Nuori perhe selviää säästäväisyydellä

Tiia ja Sami ovat 1-vuotiaan Emman vanhemmat, joille tyttären kotihoito on tärkeämpää kuin raha. He ovat myös tuoreita asunnonomistajia. Talous pysyy hallinnassa säästäväisyydellä ja maltillisella ASP-lainalla.

Maanantaiaamuna Tiia Leppihalme syöttää 1-vuotiaalle Emma-tyttärelleen mandariinia keittiön pöydän ääressä samalla, kun isä Sami Mattila pakkaa laukkua työpäivää varten. Valoisa kerrostaloasunto on vielä vähän autio, koska muutosta on vasta pari päivää.

– Heti kauppojen jälkeen tuli sellainen fiilis, että ohhoh, mitä me juuri teimme. Se kuitenkin unohtui muuttohärdellissä, Tiia naurahtaa.

Omaan kotiin vuokra-asumisen hinnalla

Pariskunta säästi ensimmäiseen omistusasuntoonsa ASP-tilille pari vuotta. Mieluinen koti budjettiin sopivalta alueelta löytyi vuoden etsintöjen jälkeen.

Uusi omistusasunto on isompi kuin perheen aiempi vuokrakoti. Täällä pikku-Emmallekin on aikanaan tilaa omaan huoneeseen.

– Asumiskustannukset ovat kuitenkin pysyneet melkein aiemmalla tasolla, koska vuokrat ovat Helsingissä huimat ja lainasumma on maltillinen, Sami kertoo.

Raha-asiat eivät huoleta nuorta avioparia, vaikka he elävät lähinnä IT-alalla työskentelevän Samin tuloilla. Sosionomi Tiia on nyt hoitovapaalla ja saa kotihoidon tukea. Hän aikoo palata työelämään aikaisintaan sitten, kun Emma osaa kävellä ja puhua.

Tulotaso muuttui, rahankäyttö ei

Vaikka tulotaso luonnollisesti laski, kun Tiia jäi kotiin, säästäväisen pariskunnan ei tarvinnut juurikaan muuttaa kulutustottumuksiaan. Samin työpaikka on vakaa ja palkka sellainen, että rahat riittävät hyvin. Kaikki raha-asiat hoidetaan yhteiseltä tililtä.

– Olemme aina olleet hyvin maltillisia kuluttajia, emmekä koskaan esimerkiksi kinastele rahasta. Kumpikaan ei tee kalliita heräteostoksia, Sami kertoo.

Talous ei huoleta siksikään, että Tiian olisi tarvittaessa helppo palata tienaamaan.

– Sosiaalialalla on melkein aina tarjolla keikkatöitä, hän sanoo.

Kotihoito on kallista, mutta laadukasta

Tiia pohtii, että Kelan kotihoidon tuki on melko pieni verrattuna siihen, miten paljon kunnallinen päivähoito maksaa yhteiskunnalle. Pariskunta on kuitenkin yhtä mieltä siitä, että hoidon laatu on tärkeämpää kuin hinta.

– Tavallaan Sami maksaa palkallaan todella kovaa hintaa todella laadukkaasta päivähoidosta, Tiia sanoo.

Mikä ihmeen ASP-laina? Lue lisää

Kotona lapsen kanssa – näin saat rahat riittämään

Moni haluaisi viettää ainutlaatuisen vauva- ja taaperoajan kotona, mutta laskeva tulotaso pelottaa. Katso vinkit raha-asioiden fiksuun järjestelyyn

Teksti: Pauliina Suominen

Kopioi sivun linkki: