Mitä jos jättäisin kympin laskun maksamatta?

Karhulaskusta perintään ja käräjien kautta ulosottoon. Mitättömän pieni lasku voi maksamattomana aiheuttaa sangen suuren sopan ja johtaa luottotietojen menetykseen.

Eteisen lattialla lepää muun postin seassa kirjekuori, jota koristaa perintätoimiston logo. Hieraisen epäuskoisena silmiäni – osoitekentässä tosiaan on minun nimeni. Ajatukseni laukkaavat luottotietojen menetyksestä aina velkavankeuteen asti, kun avaan kirjeen vapisevin sormin.

Kuoresta paljastuu maksamatta jäänyt ja suoraan perintätoimiston karhuttavaksi siirretty 10 euron lasku. Kokonaisuudessaan maksettavaa on kertynyt jo 15 euroa, sillä alkuperäiseen laskuun on lisätty viiden euron maksumuistutuslisä. Kirje kertoo pahaenteisesti, että seuraavaksi lasku siirtyisi perintään.

Jään miettimään, tuleeko maksun myöhästymisestä minulle vielä seuraamuksia, kun maksan sen reilusti eräpäivän jälkeen? Mitä tapahtuisi, jos en maksaisi laskua lainkaan?

Matka maksumuistutuksesta maksuhäiriömerkinnäksi

Jouni Muhonen Suomen Asiakastieto Oy:sta oikaisee, ettei pelkkä myöhästynyt maksu tai karhukirje vielä aiheuta merkintää maksuhäiriörekisteriin. Matka luottotietojen menettämiseen on monivaiheinen ja kestää yleensä muutaman kuukauden laskun eräpäivästä.

– Käytännössä ei siis ole mahdollista saada maksuhäiriömerkintää tietämättään, Muhonen rauhoittelee.

Huh, tällä kertaa selvisin siis säikähdyksellä, mutta jos olisin jättänyt maksamatta noin pari viikkoa laskun eräpäivän jälkeen saapuneen 15 euron maksumuistutuksen, seuraisi siitä suunnilleen seuraava tapahtumaketju:

  1. Maksumuistutuksen jälkeen laskuni siirtyisi perittäväksi ja minulle lähetettäisiin siitä kaksi perintäkirjettä: ensimmäinen 4 viikkoa ja toinen 6 viikkoa eräpäivän jälkeen. Tässä vaiheessa voisin vielä maksaa velan, mutta siihen olisi jo kertynyt reilusti kuluja ja viivästyskorkoa.
  2. Kun eräpäivästä olisi kulunut 2–3 kuukautta ja lasku olisi edelleen maksamatta, saisin käräjäoikeudelta haasteen.
  3. Jos en vastustaisi haastehakemusta, käräjäoikeuden yksipuolisesta tuomiosta tulisi maksuhäiriömerkintä ja maksamaton velka siirtyisi ulosottoon.
  4. Jos en pystyisi suorittamaan saatavaa ulosottoon eikä sitä voitaisi ulosmitata esimerkiksi palkastani, minut todettaisiin ulosmittauksessa varattomaksi. Tuolloin minulle syntyisi toinen maksuhäiriömerkintä.

Muhonen muistuttaa, että vaikka maksamaton lasku ei ehtisi aiheuttaa maksuhäiriömerkintää, jokainen perinnän vaihe paisuttaa maksettavaa summaa. Alun perin pieni kympin lasku yli kymmenkertaistuu lähes 150 euroon, kun viivästyskorko juoksee ja summaan lisätään maksumuistutus-, perintä- ja oikeudenkäyntikulut sekä ulosottomaksut. Mitä isommasta laskusta on kyse, sitä suuremmaksi summa kasvaa. Jos esimerkiksi 40 euron puhelinlasku jäisi maksamatta, puhuttaisiin jo usean sadan euron perinnästä.

Luottotietojen menettämisestä seuraa monenlaista harmia

"No ei kai parin päivän myöhästyminen mitään haittaa." Silloin tällöin laskuja maksaessani käy mielessä, miten moneen muuhun mukavampaan asiaan voisi rahat käyttää. Muhonen korostaa, että laskun maksamatta jättämisen vakavuus ymmärretäänkin usein vasta siinä vaiheessa, kun puhtaat luottotiedot olisivat tarpeen.

Kun maksuhäiriömerkintä syntyy, ei sitä enää saa peruutettua, ja se on voimassa keskimäärin kolme vuotta. Jos velan maksaa ja sen ilmoittaa luottorekisteriin, lyhenee merkintä kahteen vuoteen. Pois sitä ei kuitenkaan saa.

Muhosen mukaan aina ei ymmärretä, miten monia arkipäivän asioita luottotietojen menettäminen hankaloittaa. Esimerkiksi opintolainan, luottokortin tai vakuutusten saaminen vaikeutuvat. Myös matkapuhelin- tai laajakaistaliittymän avaaminen saattaa vaatia ennakkomaksuja tai vakuuksia. Asunnon vuokraamisessa tai jopa työpaikan saamisessa saattaa yllättäen nousta seinä vastaan, jos vuokran- tai työnantaja tarkistaa luottotiedot.

Maksuhäiriömerkintä voi vaikuttaa myös ennen merkintää tehtyihin sopimuksiin. Esimerkiksi luottokorttiin ei myönnetä enää korkeampaa luottorajaa ja voimassa olevat luotot voivat joutua tehotarkkailuun.

Maksa ajoissa tai pyydä apua

Edullisin tapa välttää maksuhäiriömerkintä on tietysti maksaa laskut ajallaan. Tällöin niihin ei kerry ylimääräisiä kuluja. Joissakin tapauksissa tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, kun ylivelkaantuminen on jo tapahtunut ja kulut ovat suuremmat kuin tulot.

Muhonen muistuttaa, että missään vaiheessa perintäprosessia ei ole liian myöhäistä pyytää apua. Välttääkseen maksuhäiriömerkinnän kannattaa ottaa yhteyttä velkojaan tai perintätoimistoon, jos velka on siirretty perittäväksi, ja sopia maksujärjestely. Yksittäiset laskut on mahdollista selvittää itse, mutta jos velkojia on useampia ja omat kyvyt asioiden järjestämiseen eivät riitä, kannattaa kääntyä kunnan velkaneuvonnan tai Takuusäätiön puoleen.

– Kannattaa olla itse aktiivinen asian suhteen, hän rohkaisee.

Avaan oikopäätä tietokoneella nettipankin ja maksan pois 15 euron laskun. Voin huokaista helpotuksesta – luottotietoni ovat tahrattomat eikä minua passiteta vankilaan kulkematta lähtöruudun kautta.

Valitse sinulle helpoin tapa asioida

Teksti: Paula-Maija Wallin

Kopioi sivun linkki: