Mikä on paras tapa rahoittaa auto?

Vaikka moni ostaa auton yhä käteiskaupalla, tarjolla on myös aiempaa enemmän uusia rahoitusmuotoja. Mitkä ovat pankin tarjoamien autorahoitusten edut, ja mitä autokaupoilla kannattaa ottaa huomioon?

Noin puolet autokaupoista tehdään käteiskaupalla. Toinen puolisko jakautuu melko tasan kulutusluottojen ja osamaksurahoituksen kesken.

Lapsiperheessä vanha auto jää perheenlisäyksen myötä pieneksi. Toisessa perheessä tarvitaan kakkosauto. Jollakulla saattaa vaihtua työpaikka, ja edessä on pidempi työmatka toiselle paikkakunnalle. Toisaalta joskus tekisi vain mieli hankkia uusi, sporttisempi auto uudenkarhein ominaisuuksin.

Mutta miten auton ostaminen kannattaa rahoittaa?

Auton rahoittamiseksi on monia vaihtoehtoja. Nordean tarjoamia rahoitusmuotoja ovat perinteinen osamaksurahoitus autoliikkeen kautta sekä vakuudelliset ja vakuudettomat kulutusluotot. Nordealla vakuudettoman kulutusluoton nimi on Joustoluotto.

Omistaminen ei ole enää itseisarvo

– Selkeä trendi on, että osamaksurahoituksen suosio kasvaa koko ajan. Puolet autoliikkeiden kautta myydyistä autoista myydään osamaksurahoituksella, mikä on melko huomattava osuus, kertoo autorahoituksen johtaja Kristian Ajanto Nordea Rahoituksesta.

Uudet rahoitusratkaisut, kuten osamaksurahoitus ja yksityisleasing, usein vähentävät auton omistamiseen liittyviä riskejä, mikä lienee niiden kasvavan suosion syy.

Nordea Rahoitus tarjoaa esimerkiksi Laakkosen kanssa FiksuDiili-osamaksurahoitusta, jolla auton saa ilman käsirahaa käyttöönsä 2–4 vuoden ajaksi. Sopimuskauden päättyessä voi valita, lunastaako auton itselleen, jatkaako sopimusta vai palauttaako auton liikkeeseen.

– Tällainen rahoitusmalli mahdollistaa sen, että pienelläkin kuukausierällä pystyy hankkimaan uuden ja turvallisen auton.

Uudet rahoitusmallit vastaavat kuluttajien toiveisiin, sillä suhde auton omistamiseen on muuttumassa. Omistamista ei pidetä enää yhtä tärkeänä kuin ennen, vaan yhä enemmän arvostetaan huolettomuutta siitä, ettei auton myyntiä tarvitse tulevaisuudessa miettiä.

Osamaksurahoituksella kaikki keskitetysti

Osamaksurahoitus hoituu paikan päällä autoliikkeessä. Autokauppa hakee luottopäätöksen asiakkaan puolesta, ja paperityöt tehdään samalla kertaa.

– Osamaksurahoitus on asiakkaalle helppo ja vaivaton vaihtoehto, joka järjestyy autoliikkeessä. Autokauppiaat osaavat myös neuvoa rahoitusvaihtoehdoissa ja ehdottaa sopivaa rahoitusmallia valitun auton hinnan ja asiakkaan talouden kannalta, Ajanto summaa.

Autoliikkeillä on usein erilaisia rahoituskampanjoita. Jos tarttuu tarjoukseen, kannattaa tarkistaa rahoituksen todellinen vuosikorko. Se on helpoin tapa vertailla eri rahoitustuotteiden kokonaiskustannuksia.

Auto toimii osamaksurahoituksen vakuutena, mikä on selvä etu, sillä rahoituksen saadakseen ei tarvitse esittää muita vakuuksia. Osamaksurahoituksen valitessaan asiakas pystyy sopimaan kuukausierästä joustavilla ehdoilla, jotta rahoituksen takaisinmaksun saa sopimaan omaan taloudelliseen tilanteeseen.

Autoliikkeessä voi myös sopia lisäpalveluista, kuten vakuutuksista ja huolloista, joilla varmistaa autoilun mukavuuden ja vaivattomuuden koko sopimuskauden ajaksi. Rahoituksen tiedot ja jäljellä olevan lainan määrän voi tarkistaa omasta verkko- tai mobiilipankista.

– Lainan voi tietysti maksaa kokonaan pois milloin vain ilman lisäkustannuksia, Ajanto kertoo.

Kulutusluotolla pidempi lainanmaksuaika

Jos auton haluaa ostaa vakuudellisella tai vakuudettomalla kulutusluotolla, tulee luotto hakea pankista ennen autokauppoja.

Vakuudellisen kulutusluoton maksamiseen saa usein neuvoteltua osamaksurahoitusta pidemmän maksuajan. Luoton vakuutena voi toimia esimerkiksi asunto, ja asiakkaan tarpeen mukaan laina-ajaksi voidaan sopia vaikkapa kymmenen vuotta.

– Maksusuunnitelmaa on mahdollista rukata joustavasti. Asiakas voi saada lyhennysvapaita kuukausia tai esimerkiksi turvata lainan takaisinmaksukyvyn Nordean lainaturvalla, Ajanto kertoo.

Vakuudeton kulutusluotto ei vaadi erillistä vakuutta, joten sen valitseva säästyy vakuuden hankkimisen vaivalta. Vakuudettoman kulutusluoton rahoituskorko on kuitenkin vakuudellista kulutusluottoa suurempi. 

Kaikki lähtee elämäntilanteesta ja ostotavasta

Osamaksurahoitus soveltuu hyvin autokauppaan, joka tehdään suoraan autoliikkeessä. Kulutusluotot ovat taas omiaan rahoittamaan yksityishenkilöiden välistä autokauppaa, sillä asiakas on hakenut luoton itse pankista, jolloin auto on myyjän nimissä. Siten auto voidaan rekisteröidä kauppoja tehdessä suoraan uuden ostajan nimiin.

Aikaisemmin uutta autoa tarvittaessa on ehkä päädytty hankkimaan vaihtoauto, joka on upouutta autoa edullisempi. Uudet rahoitusvaihtoehdot tekevät uuden auton hankinnan taloudellisesti mahdolliseksi yhä useammalle.

Uuteen autoon voi nykyään päästä kiinni jo 200–300 euron kuukausikustannuksella, eikä uuden auton hankkiminen välttämättä tarkoita kuukausimenojen kasvattamista.

– Haluamme tarjota asiakkaalle vaihtoehtoja, jotta hän löytää omaan elämäntilanteeseensa parhaiten sopivan ratkaisun. Siksi myös pyrimme tekemään uusista rahoitustavoista entistä ymmärrettävämpiä ja läpinäkyvämpiä, Ajanto summaa.

Loppujen lopuksi yhtä parasta tapaa autokaupan rahoitukseen ei ole, on vain monta hyvää vaihtoehtoa.

Auton hankinta edessä? Hae sopiva rahoitus suoraan autoliikkeestä, Nordeasta tai tutustu FiksuDiiliin.

Luotolla joustoa elämään 

Kulutusluotto – mörkö vai mahdollisuus?

Teksti: Saara Tammi

Kuvat: Nordea

Kopioi sivun linkki: