökkipaikkaa jopa useamman vuoden.

Perälä kertoo, että mökin sijainnin ollessa oikea sen kunnosta ollaan usein valmiita tinkimään. Mökiltä ei odoteta samoja mukavuuksia kuin kodilta. Lomalla on myös aikaa tarttua vasaraan ja remontoida ehostusta vaativia kohtia.

– Kun oikea paikka löytyy, muut asiat eivät ole niin olennaisia, hän summaa.

Toisaalta mökkielämältä myös haetaan yksinkertaisuutta. Veden kantaminen kaivosta saunaan on kaupunkilaiselle virkistävää vaihtelua.

Perälän kokemuksen mukaan Etelä-Savon mökeille ollaan valmiita matkustamaan noin 2,5 tuntia. Koska kulkuyhteydet ovat hyvät, loma-asukkaita matkaa järvien rannoille muun muassa Etelä-Suomesta ja Jyväskylän suunnalta.

Kauniilla järvimaisemalla on hintansa

Hyvä sijainti näkyy myös mökin hintalapussa. Hyväkuntoisesta mökistä Etelä-Savon halutuimpien vesistöjen äärellä saa pulittaa sievoisen summan. Perälän mukaan esimerkiksi Saimaan alueella on kuitenkin myyty vanhempia ja vaatimattomampia mökkejä 100 000 euron molemmin puolin eli pienemmälläkin sijoituksella voi saada itselleen kesäpaikan.

Perälä kertoo, että suosituimpien alueiden mökeistä tehdään tarjouksia puhelimitse jopa näkemättä kohdetta. Hän kuitenkin lisää, että yleisesti ottaen haastava taloustilanne näkyy siinä, että kesäkodin hankintaa harkitaan nyt aiempaa tarkemmin.

Vaikka mökkikaupassa kysyntä on kovaa ja monilla alueilla vallitsee myyjän markkinat, Perälä kehottaa myyjiä pitämään hinnat järkevinä. Ostajat ovat yleensä hyvin perillä alueen tarjonnasta, joten jos kohteen hinta on sijaintiin nähden liian korkea, ei tarjousta todennäköisesti tule.

– Kun pyyntihinta on oikea, myös tarjoukset ovat täyden rahan tarjouksia. Eli myyjä saa, mitä pyytää, Perälä muistuttaa.

Teksti: Paula-Maija Wallin

Kuvat: Maria Moulud

Kopioi sivun linkki: