Miten selviytyä lainanlyhennyksistä sairauslomalla?

Päivitetty 02/2018

Hetkellinenkin tulotason tipahtaminen esimerkiksi sairauden takia voi vaikuttaa lainan takaisinmaksukykyyn. Maksukyvyn turvaamisen tärkeyden sai huomata Jenna Hakanen, joka kaatui jäisellä pihatiellä.

Kaikki kävi hetkessä. Vasta sataneen puuterilumen alta paljastui jäätä, joka oli lenkkareiden alla arvaamattoman liukas. Tasapainon hakeminen ei onnistunut. Koiria ulkoiluttanut Jenna Hakanen kaatui maahan ja hänen polvensa vääntyi sijoiltaan.

– En kehdannut soittaa ambulanssia, kun minulla oli siinä ne kolme koiraakin. Sain lyötyä sijoiltaan menneen polvilumpion takaisin paikoilleen ja linkkasin vanhempieni luokse, Hakanen muistelee kohtalokasta iltapäivää.

Illan työvuoro kiinteistöjen siivoojana vaihtui terveyskeskuskäyntiin. Siitä käynnistyikin useamman kuukauden sairausloma, jonka aikana penniä oli pakko venyttää.

Yhdeksän pitkää kuukautta

Hakanen sai alkukevään ajaksi sairauslomaa, mutta palasi tuomien kukinta-aikaan töihin kuukaudeksi. Lääkäri oli kuitenkin sitä mieltä, että polvessa on vikaa ja se olisi hyvä vielä tutkia. Hakanen joutui odottamaan tähystykseen pääsyä kuukauden.

Polvileikkaus tehtiin lopulta juhannusviikolla, ja kaiken kaikkiaan Hakanen oli sairauslomalla yhdeksän kuukautta.

– Sairauslomasta tuli odotettua pidempi, sillä selvisi, että polven rusto oli mennyt rikki ja nivelsiteet jouduttiin tekemään uudelleen.

Hakanen sai sairausajan palkkaa ensimmäisiltä 30 päivältä ja myöhemmin vielä täyden palkan toukokuussa tekemistään työvuoroista. Sairausajan palkan jälkeen hän jäi Kelan sairauspäivärahalle. Sairauspäivärahan määrä oli noin 70 % hänen vuosityötuloistaan.

Tuotepäällikkö Johanna Rautio Nordeasta kertoo, että monelle voi tulla yllätyksenä, kuinka vähän aikaa sairausloman ajalta saa täyttä palkkaa.

– Lain määräämä minimiaika sairausajan palkan maksamiselle on 10 päivää, mutta työsopimuksessa on voitu määritellä myös pidempi sairausajan palkka.

Ettei laina jäisi toisen kontolle

Hakanen kiittää itseään, että oli turvannut kodin ja auton hankintaan ottamansa lainat työttömyyden, työkyvyttömyyden, sairauden ja kuoleman varalta.

Asuntolainan Lainaturvan hän oli ottanut jo lainaa hakiessaan vuonna 2013.

– Koskaan ei voi tietää mitä tapahtuu. Olimme ottaneet mieheni kanssa asuntolainan puoliksi ja ajattelimme, että jos jotain käy, niin toisen lainaosuus ei ainakaan jää toisen kontolle. Lainaturvan avulla toinen tai me yhdessä selviäisimme yllättävässä tilanteessa.

Rautio muistuttaa, että asuntolainojen takaisinmaksuajat ovat usein niin pitkiä, että niiden aikana ehtii tapahtua vaikka mitä.

– Lyhennysvuosien aikana voi käydä vaikka niin ikävästi, että joutuu työttömäksi ja tulotaso tippuu. Lisäksi lainan turvaaminen esimerkiksi pitkän sairausloman varalta auttaa siinä, ettei vaikeassa tilanteessa joudu myymään esimerkiksi omaa rakasta kotiaan.

Ei kiitos lisästressille

Tapaturman jälkeen Hakanen soitti Nordeaan ja sai apua korvauksen hakemisessa.

– Lainaturvan korvausten selvittäminen oli helpoin osuus koko tapaturma-asiassa. Onneksi asiat sujuivat niin jouhevasti, sillä korvausasioiden selvittely ei ollut päällimmäisenä mielessä. Ajatukset pyörivät kivun ja jokapäiväisten asioiden hoitamisen ympärillä.

Hakaselle maksettiin korvausta 139 päivältä 500 euroa kuukaudessa eli yhteensä reilut 2 300 euroa. Vaikka penniä piti kaikesta huolimatta venyttää, korvaussumman avulla hän selvisi lainanlyhennyksiensä lisäksi juoksevista menoistaan ja kahden koiransa hoitamiseen liittyvistä kuluista.

Polvi vaivaa Hakasta vieläkin, sillä rusto ei palaa koskaan takaisin ennalleen. Elämää rakastava nuori nainen ei kuitenkaan anna vaivan rajoittaa elämäänsä.

– Tapaturman jälkeen olen oppinut, etten murehdi tulevasta vaan nautin juuri tästä hetkestä. 

Lainaturvalla huolehdit lainasi takaisinmaksun sujuvuudesta, vaikka elämäntilanteesi yllättäen muuttuisi. Lainaturva on mahdollista liittää sekä uuteen että jo olemassa olevaan lainaan.

Ota yhteyttä, niin varmistetaan sinulle ja kodillesi turvallinen laina! Nordea 24/7 palvelee ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä.

Teksti: Mari Ihalainen

Kuvat: Pinja Nikki

Kopioi sivun linkki: