Putkiremontti tulee taloon – miten rahoittaa remontti?

Onnistunut putkiremontti edellyttää hyvää suunnittelua ja rahoituksen miettimistä. Suuren kuluerän rahoittamiseen on tarjolla monipuolisia vaihtoehtoja eri elämäntilanteita varten.

Putkiremontissa kunnostetaan tai uusitaan yleensä joko taloyhtiön vesi- tai viemärijohdot tai molemmat. Tällä hetkellä putkiremontteja tehdään erityisesti 1960- ja 70-luvun taloissa. Putkiremontti on yksi yleisimmistä ja kalliimmista taloyhtiöön tehtävistä remonteista – sen hinta voi olla satoja euroja tai jopa 1 000 euroa per asuinneliö. Remontin aiheuttamat kulut jaetaan taloyhtiössä osakkeenomistajien kesken. Jos taloyhtiössä ei ole kerätty etukäteen korjausrahaa, taloyhtiö ottaa kustannusten kattamiseen yleensä lainan. Osakkeenomistajat voivat lyhentää lainaa rahoitusvastikkeena taloyhtiölle kuukausittain tai maksaa kerralla pois lainaosuutensa omilla säästöillään tai henkilökohtaisella lainalla.

Vaikka putkiston saneeraus on taloyhtiön arvon säilyttämisen kannalta ja vuotovahinkojen estämiseksi tärkeää tehdä, talon asukkaat ja asunto-osakkeiden omistajat voivat suhtautua siihen eri tavalla elämätilanteestaan riippuen. Mietitään asiaa kuvitteellisen taloyhtiön ja sen asukkaiden kautta.

Lapsiperhe: Pitäisikö putkiremontin alta muuttaa pois väliaikaisesti vai kokonaan?

Lapsiperhe on viihtynyt pitkään omistusasunnossa, jonne on ehtinyt kertyä paljon muistoja vuosien varrelta ja lasten kaveripiiri on jo muodostunut lähiympäristöön. Kun putkiremontin aika koittaa, asunnosta tulee hetkellisesti asumiskelvoton, sillä vesi katkaistaan ja koko koti muuttuu työmaaksi. Perhe pohtii muuttoa väliaikaiseen vuokra-asuntoon, jolloin vuokran lisäksi on maksettava myös omistusasunnon vastike, mahdollinen rahoitusvastike ja asuntolainan lyhennykset tai vähintään lainan korot pankin kanssa sopien. Vanhemmat leikittelevät ajatuksella – mitä jos perhe muuttaisi kokonaan isompaan asuntoon putkiremontin alta pois?

– Kun putkiremontti tulee taloyhtiöön, kustannuksia koituu joka tapauksessa, tiivistää Jaana Partanen Kaakkois-Suomen konttorinjohtaja Nordeasta.

Putkiremontti näkyy välittömästi sekä asunnon myyntihinnassa että rahoitusvastikkeissa ja hetkellisesti ehkä myös kohteen kiinnostavuudessa. Kun myy pian putkiremonttiin menevää asuntoa, on Partasen mukaan syytä muistaa, että putkiremontti laskee yleensä myytävän asunnon houkuttelevuutta ja arvoa tai myyntihintaa. Tällöin odotettu myyntivoitto asunnosta ei välttämättä ole yhtä korkea kuin mitä on ajateltu tai sitä ei synny lainkaan. Jos uusi asunto taas on kalliimpi kuin nykyinen, on sen hankintaan Partasen mukaan hyvä varautua säästöillä. Uuden asunnon rahoitus kannattaakin varmistaa ja neuvotella pankin kanssa jo etukäteen.

Jos putkiremontin alta suunnittelee muuttavansa pois, on hyvä pitää mielessä, että myös uuden kodin pintaremontista tai taloyhtiöön suunnitelluista korjauksista voi syntyä yhtä lailla kustannuksia kuin nykyisen kodin putkiremontista. Kannattaakin selvittää ennen uuden asunnon ostamista, onko myös uuteen taloyhtiöön tulossa tai suunniteltu korjauksia tai muita suuria remontteja lähitulevaisuudessa.

Partanen suosittelee keskustelemaan pankkineuvojan kanssa siitä, miten putkiremontoitavan asunnon myyminen ja uuden asunnon ostaminen vaikuttavat henkilökohtaiseen talouteen.

Nuoripari: Kannattaako ostaa asunto, johon on tulossa putkiremontti?

Taloyhtiössä asuva nuoripari on viihtynyt samassa vuokra-asunnossa jo pidemmän aikaa. Asunto on sisustettu omannäköiseksi ja se tuntuu kodilta. Eräänä päivänä vuokranantaja soittaa ja kertoo, että taloyhtiöön on tulossa putkiremontti ja omistaja on aikeissa myydä asunnon. Pariskunta innostuu asunnon ostosta, mutta samalla he miettivät putkiremontista koituvia kustannuksia. Mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon ennen putkiremonttiin menevän asunnon ostoa?

Jos suunnittelee ostavansa asunnon, joka on menossa pian putkisaneeraukseen, Partanen kehottaa juttelemaan isännöitsijän kanssa ja selvittämään taloyhtiön pitkän tähtäimen suunnitelmat sekä putkiremontin laajuuden. Myös taloyhtiön papereista voi löytyä runsaasti hyödyllistä tietoa.

– Lisäksi kannattaa miettiä, että putkiremontti on pitkä prosessi, joka saattaa vaikuttaa asumismukavuuteen useiden kuukausien ajan, Partanen lisää.

Putkiremontista koituvien kustannusten arviointi etukäteen voi olla haastavaa. Partanen kehottaakin tekemään etukäteen selvitystyötä, jotta saa tarkemman kuvan asunnon arvosta ennen sen ostamista. Esimerkiksi putkiremonttiyritysten ammattilaisilta voi tiedustella kustannuksista ja tutustua muiden taloyhtiöiden kokemuksiin putkiremonteista. Putkiston kunnosta ja remontin laajuudesta voi keskustella isännöitsijän tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan kanssa. Putkiremontin myötä on kuitenkin todennäköistä, että asunnon arvo nousee, jolloin asunnon osto voi olla hyvä sijoitus.

Partanen muistuttaa, että ylipäätään ennen asunnonostoa on hyvä pohtia perusasioista: onko asunto mieleinen, sijaitseeko se sopivalla paikalla itselle sopivien liikenneyhteyksien varrella, kuinka pitkään suunnittelee asuvansa asunnossa ja täyttääkö asunto tarpeet, vaikka perhe kasvaisi tai työpaikka vaihtuisi.

Asuntosijoittaja: Pitäisikö sijoitusasunto myydä vai kunnostaa?

Asuntosijoittaja saa tiedon putkiremontista yhtiökokouksessa. Hän pohtii omistamansa sijoitusasunnon tulevaisuutta, aikooko hän myydä vai kunnostaa asunnon vuokralaista varten.

Sijoitusasunto on sijoitus, josta on tavoitteena saada vuokratuloja tai arvonnousua. Hyvällä paikalla sijaitsevan asunnon arvo voi nousta putkiremontin jälkeen huomattavasti entiseen verrattuna, mutta toisaalta putkiremontti aiheuttaa omistajalle suuria kuluja. Partasen mukaan sijoitusasunnon rahoitus on hyvä miettiä kuntoon jo etukäteen ja huomioida siinä niin suuret kuin pienetkin remontit. Myös mahdolliset vuokratulon menetykset on hyvä pitää mielessä, sillä esimerkiksi putkiremontin aikana asunnon pitäminen vuokralla on hankalaa, sillä se voi olla asumiskelvoton.

Partasen mukaan sijoitusasunnon omistajan on hyvä miettiä ja keskustella pankin kanssa, miten hän rahoittaa putkiremontin. Käyttääkö sijoittaja siihen esimerkiksi omia rahojaan vai ottaako hän henkilökohtaisen lainan ja voi näin toimien sijoittaa säästöt muulla tavalla tuottavasti.

Partanen kertoo, että jotkut asuntosijoittajat saattavat nimenomaan haluta ostaa putkisaneeraukseen menossa olevan asunnon, jota voi samalla kertaa remontoida muutenkin. Täysin remontoituun asuntoon on usein helpompi saada vuokralainen. Kasvavalla ja kehittyvällä alueella sijaitsevan remontoidun asunnon arvo voi tulevaisuudessa kohota ostohintaa korkeammaksi.

Vuokralainen: Miten putkiremontti vaikuttaa vuokra-asujaan?

Asuntosijoittajan omistamassa asunnossa asuu vuokralainen. Vaikka putkiremontista koituvat kulut eivät lankea suoraan hänen maksettavakseen, myös vuokralainen on suurten kysymysten äärellä: pitääkö asunnosta muuttaa pois kokonaan vai väliaikaisesti? Entä miten remontti tuntuu vuokralaisen kukkarossa esimerkiksi vuokrankorotuksen tai muuttokulujen muodossa?

– Riskinä on, että vuokra saattaa kallistua putkiremontin jälkeen. Vuokralaisen kannattaakin tästä syystä olla kiinnostunut siitä, mitä taloyhtiössä tapahtuu. Tietoa putkiremontista saa varmasti isännöitsijältä tai vuokranantajalta, Partanen sanoo.

Asunto-osakeyhtiön osakkaiden lailla myös vuokralaisen kannattaa kysyä esimerkiksi isännöitsijältä taloyhtiön pitkän tähtäimen suunnitelmista ja putkiremontin laajuudesta. Tällöin vuokralainen saa kokonaisnäkemyksen siitä, mitä putkiremontin aikana tulee tapahtumaan.

Vuokralaisen on hyvä varautua putkiremonttiin etukäteen myös rahallisesti. Hyvissä ajoin kerätyt säästöt auttavat tarvittaessa muuttokustannuksissa ja niillä voi maksaa vuokravakuuden toiseen vuokra-asuntoon, mikäli asunto muuttuu remontin aikana asumiskelvottomaksi.

– Jos vuokralainen ei ole varautunut putkiremonttiin, saattaa tulla taloudellisia yllätyksiä ja paineita löytää yhtäkkiä toinen asunto, Partanen muistuttaa.

Eläkeläinen: Entä jos ei halua remonttia, saati joutua maksajaksi?

Eläkkeellä oleva asukas on asunut tyytyväisenä asunnossaan jo pitkään ja on suunnitellut tekevänsä niin myös jatkossa. Asuntolaina on maksettu jo vuosia sitten, mutta omaisuus on pääosin kiinni asunnon seinissä. Tulotaso on pudonnut eläkkeellä ja vuosien aikana kartutetut tilisäästönsä eläkeläinen oli suunnitellut käyttävänsä terveyspalveluihin, omaan hyvinvointiin, matkusteluun ja muihin menoihin. Eläkeläinen ei välttämättä haluaisi osallistua putkiremontin kustannuksiin. Iso ja kallis remontti tuntuu hänestä tuhlaukselta ja hän pelkää, että kustannukset voivat nousta tulotasoon nähden kohtuuttoman korkeiksi. Mitä muita mahdollisuuksia on putkiremontin rahoittamiseen kuin taloyhtiölaina tai omat säästöt?

– Juuri tällaisia tilanteita varten on olemassa  Nordean AsuntoJousto. AsuntoJousto-lainasta maksetaan pelkkiä korkoja kymmenen vuoden ajan ja AsuntoJousto-tilillä oleville säästöille saa saman koron kuin lainassa on, kertoo Partanen.

AsuntoJousto mahdollistaa asuntoon sidotun pääoman käyttämisen omien menojen kattamiseen. Partasen mukaan AsuntoJousto auttaa kulujen hallinnassa ja antaa mahdollisuuden hyödyntää asuntoon sitoutunutta varallisuutta.

Partanen muistuttaa, että putkiremontin yhteydessä asuntoa voi remontoida mukavammaksi ja helppokäyttöisemmäksi, mikä voi helpottaa suihkussa käyntiä ja muita arkisia askareita, kun ikää tulee lisää.

Oli elämäntilanne mikä tahansa, Partasen mukaan putkiremonttia ei tulisi ajatella liian mustavalkoisesti. Yleensä rahoitus ja käytännön asiat järjestyvät parhain päin.

– Kannattaa jutella omien läheisten kanssa siitä, miten asuminen ja rahoitus on hyvä järjestää putkiremontin aikana ja sen jälkeenkin, Partanen tiivistää.

Varaa aika keskustellaksesi eri rahoitusvaihtoehdoista neuvojan kanssa.

Vinkkejä ensiasunnon ostajalle

Hae tarpeeseesi sopiva luotto remonttia varten Nordean remonttilainalla

Teksti: Paula Karppinen

Kuvitus: Anna Salmisalo

Kopioi sivun linkki: