Rakas lemmikki voi tulla kalliiksi kukkarolle

Kennelliton asiantuntija kertoo, minkälaisia yllättäviä kuluja koirasta voi aiheutua ja miten niihin voi varautua.  

Jo lemmikkiä harkitessa kannattaa pohtia, kestääkö oma talous siitä aiheutuvat kulut. 

Esimerkiksi koiran hankintahintaan, ruokaan, perustarvikkeisiin ja terveydenhoitoon saa kulumaan rahaa, minkä päälle tulevat vielä muut menoerät. 

– Myös yllättäviin kuluihin on hyvä varautua, sillä niitä tulee varmasti, kertoo Kennelliiton viestintäpäällikkö Miia Lahti.

Esimerkiksi harrastukset ja sairastelut voivat moninkertaistaa koiran pitämiseen uppoavat eurot. 

Mihin kaikkeen rahaa menee?  

Lahden mukaan koirasta aiheutuviin kuluihin vaikuttavat etenkin eläinlääkärikäynnit, harrastukset ja ruokavalio. 

– Parhaat asiat ovat tietysti ilmaisia, mutta jossain vaiheessa, kun koiraharrastuksesta oikein innostuu, niin rahaa saattaa alkaa palaa. Toki omilla valinnoillaan voi vaikuttaa rahankulutukseen paljonkin. 

Koiraharrastus voi aiheuttaa esimerkiksi sen, että auto menee vaihtoon. Tästä Lahti kertoo omakohtaisen esimerkin.  

– Kun kävin hakemassa suursnautserini kasvattajalta, katsoi tämä autoani hymy huulillaan ja totesi, että ei mene kuin pari kuukautta, niin kuljet vähän eri tyyppisellä autolla. Minä en sitä heti uskonut, mutta niinhän se auto kuitenkin aika nopeasti vaihtui isompaan.

– Lasken sen ainakin välillisesti koirasta aiheutuneeksi kuluksi, sillä uusien harrastuslajien myötä isompi auto oli tarpeen, Lahti kertoo.

Harrastusten lisäksi iso arkinen menoerä voi olla koiran ruokavalio.

– Koiran kuivaruokaa saa monessa eri hintakategoriassa. Lisäksi jos sitä haluaa terästää erilaisilla tuoreruoilla, kustannukset nousevat. Sekin on mahdollista, että koira on allerginen, eikä voikaan syödä muuta kuin tavallista kalliimpaa erikoisruokaa, Lahti kertoo.

Hän muistuttaa myös, että omat ja perheen tavat kannattaa huomioida. Yllättäviä kuluja aiheuttaa esimerkiksi ihmisten lomailu.

– Koirahoitolat tai hoitajan palkkaaminen kotiin esimerkiksi 4H-yhdistyksen kautta voi loman pituudesta riippuen maksaa satoja euroja. Se on sellainen kulu, joka koiraperheen tulisi muistaa lisätä lomabudjettiinsa.

Eläinlääkärikulut voivat yllättää 

Vaikka olisi itse tunnollinen koiran omistaja, voi yllättäviä tilanteita sattua.  

– Koira voi esimerkiksi satuttaa tassunsa lasinsirpaleisiin taiauto töytäisee koiraa lenkillä, vaikka se olisi kiinnitettynä oikein hihnaan ja käyttäytyisi moitteettomasti. Ja tietysti vielä mitä aktiivisempi koira, sitä suurempi riski sillä on joutua erilaisiin onnettomuuksiin, Lahti kertoo. 

Myös hänellä itsellään on kokemusta yllättävistä eläinlääkärireissuista. 

– Omille koirilleni on sattunut yhtä ja toista, vaikka erittäin tottelevaisia ja hyväkäytöksisiä ne ovatkin. Viimeisimpänä tapauksena mökillä puhjennut kohtutulehdus ja se olikin sitten menoa suin päin leikkaukseen.

Koira pelastui, mutta Lahden mukaan tilanne oli yllättävä, sillä kesälomalla ajatukset olivat jossakin ihan muualla kuin eläinlääkärin vastaanotolla. 

Kiitos vakuutuksen, kustannukset jäivät Lahden osalta maltillisiksi.  

– Joutui siinä kuitenkin muutaman kerran miettimään, että mitä tehdään, hän sanoo.  

Vakuuttaminen tuo turvaa

Lahti suosittelee vakuuttamista kaikille koiranomistajille. 

– Vakuutuksen tuoma turva on iso helpotus koiran arjessa, kun ei ainakaan kustannusten vuoksi tarvitse jäädä pohtimaan esimerkiksi sitä, että viekö ontuvan koiran eläinlääkärille. 

Lahti kertoo, että vakuutuksia on hyvin laaja kirjo hoitoturvavakuutuksista vakuutuksiin koiran kuoleman varalle. Hänen mukaansa se, minkälainen vakuutus kannattaa valita, riippuu esimerkiksi siitä, mitä koiran kanssa harrastaa ja onko se esimerkiksi jalostuskoira, jolla halutaan joskus tehdä pentuja. 

– Tietysti myös koirissa, kuten meissä ihmisissäkin, on onnettomuusalttiimpia yksilöitä. Vakuutuksen laajuutta kannattaa miettiä aina koirakohtaisesti, Lahti sanoo.  

Myös koti- ja vastuuvakuutus kannattaa koiraperheessä pitää ajan tasalla. Lahti kertoo tyypillisen skenaarion.

– Koira on kotona yksin, pitkästyy ja repii sohvakaluston riekaleiksi. Kaikesta tällaisesta voi tulla kallis lasku. 

Miten yllättäviin kuluihin voi varautua?  

Vakuuttamisen lisäksi yllättäviin kuluihin voi varautua ja niiden syntymistä voi ennaltaehkäistä pitämällä koiran turvassa ja hoitamalla sitä hyvin. Myös koiran kunnollinen koulutus luo pohjaa turvalliselle arjelle. 

– Koiran pitää tietenkin olla aina omistajansa tai ulkoiluttajansa hallinnassa. Pidä lisäksi huoli siitä, että koiran elinympäristö on sille turvallinen, Lahti sanoo.  

Koirasta aiheutuviin kuluihin on mahdollista vaikuttaa myös jo koiraa harkitessa. Rotuvalinnalla esimerkiksi on merkitystä. 

– Jos rotu on trimmattava, voi turkinhoitoon mennä paljonkin rahaa. Eri roduilla on myös riski erilaisiin sairauksiin ja pieni terrieri syö luonnollisesti vähemmän kuin 40 kiloa painava saksanpaimenkoira, Lahti luettelee. 

Kun yllättäviä tilanteita kuitenkin sattuu, on vakuutusten lisäksi varakassan säästäminen koiraa ajatellen Lahden mukaan hyvä idea. 

– Erityisesti, jos on pienituloinen, vaikkapa opiskelija, ja joutuu muutenkin taiteilemaan rahan kanssa, niin suosittelisin laittamaan vähän säästöä sukanvarteen tällaisia yllättäviä menoja ajatellen. 

Lahti ei kuitenkaan halua pelotella koiranhankintaa harkitsevia liikaa. 

– Näin perheellisenä ihmisenä voin todeta, että jos joku olisi minulle kertonut, että mitä lapset maksavat, niin olisin sanonut, että ei minulla ole varaa pitää lapsia, Lahti nauraa. 

Yllättivätkö lemmikkikulut? Luottokortti antaa joustonvaraa arjen yllätyksiin. 

Varakassan kartuttamisen voit aloittaa vaikkapa ePossun avulla.

Onko koirasi vakuutettu? Tutustu vakuutuksiin tarkemmin täällä.

Teksti: Veera Argillander

Kopioi sivun linkki: